Hem » Aktiviteter 2022

Aktiviteter 2022

Här nedan finner du alla reportage från de aktiviteter som ägt rum under år 2022.

Klicka på bilderna så får du se dem i storformat !

Reportage hösten 2022

6 december: Julbord vid Mälaren

I en stämningsfull miljö på Mälarkrogen i Västerås, träffades över 100 Aktiva Seniorer för att avnjuta ett fantastiskt julbord i tisdags kväll

Efter sedvanligt glöggmingel intog vi våra platser innan maten serverades.
Ett mycket rikligt och välsmakande julbord dukades upp och stämningen ökade eftersom.
Vi njöt till julmusik av Leif Åhman och Peter Forsberg som senare bjöd på gamla goda örhängen.
En minnesvärd afton

Agneta och Ylva

8 december: Besök i Domkyrkan

I torsdags den 8 december var vi 32 aktiva – historiskt intresserade – som samlades i vapenhuset i vår fina Domkyrka. Tänk att de äldsta delarna är från 1200-talet och att kyrkan har sett ut ungefär som idag sedan 1500-talet. Imponerande.

Under en timmes tid fick vi fin guidning av våra eminenta guider Ingegerd och Ingemar. De har nog kunnat berätta mycket mer men höll sig till vårt tidsschema.

Efter guidningen gick vi i samlad trupp till Kyrkbacksgården för att dricka kaffe  och äta lussekatt samt pepparkaka.

Vid pennan och en önskan om en GOD JUL

Louise Moselius

26 november  Adventskonsert i Blå Hallen, Stockholm

27 Aktiva Seniorer reste med Axelssons Buss till Stockholm.

I Blå Hallen fick vi under c:a en timme njuta av en fantastisk konsert med många välkända julsånger.

När konserten var slut blev det bussfika.

Efter fikat överraskade vår fantastiska chaufför, Mats Centerskog, oss genom att ta med oss på en busstur i delar av Stockholm. Ett Stockholm som var vackert upplyst med julens ljus och dekorationer som kom till sin rätt i kvällsmörkret.

Text och bild: Siw Andersson

19 sept, 25 okt. och 24 nov:  Besök på Vårdmuséet  

Nu har nästan 60 Aktiva Seniorer varit på vårdmuséet och fått en fin guidning av dessa guider:

Den 25 okt. från vänster. sjuksköterskan Lars Eriksson Läkare Birgitta Hilding, Apotekare Inger Lethagen och sjuksköterska Margarethe Bylander.

 Den 24 nov. Sjuksköterska Margarethe Bylander, Receptarie på apotek Maud Tillgren, sjuksköterskor Lars Eriksson och Inga-May Rolfsman.

De har visat oss var de gamla lasaretten låg och hur de såg ut. De har visat på hur vården gick till tidigare och hur utrustningen såg ut, med röntgenapparater, operationssalen. De har berättat om hur vården, psykvården och barnavården, gick till. Berättelsen om barnmorskan Pila Britta som förlöste ca 7000 barn och att hon hade en väldigt tung väska med sig. Hon var någon av de första som skaffade bil. Vi fick se de gamla fina möblerna som varit på apotek. Vi fick en inblick i hur man gjorde medicin för hand. Än idag görs viss medicin för hand eftersom just den bara varar i 10 dagar.

  1. Så här kunde det se ut med tandvården i hemmet. Det var viktigt att stolen var mot ett fönster så det blev ljust.

2. Sjuksköterska Lars Eriksson visar operationssalen och en del instrument som används vid operation.

3. Receptarien Maud Tillgren visar hur man vägde de olika ingredienserna för att mortla och göra medicin.

 Efter all information så fick vi kaffe och bulle vilket smakade väldigt gott.

Här är några av de som var där:

För dig som vill gå en gång till i lugn och ro, eller inte har varit där, har de olika öppet bland annat 12 januari 2023.Gå annars in och sök på Medicinskhistoriska Sällskapet Westmannia.

Vid pennan och foto Inger Karlsson

17 november: Akademibokhandeln

Torsdagenden 17/11 samlades vi 32 st aktiva seniorer på Akademibokhandeln i IGOR.

Som en liten överraskning och till skillnad från tidigare år fick vi träffa förläggaren Johan Moberg.

Johan berättade med inlevelse och lockelse om ca 25 olika böcker som ”ligger i tiden”. Det var allt från deckare, biografier, kokböcker, inredningböcker,  dokumentärer och barnböcker. Han gjorde det så bra så man ville nästan köpa dem alla. Handla fick vi göra och Akademibokhandeln bjöd på 20%.

Gott fika fick vi också från Systrarna Ericsson.  

Jag tyckte det var en trevlig och givande kväll och hoppas ni andra deltagare kände detsamma.

Vid pennan / Louise Moselius 

10 november:  Ölprovning och bryggerivisning

Det var ett förväntansfullt gäng som samlades utanför ABB Arena Nord för bussfärd till Coppersmith’s bryggeri i Västerås. Där tog Joakim Lindblom emot oss och vi bjöds på ett glas Lager innan studiebesöket startade.

Vi bjöds på ett glas lager när vi kom fram till bryggeriet

Joakim berättade om hur det går till att brygga öl med råvarorna vatten, malt, humle och jäst.

Joakim berättar om ölprocessen
Aktiva seniorer lär sig hur man brygger öl

Coppersmith’s mikrobryggeri har funnits sedan 2014. De brygger 400 000 öl per år. Grundsortimentet består av 8 – 10 olika sorters öl, dessutom tillkommer ett antal säsongsanpassade ölsorter. 20 % av öltillverkningen består numera av alkoholfri öl. Vi var ett mycket intresserat gäng och därför blev det många frågor kring ölprocessen. Lite försenade återkom vi till ABB Arena Nord där det bjöds på ölprovning av 5 olika sorters öl. Till ölen serverades en baguette. Grundaren och VD Petri Karhukorpi höll i ölprovningen och han berättade om de olika ölsorterna och vad de passar till.

