Reportage

Reportage

16 september 2021. Anundshög

41 medlemmar, i två grupper, träffades på Café Anund för inledande kaffe/te och en smörgås innan vår guide från Badelunda hembygdsförening, Bengt Wallén, tog till orda.

Bengt berättade inledningsvis lite om hembygdsföreningen innan vi gick ut på ett av Sveriges främsta fornlämningsområden.

Det är känt att Anundshög varit tingsplats under medeltid och den tidens Eriksgator passerade förbi platsen, på en väg som redan fanns under järnåldern.

Fem skeppssättningar finns som kan ha symboliserat riktiga båtar eller använts som festplats till de begravdas ära.

Den stora runstenen på området är en mäktig ”pjäs” som Folkvid, en storman i Badelunda, reste i mitten av 1000-talet för att för all framtid berätta om sin son, sin väg och sig själv.

Bengt fångade vårt intresse med sina berättelser om Anundshög.

Christer Näsman

9 september 2021. Offentlig konst i Västerås.

En härlig höstdag då vi besökte Konstmuseet på Karlsgatan 2 i Västerås. Vi var 20 medlemmar som samlades i hörsalen och fick en presentation av projektledaren för offentlig konst, Linda Wallenberg. Hon berättade om: planering av framtidskonst, 1 % regeln, prioriteringsplanen med focus på skolorna samt upphandling/inköp av konst. Efter fika gick vi på en konstrunda i centrala Västerås. Vi guidades av konstpedagog Shahla Mohebbi som med stor entusiasm och kunskap berättade om sex olika konstverk. Intresset var mycket stort, bl.a. fick vita del av historien om ”Gzim och den frusna sjön”- den lille pojken från Kosovo. Konstverket ”Sara” på Aseatorget väckte också många frågor om dom tusentals hålen i olika storlek som fick bilden att ändras av ljuset bakom.

Vi tipsades om en App där vi kan uppleva digitala skulpturer på plats i Västerås: Bella Runes Portal.

En aktivitet som måste återkomma, enligt många deltagare.

2 september 2021: Friluftsdag vid Fiskkraken

Vi var 32 medlemmar som en strålande sensommardag besökte Vandrarringens klubbstuga Flisenberg vid sjön Fiskkraken. Den välskötta anläggningen, som sköts helt ideellt, ligger mycket naturskönt vid sjön omgiven av barrskog.
De flesta valde att vandra den 4,8 km långa stigen runt sjön. Många passade också på att plocka svamp, lingon och blåbär som det fanns gott om. Någon passade också på att ta ett dopp i sjön.
Halvvägs längs stigen ligger en rastplats där många stannade för att ta sitt förmiddagsfika för att sedan avsluta med medhavd lunch vid klubbstugan. Vi tackar Vandrarringen för att även icke medlemmar får hyra er underbara anläggning!

Tex och bild: Ulla Jerregård

Upptaktsfesten den 25 augusti 2021

Festen ägde rum på Västerås Officersmäss ute vid Hässlö och samlade 200 deltagare.

Vi började med underhållning utomhus av Kent Lundberg och Lasse Magnell som framförde ett stort antal Elvis-låtar och annan gospelmusik, Det blev mycket uppskattat!

Kent och Lasse avtackas av ordföranden Christina Edvertz

3-rättersmiddagen serverades därefter inomhus i små grupper utplacerade med behöriga coronaavstånd. Allt var mycket uppskattat och deltagarna återvände hem glada och nöjda trots ösregnet

Glada aktiva seniorer vid middagsborden

Reportage från resor och utflykter före 2021 hittar du under fliken ”Arkiv”