VD och grundaren Petri höll i ölprovningen

Det fanns många favoriter bland de olika ölsorter som vi provade. Sammanfattningsvis blev det en trevlig eftermiddag med många nöjda deltagare.

Gunnel Ek-Lundqvist

1 och 9 november Studiebesök på Stadsarkivet

Vi var 30 personer som vid två tillfällen fick en intressant föreläsning om allt vad som Västerås Stadsarkiv har att erbjuda. Arkivarie Camilla Hjelm tog emot oss och visade oss runt i lokalerna och berättade om vad arkivet innehåller.

Camilla berättar om arkivets innehåll

Där finns bland annat 250 000 bilder, varav 100 00 bilder numera finns tillgängliga digitalt för allmänheten. De äldsta handlingarna i arkivet är från 1500 talet. Till exempel finns handlingar från Rudbeckianska skolan från 1500 talet, det fanns en katedralskola där innan Sveriges första gymnasium grundades 1623. Den äldsta kartan i arkivet är från 1688. I stadsarkivet går det att ta del av handlingar från sex sekler. Handlingarna kommer framför allt från kommunala verksamheter, men även från privata arkiv till exempel Åke V Larssons och Wijgårds alla bilder. Från deras samlingar visade Camilla många intressanta Västeråsbilder. Vi konstaterade att många vackra hus revs i mitten av förra seklet för att ge plats åt bland annat större köpcentrum.

Det intressanta studiebesöket avslutades med fika i Stadshusrestaurangens gästmatsal.

Text och bilder: Gunnel Ek-Lundqvist och Ulla Eriksson

20 oktober: Studiebesök i Mariaberget

Det var många som var intresserade av studiebesöket i skyddsrummet på Mariaberget. Kommunen tar egentligen inte emot ”allmänheten” för studiebesök, men ett undantag gjordes för Aktiva Seniorer. Besöket genomfördes den 20 oktober och riskingenjör Johan Ahlström från Västerås kommun höll, tillsammans med en kollega, i informationen. 

Johan inledde med att berätta om civilförsvaret och hur mycket som är på gång för att stärka Sveriges civilförsvar vid kris och krig. 2018 fick kommunen i uppdrag att ytterligare arbeta med skyddet för invånarna. Mycket är eftersatt och kräver stora investeringar. Arbetet är påbörjat och Johan arbetar bland annat med beredskapsplanering.

Mariaberget byggdes 1958 som ett av de största skyddsrummen i Sverige, med plats för 3350 personer. Förutom skyddsrum byggdes Mariaberget även för att kunna inrymma lokaler för bland annat kommunen.  Anläggningen har aldrig behövts användas som skyddsrum. I stället har lokalerna använts av föreningslivet och annan verksamhet som till exempel en bilverkstad. Här har också funnits matsal och gymnastiksal för Fryxellska skolan, samt en teaterlokal i byggnaden. Dessutom har konstmuseet haft tavlor magasinerade här. Sedan 2009 har Mariaberget stått tomt, detta beroende på att kraven på brandskydd inte kunnat uppfyllas. 

Nu pågår en upprustning av Mariaberget vilket kräver stora investeringar. Lokalerna är slitna och behöver rustas upp. Det krävs prioriteringar om vad som behöver åtgärdas och i vilken ordning. Johan visade oss runt i stora delar av berget och det gavs möjlighet att ställa frågor om skyddsrummet och lokalerna. Ett mycket uppskattat besök i Mariaberget.

Gunnel Ek-Lundqvist och Elisabeth Sjöberg Strand

25 oktober : Månadsmöte med författarbesök

I tisdags gästades Aktiva Seniorer av författaren och fotografen Dag Öhrlund, mest känd för sina bokserier om psykopaten Christopher Silfverbielke och den buttre men varmhjärtade kommissarien Ewert Truut.

Dag, som har rest och arbetat i mer än 30 länder och vars texter och bilder publicerats i 150 magasin över hela världen, pratade öppenhjärtigt om sitt författarskap. Han berättade om de tuffa gängmiljöerna och skjutningarna i Sverige, om hur han sett döden i vitögat, skadats fysiskt och blivit förlamad, och inte minst om alla sina spännande besök och upplevelser både i fängelser och andra tuffa miljöer.

Genom att dela med sig av allt, blanda humor med djupt allvar, levererade han ett mycket uppskattat föredrag till de 119 deltagarna och avslutade med att sälja och signera böcker till dem som var intresserade

Intresserade åhörare !

Reportage: Elisabeth Sjöberg Strand

19 oktober: Liljevalchs + och Museum of Wreck

En underbar höstdag, med blå himmel och klar luft, gick resan till Stockholm. Vi besökte två museer och en restaurang, alla tre invigda i augusti 2021.

Liljevalchs tillbyggnad, som fått namnet Liljevalchs +.

Arkitekt Gert Wingårdh ritade huset och glasformgivare Ingegerd Råman skapade utsidan. Tillbyggnaden är platsgjuten i betong och taket består av 166 lanterniner (ljuskupoler). Fasaden har en utsmyckning bestående av 6860 bottnar från glasflaskor som vid solsken kan ge en vacker effekt. Spännande byggnad, både utvändigt och invändigt.

Vår guide, kunnig och engagerad, berättade om utställningarna. Koloristen Åke Göransson, vars utställning hette ”Färgens Tröst”, är en av 1900-talets viktigaste svenska målare. Hans konst betecknades av återhållsamhet och renodling, med en begränsad färgskala.

”Landskap utan gränser” heter utställningen av Inge Schiöler, en av 1900-talets främsta svenska kolorister.  I centrum för han konstnärskap står den bohuslänska naturen.  Färgsprakande och intensiva målningar.

Vi åt vår lunch på Blå Porten som renoverades och invigdes samtidigt med bygget av Liljevalchs+

Inkokt lax med fransk potatissallad, morotssallad och dillmajonäs. Bröd, smör och kaffe.

Efter en kort promenad i det härliga höstvädret kom vi fram till Vrak – Museum of Wrecks

Guiden Erik som guidade den ena gruppen berättade med inlevelse om Vasa-kungar, dykarnas arbete, örlogsfartyget ”Resande Man´s” förlisning och 3D tekniken.

Vi fick höra om dramatiska händelser, gömda i det världsunika kulturarv som finns bevarat under ytan i Östersjön, om hur fartyget ”Resande Man” förliste och hur vraket hittades.

Fartyget förliste i en storm utanför Viksten vid Nynäshamns kust i november 1660 och var då på väg till Polen

Föremål som ligger kvar i vraket har fotograferats och kan nu ses med hjälp av 3D teknik, tex kopparmyntet, vaser, kärl mm.

Här kan vi genom VR glasögon se dykare och vrak detaljer.

Vår chaufför Maria med statyn där ett barn blickar in mot fönstret

Ett litet barn – skulpturen har fått en permanent plats på nya torget utanför Liljevalchs+

Skulpturen berättar för oss om känslor som hör livet till. Om ensamhet och utsatthet. Om ömma önskan att omhänderta.

I brons av Charlotte Gyllenhammar.

Under hela dagen fick vi många intryck, både hur konstnärerna arbetade med sina färger och hur man tog hand om ett förlist fartyg och skapade ett museum.

Dagen var mycket lyckad. Härliga och nyfikna deltagare och en mycket duktig chaufför från Axelssons buss.

Text: Gudrun Stengard

Foto: Gudrun Stengard och Maria Jonsson

18 oktober: Föredrag om Västerås hamn

Intresserade åhörare !

Vi var 51 aktiva seniorer som den 18 oktober samlades på Elektra för att lyssna på ett intressant föredrag om Västerås hamn.

Mikael Eriksson

Mikael Eriksson från Västerås hamn informerade oss om hamnen och dess verksamhet. Västerås hamn utgör tillsammans med Köpings hamn Nordens största insjöhamn. Mikael har arbetat länge inom Västerås hamn och han berättade på ett engagerat och kunnigt sätt om hamnens verksamhet idag och hur framtidsplanerna ser ut. I planeringen finns att hamnen ska kunna ta emot ännu större fartyg än idag, för detta krävs bland annat en ombyggnad av Hjulstabron. I nuläget lastas och lossas årligen 3 miljoner ton och av dessa är 80 % import och 20 % export. Ur miljösynpunkt är transporter på vatten mycket bra. Den största storlek på lastfartyg som idag kan komma in i Mälaren motsvarar 300 biltransporter. Föredraget gav en bra inblick i hamnens verksamhet och vilka utmaningar som finns framöver.

Referat: Åsa Högström Foto: Gunnel Ek-Lundqvist

10 oktober: Pizzakväll på Vinoteket

En måndagkväll, då Vinoteket normalt är stängt, fylldes rummen av 70 aktiva seniorer.

Glada miner vid borden

Vi bjöds på ett glas bubbel, fyra olika pizzaslices, ett glas vin och kaffe med chokladbit, allt medan vår lättsamme värd Salvatore, allmänt kallad Salle, gick runt och berättade om när pizzan kom till Sverige

Trubaduren Santana underhöll oss under tiden med italienska sånger. Ljudnivån var hög, vilket den brukar bli när man har trevligt. Många gav också ett uppskattande omdöme när de lämnade lokalen.

Ulla Jerregård och Gunnel­ Ek-Lundqvist

5 och 6 oktober, Studiebesök på Östra Kyrkogården

Ragnhild Friborg guidade 45 personer (några hade fått förhinder). Ena dagen med regn hängande i luften andra dagen med mycket blåst dånande i de stora träden. Hon berättade om kyrkogårdarnas historia. Östra kyrkogården invigdes 1875 och avlöstes 1926 av kyrkogården på Hovdestalund. Gravsättningar äger dock fortfarande rum på Östra kyrkogården.

Hon berättade också om en del borgare i Västerås på 1800 och 1900 talet. De välbesuttna, och de mest framstående medborgarna och präster, fick sina gravar närmast kapellet. Det var skillnad på folk förr i tiden!

Gravkapell i bysantinsk stil, öppet på Alla Helgons dag, annars stängt.

Gravkapellet
Erik Hahrs gravplats med familj

Erik Hahr som var vår kända arkitekt. Han som byggt en hel del byggnaderi Västerås och däribland muren runt östra kyrkogården

Grupp nr 1 vid Nanna Svartz gravplats
Nanna Svarts stenar

Nanna Svartz som var Sveriges första professor i medicin 1937. Stenen till höger är med hennes familj. Föräldrar och bröder. De fyra bröderna dog och hon blev ensam dotter kvar. Hon läste och blev läkare och senare professor.

Den vänstra stenen är Nanna Svartz hennes man Nils Malmberg även han var professor och dottern Gunborg.

Vi fick se Bagare Lundius grav, Zet Svanholm en berömd operasångare, domprost Fårehues med flera.

Minnessten över länets omkomna i Estoniakatastrofen.
En sten från 1918 har namnen med de som omkom mellan 1918-1920, i Spanska sjukan

Vi såg också en sten om en engelsman. Sedan har Bo Setterlind 1988 varit med och skapat en minneslund vid muren på kyrkogården. Det var många familjegravar.

Vi hade en fin guidning och fick veta mycket om kyrkogården. Efteråt gick en del av grupperna till Elektra och fikade.

Text och foto, Inger Karlsson och Lars Eriksson

28 sept: Vinprovning på Hässlö

Flera medlemmar ur Aktiva seniorer gjorde en trevlig kväll med upplevelse av Frankrike och dess viner på Hässlö officersmässa. Björn Karlsson och hans trevliga personal fick oss alla att känna oss välkomna. Det var mat som var helt suveränt god tillsammans med goda viner.

Björn och medhjälpare hälsar välkommen

Göran och Ulla Lundin gjorde en trevlig presentation av franska viner.

Vi fick pröva på 5 olika viner, allt från musserande, vitt, rött och till ett efterrättsvin. Det var spännande att lyssna på deras beskrivningar av dessa viner. Till detta serverades suverän passande god mat med inspiration från Frankrike. 

 Det skulle blivit Spanien men det blev ändring så upplevelsen blev i stället Frankrike. 

Ylva

21 september: Besök på Saxå Bruk och Måltidens Hus

Vår resa gick först till Saxå Bruk. Väl framme samlades vi framför Herrgården

där vi fick höra Carl Jan Granqvist berätta om bruket och mycket mycket mer,

tex om skillnaden mellan järnbruk och jordbruk. Han berättade med stor inlevelse och kunskap.

Carl- Jan framför Herrgården

Efter denna mycket intressanta introduktion fortsatte vi in i huvudbyggnaden. Vi 

samlades i stora salen  som var fylld med antika möbler och tavlor. Här fortsatte han att berätta om Herrgården och dess tidigare brukspatroner. 

Stora salen på herrgården.

Efter en rundtur i hela huset var det dags för lunch som intogs i det varsamt renoverade gamla kolhuset. Carl Jan själv var behjälplig med serveringen och vid kaffet fortsatte  berättelsen om bruket, herrgården och honom själv.

Efter den goda lunchen och allt berättande for vi vidare till Måltidens hus.

Detalj av Måltidens Hus. Den svenska paviljongen på världsutställningen i Sevilla 1992 flyttades till Grythyttan på Carl Jan Granqvists initiati
En del av köksträdgården på Måltidens Hus. Våra duktiga guider Carola och Göran.

Vi startade med en  information om verksamheten. Carl Jan Granqvist öppnade här en restaurang och hotellhögskola som idag ägs av Örebro universitet. Nu finns det grundutbildning samt forskning i ämnet måltidskunskap och värdskap.

Därefter gick vi på en guidad tur genom huset dvs kök, bageri, hörsal, matsal, konferensutrymmen mm. Den andra guidade rundan gick till det enorma kokboks- biblioteket och till muséet där mycket gamla kokböcker förvaras för framtiden.

 Konferens, lärosal, test/tävlingskök 
Takplafond i kokboksmuséet
Fil. Dr. HC Professor Hovtraktör Tore Wretman
Kokbok från 1400-talet

Dagen avslutades med kaffe och rödbetsrabarberpaj, bakad av elever.

Text: Gudrun Stengard 

Bild: Gudrun Stengard, Ulla Jerregård och Maria Jonsson

19 september: Studiebesök på Vårdmuséet (nr 1)

Som egentligen heter så : Medicinhistoriska Sällskapet Westmannia, ochså här ser deras emblem ut:

Vi var 20 stycken som blev guidade av fyra personer med stor erfarenhet från medicinsk vård och apotek.

Vi blev uppdelade i tre olika grupper och fick varsin guide. Sedan fick alla grupper hon som hade guidningen om apoteket.

Det var om tandvård och annan medicinsk vård från 1600-talet och framåt. Vissa bilder visas.

Efteråt blev det en stund med kaffe och bulle. Mycket trevlig visning

Det kommer två visningar till den 25 oktober och 24 november. Jag kommer att skiva och visa om dem också.

Text och bild: Inger Karlsson

15 sept: Vandring Långsjön runt. Surahammar

Torsdagen den 15 september samlades vi vid ABB Arena Nord för att med bil ta oss mot Surahammar. Vi var 28 st vandringsglada kvinnor och män som tog oss runt Långsjön via Bruksleden.

Några hundra meters promenad på riksväg 66 innan vi nådde starten vid södra sidan av sjön. Sedan omväxlande stig och skogsväg innan vi efter ca 6 km tog en paus för fika och korvgrillning.

Vädret var inte med oss fullt ut men inget regn och lagom varmt gjorde ändå turen till en härlig vandring.

Vi tackar alla för gott sällskap.  

Inger Karlsson och Eva Krispinsson

5 september: Festkväll !

Den 5 september var det en festkväll för Aktiva seniorers medarbetare.

Styrelsen ville på det sättet tacka alla våra aktiva medhjälpare utan vars ideella insatser Aktiva seniorer inte skulle kunna erbjuda ett program med många olika trevliga inslag.

Vi var 32 personer som hade en trevlig kväll, med god mat, många skratt och underhållning av Jazz på vinden, på Hem till gården.

Framför allt fick medarbetare på expeditionen, aktivitetsledare, styrelse med flera, en möjlighet att träffas, lära känna varandra, dela erfarenheter och umgås.

Tack alla för trevlig samvaro!

Ylva

7 september Gokart på Hälla

Onsdagen den 7 september samlades vi: 14 man och kvinnor starka gäng som skulle prova på gokartracing. Jag tror att alla kunde betecknas som nybörjare! Samling kl. 12:30.
Vi hade tur med vädret, sol och en behaglig temperatur. Tur att det inte var fuktigt, för då lär dessa farkoster, som har helt omönstrade däck, bli mycket ¨halskodda¨!
Vi började med kaffe och en god croissant medan Janne från Hälla gokart berättade om sporten, utrustningen, och hur det hela skulle gå till, se bilderna nedan:.

Här förbereds första racet:

Vi ska köra 10 varv under individuell  tidtagning, och det är en rullande start. Bara att hitta rätt linje och gasa och bromsa så mycket man törs!

Det är det här som vi ska åka med: en stabil sak med blanka däck och krockskydd runt om. Kan inte välta, men den snurrar på (eller av) banan om man tar i för mycket! Kostar cirka 75000:-. Den har en ganska lågvarvig, men råstark 4-takts Hondamotor på 270 cc och cirka 7 hkr. Koppling av centrifugaltyp, inga växlar att hålla reda på – bara att ömsom gasa och bromsa. Toppfart på denna bana är cirka 80 km/tim.
Gokarts för tävling kan ha en sekventiell växellåda (ingen koppling alltså) med upp till 6 växlar och många hästkrafter (0 – 100 km/tim på 2,5 sek!).

Det var flera i gänget som var förvånansvärt duktiga att köra, t ex Näsman och Westerlund. Full fart i chikanen!

Men snabbast var Christer Näsman i gul hjälm, med 49,019 sek på snabbaste varvet!

Efter racen blev det genomgång och redovisning av våra varvtider. Vi var överlag ganska duktiga att köra i jämförelse med andra (yngre) gäng som varit här på liknande event sade Janne.

Jag vill också nämna att Janne bjöd på en extra körning för de som ville.
Som slutord vill jag bara säga: det här var kul och gav mersmak!

Vid pennan (och ratten): Lars Eriksson

24 och 25 augusti: Besök på Vafab miljö

Vi hade gissat på ett ganska stort intresse för den här aktiviteten, så därför erbjöds tre olika besökstillfällen, och grupp nr 1 samlades utanför ‘Röda huset’ på onsdagsmorgonen den 24 augusti klockan 09, bild 1.

Natalie från VafabMiljö tog emot och hade en mycket intressant genomgång av hur dom jobbar. Man har EU´s direktiv ‘Avfallstrappan’ för ögonen då, och där beskrivs hur avfallet ska tas om hand på bästa sätt för miljön. Idag strävar man efter att minimera den rest av avfallet som inte kan tas om hand på annat sätt än att deponeras. När vi som nu är pensionärer växte upp så tippades ju allt, huller om buller, på jättestora tippar! Hu!!

Återanvändning, eller återvinning, är det som eftersträvas idag, och det röda huset bredvid kontoret är VafabMiljö´s konferenslokal, ritad av en arkitekt och helt byggd av återanvänt material. Kakelugnen som finns i lokalen är t ex nedmonterad och återanvänd. Plast och olika metaller är exempel på material som återvinns.

Genomgång med bilder och lite kaffe
Gammaldags soptipp i bakgrunden
Återbruk (avfallsstationer) som finns i Vafab Miljö´s regi

Efter cirka en timmes genomgång i ´Röda huset´ fick vi ta på oss varselvästar och hörapparater, och vandrade så iväg 800 m till biogasanläggningen, bild 5. Nuförtiden är denna hantering normalt tämligen luktfri, men om något fel uppstår och otrevliga odörer kommer loss så finns det en jättestor ´fön´ (fläkt) som kan blåsa ut citrondoft över nejden! Biogasen som produceras genom rötning av hushållssopor består till största delen av metangas, men även gasen koldioxid bildas, och den är ju obrännbar, så den vill man ha bort. Koldioxiden, som är vattenlöslig, tvättas därför bort med vatten i en ´scrubber´. Den anordningen ser ut som en rymdraket ungefär. Biogasen (metangas) komprimeras till cirka 200 bar och kan sedan tankas över till fordon, t ex stadens bussar.
Biogas övergår i flytande form om den kyls ner till -162 grader Celsius, och tar då mycket mindre plats än den tar som gas, även om den kläms ihop till 200 bars tryck. Lastbilar som kör långt och drar tungt tankar gas i flytande form (LBG, Liquid BioGas). Inom kort invigs en anläggning på Gryta där biogas bringas till flytande form.

Det finns två typer av sopbilar, bild 6: en typ tömmer tunnorna baktill på bilen, och i den andra typen hämtas sopkärlet in på sidan om bilen. Fem olika slingor körs, och man börjar klockan 06. Början på veckan är jobbigast (mest att göra).

Vafab´s sopbilar
Grupp 2 samlades klockan 13 den 24 augusti
Grupp 3 samlades klockan 09 den 25 augusti och då hade vi Linda som guide
Linda föreläser för grupp 3. Vi sitter i det röda huset som syns på duken
Den återanvända kakelugnen

Text och bilder: Lars G Eriksson

Reportage våren 2022

20 juli Resa till Sundbyholm med Travbåten

Det var en het sommardag när 19 personer stod på Elbakajen och väntade på att få kliva på båten Tor på väg för att pröva sin tur på travet i Sundbyholm.

Fullt ös på banan….

Turen varierade men ingen såg ledsen ut för det. Vanan att spela på trav varierade men man hjälpte varandra.

Det var den tredje aktiviteten under sommaren. En nyhet för året med aktiviteter under sista delen av juni och under juli.

Ylva Almblad

8 Juli: Virsbo konsthall och kyrka samt lunch på Genbergs café

Den 8 juli 2022 gick vår resa, med 50 deltagare, till Virsbo.

Vi startade på Virsbo Konsthall med kaffe och hembakad rabarberkaka med vaniljsås, bakad av vår guide Inge Larsson, en av grundarna till konsthallen. Rabarberkakan var så god att någon av deltagarna bad om och fick receptet. Samtidigt med fikat berättade Inge om hur konsthallen kom till och om den pågående glaskonstutställningen.

En av utställarna var Micke Johansson som under längre tid utvecklat en ny teknik -Arielteknik – en ny spännande glasblåsningsmetod med kontrollerade luftströmmar.

Virsbo Konsthall, Inge Larsson med två av volontärerna. Alla arbetar ideellt

Många gjorde vackra inköp och när alla hade handlat klart fortsatte vi till Virsbo Kyrka.

En underbart vacker kyrka med mycket historia. Kyrkvaktmästare Eva Björk väntade på oss med tända levande ljus i kyrkan. Med mycket kunskap och stort  engagemang berättade hon om hur kyrkan kom till och om alla målningar som pryder kyrkan. Efter besöket inne i kyrkan fick vi en rundtur på kyrkogården, även här hade hon mycket att berätta.

Vi hade svårt att slita oss från denna vackra och rogivande plats. Men nu väntade familjen Genberg på oss för att servera lunch på Genbergs Café. En sagolikt god lunch, vackert upplagd och med fantastisk personal, dvs Elizabeth och Mikael Genberg samt deras son.

Sammanfattning: En dag att minnas !

Text och bild: Gudrun Stengard

30/6   Teaterresa till Nyköpings gästabud på Nyköpingshus

Som tur var så hade hettan lagt sig när vi styrde kosan mot Nyköping. Där fick vi, under bar himmel inne i ruinen av Nyköpingshus, vara med både på Håtunaleken och Nyköpings gästabud. 

Ensemblen bestod både av skådespelare från Teater Sörmland och amatörer. De levandegjorde händelserna och skapade med en enkel dekor känslan av hur allt gått till.

Även om ni sett tidigare föreställningar rekommenderas ett besök i Nyköpingshus för att se denna, för året nya, uppsättning.

Ylva Almblad och Eva Skoog

13/5 och 7/6 Besök Biskopsgården

Även intresset för att besöka den gamla och vackra Biskopsgården har varit mycket stort. Därför dubblerades visningarna av gården. Biskop Mikael Mogren tog emot oss och visade runt i den vackra Biskopsgården. Förutom att berätta om gårdens historia berättade han även om några tidigare biskopars betydelse för kyrkan och samhället. Han gav oss även en inblick i en biskops vardag där uppdraget bland annat handlar om tradition och kommunikation. Vi avslutade det uppskattade besöket med eftermiddagskaffe på Café Malin. Caféet är uppkallat efter biskopsfru Malin som var gift Johannes Rudbeckius.

Trevlig sommar!

Gunnel Ek-Lundqvist

24 maj Stora Sundby slott

Intresset för Stora Sundby slott var stort bland våra medlemmar. Resa nummer två till slottet besöktes av 50 medlemmar. Vi blev väl mottagna av vår guide Linda som visade oss delar av slottet. Efter rundvandringen blev det fika med macka i slottets café som Johanna hade ordnat.

Övrig text om slottet hänvisas till den första resan 10 maj.

Christer Näsman och Ulla Jerregård

2 juni: Båtutflykt till Ridön

Vi blev 43 tappra medlemmar som trotsade det regniga vädret och reste med M/S Havsörnen till Ridön i östra Mälaren. Ridön tillhör Ridö-Sundbyholms arkipelagens naturreservat med 160 öar och skär.

Av vår, på ön sommarboende och barnfödde guide Börje Lindblom, fick vi lära oss mycket om öns historia, allt ifrån gamla byggnader, de äldsta från 1800-talet, till personer som verkat på ön som båtbyggare, sandskeppare och naturligtvis jordbrukare och fiskare.

Vår andra guide, Niclas Bergius från Länsstyrelsens naturvårdsenhet, kunde berätta om skötseln av naturreservatet och hur synen på åtgärder har förändrats genom de senaste decennierna. Den senaste stora åtgärden har varit att återskapa Ridön till den lövskogsbiotop den en gång varit, genom att ta bort den mesta av granskogen som planterdes under 1900-talet. Projektet har varit lyckat så nu har Ridön Mellansveriges största sammanhängande lövskog med ädellövträd framförallt ek, lind och hassel.

Spår av bebyggelse finns redan från järnåldern. Befolkningen på ön anses alltid ha varit välmående eftersom de varit självförsörjande genom jakt, fiske och jordbruk. Senare tiders äldre byggnader som fortfarande finns kvar är t.ex. klockstapeln som står där ett kapell tidigare fanns, en magasinsbyggnad som idag används som café och festlokal samt skolan som var i bruk 1849 – 1961. Idag finns fortfarande ett levande jordbruk med betande köttdjur (körs över sommartid) som håller landskapet öppet men de flesta är sommarboende.

Efter att vi intagit vår medhavda matsäck på Magasinet upphörde regnet och vi kunde strosa på egen hand bland byggnaderna i den s.k. Torparstaden. Sammanfattningsvis en mycket intressant dagsutflykt till en genuin Mälarö som jag varmt rekommenderar!

Text: Ulla Jerregård
Bilder: Ulla Jerregård, Åsa Högström, Kerstin Åman
(klicka på bilderna så får du dem i storformat)

17 maj: Offentlig konst i Västerås

Här nedan ser du några bilder från presentationen i Konstmuseet och rundvandringen i Västerås

Bilder: Ulla Eriksson (klicka på bilderna så får du dem i storformat)

11 maj; ASKÖVIKSVANDRING

Onsdagen den 11 maj besökte 24 aktiva seniorer Naturskolan och Asköviken.

Vi startade med ett besök i Naturskolans Hus där vår guide, Christer Svensk, berättade om Naturskolans verksamhet. Därefter började promenaden till utsiktstornet i Asköviken. Vandringsstigen är fr.o.m. i år iordningställd och framkomlig för alla till utsiktstornet. Rullstolsburna, familj med barnvagn, ja alla har nu möjlighet att njuta av allt som naturen erbjuder vid Asköviken.

Under vår vandring njöt vi av blåsippor, gullvivor och även någon enstaka liljekonvalj som hade krupit fram bland kvarliggande höstlöv. Vid tornet fick vi uppleva fåglar både i vattnet och i luften.

Med hjälp av Christers ornitologkunskaper fick vi se bl.a. ormvråk, fiskgjuse, gluttsnäppa, rödbena. Näktergalen hördes också en kort stund. Under skådandet så avnjöt vi vårt fika.

Innan hemfärd så erbjöd Christer sig att ta med oss till Lövsta utsiktsplats. Också en plats tillgänglig för alla. Många nappade på erbjudandet och vi tog oss dit med bil eller promenerande. Där berättade Christer om hur platsen kommit till och hur den nu besöks av fågelskådare och naturvänner.

Vi tackade därefter Christer för en trevlig och solig men blåsig förmiddag .

Siw Andersson

10 maj: Stora Sundby

Den 10 maj besökte 48 seniorer Stora Sundby slott där vi blev väl mottagna av vår guide Linda som visade oss delar av slottet.

Slottet tar sin början under 1200-talet som ett enklare försvarsverk strategiskt placerat vid Hjälmaresund. Man vet att borgen bland annat belägrades 1364 av Albrekt av Mecklenburg som låg i strid med Magnus Eriksson om att bli Sveriges kung.

Under 1400-talet övergavs den gamla borgen. Den nya borgen stod färdig i mitten av 1500-talet och gick då under namnet Sundby Hus. Genom giftermål tillhörde borgen vid denna tid den mäktiga familjen Sparre som skulle komma att äga den under mer än tre sekel. I början av 1800-talet dog den grenen av släkten Sparre ut. Kort därefter köptes borgen och gården av greve Carl De Geer. Hans hustru Ulrika var måttligt imponerad av den gamla borgen. Ulrika läste bl. a. Sir Walter Scotts romaner om den ädle riddaren Ivanhoe och enligt historien ska hon mycket bestämt ha sagt till sin make: ”jag vill ha en romantisk riddarborg vid Hjälmarens strand”. Lyckligtvis för Ulrika var greve De Geer en av landets mest förmögna män. Snart skickades ritningar av Sundby Hus över Nordsjön till arkitekten Peter Frederick Robinson – samma arkitekt som ritat Walter Scotts egen riddarborg Abbotsford House i Skottland. Tillbaka kom kompletta ritningar med tinnar och torn, och så kom det sig så att den gamla renässansborgen förvandlades till ett praktfullt sagoslott i normandisk stil. Att förverkliga planerna tog 16 år. Merparten av de gamla väggarna och inredningen bevarades, arbetet handlade framför allt om att klä den gamla borgen i ny rustning.

 1848 stod Sveriges vackraste slott färdigt och stoltserade nu med fyra stora torn symboliserande årstiderna, tolv mindre torn för månaderna, 52 rum för årets veckor och 365 fönster för årets alla dagar.

Stora Sundby är ett bebott slott än idag och är nu ett hem för familjen Klingspor som ägt slottet sedan 1888.

Efter rundvandringen hade Johanna ordnat med kaffe/te och en god macka som smakade utmärkt innan hemfärden.

Christer Näsman

5 maj: Våtmarksparken

Vi var 20 tappra som stod i sydväst-blåsten och lyssnade på Susanna Hansen, Västerås Stads vattensamordnare.

Hon berättade om hur våtmarksparken skulle rena vatten som kommer från Erikslundshållet. Hon berättade om att det är Västerås Stad, Mälarenergi och Eu som finansierat projektet. Dagvattnet kommer först till en damm som är 1,5 meter djup. Där ska partiklar ramla ned. När dammen blir full om ett antal år så kommer man att schakta bort massan. Vattnet fortsätter att cirkulera genom de olika dammarna och rinner till slut ut i Mälaren renare än när det kom in.

Tanken är att det ska bli bättre för groddjur och att man kan håva in djur och se dem. Det är vid bryggan. Det ska även sättas upp fågelholkar och att fladdermöss ska komma. Sedan är det växligheten. Man har tagit en del från Hamre vattenpark för att få växlighet i vattnet. Sedan ska det komma blommor och annat på marken. Det är ett reaktionsområde där man kan promenera och se på olika smådjur och annat. Det finns många platser att sitta på och man kan grilla.

Efter all information kunde vi sätta oss och fika innan vi tog oss hem igen.

Inger Karlsson och Louise Moselius.

4 maj: Besök på Brategården, Västmanlands enda kulturreservat

Det var 38 Aktiva Seniorer som besökte Kulturreservatet Bråfors Bergsmansby. Från början fanns det två bergsmansgårdar Lilla och Stora Bråfors. Och det är Stora Bråfors (kallad Brategården)  som är idag kulturreservat. 

Vi möttes av gårdens ägare Erik Brate som berättade om bygdens och gårdens historia. Och vi fick sedan en guidad tur i det vackra huset. Efter detta fick vi smaka på ägarinnan Margareta Brates goda hembakade kakor.

Text : Åsa Högström, bilder: Gunnel Ek-Lundqvist

21 och 27 april : Fisktrappan/Faunapassagen.

Ett 40-tal medlemmar fick i slutet på april en guidning av Västerås Stads vatten-samordnare Susanna Hansen om hur fisktrappan/faunapassagen kommit till och hur den finansierats.

Susanna Hansen

Hon berättade om vilka fiskar som kom simmandes uppför vid turbinbron och sedan uppför strömmen i fisktrappan.

I Mälaren finns ett 30-tal fiskarter som söker sig upp i åar och andra vattendrag för reproduktion och födosök. Sedan faunapassagen blev klar har många rödlistade och utrotningshotade fiskarter hittat tillbaka till sina forna lekområden i Svartån, en sådan art är aspen. När faunapassagen var ny, 2019, vandrade ett 10-tal aspar förbi faunapassagen, i fjol passerade ett drygt 60-tal bara under april månad, den största var ca 65 cm. Årets vandring har precis börjat och det är bara mört som setts hittills.

Här är en bild av aspen. 

Ett glatt gäng där vi tackar för all information vi fått. Nästa fisktrappa blir vid Falkenbergska kvarnen.

Du som vill se fisken simma i fisktrappan kan ladda ner QR koden eller gå in på fiskdata.se.

Inger Karlsson, Lars Eriksson och Ulla Jerregård. (klicka på bilderna för större format)

13 och 26 april: Villa Asea – ett hus med historia.

Två grupper om ca 20 personer vardera hade inbjudits till besök av Villa Asea på Stallhagen. Våra guider Anders och Sofia visade oss runt och berättade om detta magnifika hus som byggdes 1907-1908. Huset har varit tjänstebostad för verkställande direktörer i ASEA under åren 1908-1988 och sedan för VD i ABB Sverige 1988-2001. Idag används huset för representation. Det är ca 850 kvm stort och har en underbar trädgård på ca 11.000 kvm.    På bilderna nedan ser ni från vänster till höger: Den välkomnande hallen, exteriörbild, ett av de 16 rummen med vår guide i förgrunden, byst av Sigfrid Edström i fastighetens arbetsrum,  grindstolpe samt väggmålning föreställande vy över Västerås. Denna målning gillades inte av Bert-Olof Svanholm så under den tid han bodde i huset täcktes den av säckväv…..

Vill ni veta något mer? Okej, det spökar i Villa Asea – sägs det…….

Vi tackar Villa Asea för två trevliga eftermiddagar.

Vid  pennan: Louise Moselius

20 april: Kyrkbacksvandring

I strålande solsken den 20/4 var vi ca 40 stycken, som uppdelade i två grupper fick en fin vandring på Kyrkbacken, runt Domkyrkan och ett uppskattat besök i Proban – ”fängelset” för  olydiga Djäknar från Rudbeckianska läroverket. Vår medlem och duktiga guide Ragnhild Friborg lotsade oss med van hand runt. Vi fick höra mycket om hur folk hade det förr i tiden, höra skrönor och kanske sanna historier om vad som hänt i dessa områden. Det äldsta huset på Kyrkbacken är från 1700-talet, ligger på Rektorsgatan och vittnar om århundradet då det har timmerstockar istället för takbjälkar.  Det var också kul at höra om den driftige Johannes Rudbeckius som på 1600-talet grundade vårt läroverk – nu Rudbeckianska gymnasiet. En trivsam eftermiddag var det och ett varmt tack till Ragnhild som förgyllde den.

Vid pennan:  Louise Moselius

3 april: Afternoon tea på Gaggeska gården

Idag var ett gäng aktiva seniorer hos systrarna på Gaggeska gården på Vallby museum för Afternoon tea.

Det fanns mycket gott att välja på, snittar, scones med olika ostar och marmelader och flera olika goda kakor. Tedrickarna hade många olika sorter att välja på men det fanns även kaffe för den som gillar det bättre.

Vid varenda bord pratades det för fullt om både ditt och datt och vi hade några trevliga timmar tillsammans.

Trevlig samling vid tebordet

Text och bild: Eva Skoog

30 mars: Hornborgasjön – tranor och lokala delikatesser

En tidig morgon – kall men solig – klev 102 medlemmar på de två bussarna som skulle ta oss till Hornborgasjön i Västergötland.
Våra två guider för dagen klev på vid Cesarstugan, strax söder om Hornborgasjön, och de guidade oss sedan hela dagen dels från bussen och dels vid våra stopp.

Trandansen, besöksplatsen vid sjöns södra ände, var vårt första stopp. Där räknades 16200 tranor in på kvällen den dag vi var där. Även om de inte var så aktiva under den timme som vi var där(de hade fullt upp med att äta av det korn som de utfordrats med) så är det en upplevelse i särklass att se dessa stora fåglar i detta enorma antal.

Efter lunch på Cesarstugan fick vi ta del av den mycket imponerande och unika utställningen om Bonden År.
Vi blev sedan guidade på de västgötska småvägarna i det småskaliga, entreprenörrika landskapet. Det finns mycket att berätta om den tidiga historian, kyrkobyggnaderna och landskapets geologiska uppbyggnad i området.
Vårt nästa stopp var vid Karlebys Handelsträdgård där även ett annat familjeföretag presenterade sig och sina produkter med provsmakning, nämligen Viltmat. Här gavs möjlighet att handla både penséer, pelargoner och olika sorters korvar.
Vårt sista stopp var vid Falbygdens Osteria där förutom att inta eftermiddagsfika vi även fick provsmaka och handla av det rikliga sortimentet av ostar.
Det blev en lång dag men vi for hem med en upplevelse rikare!

Text: Ulla Jerregård Bilder: Ulla Jerregård, Gudrun Stengard, Inger Karlsson

(klicka på bilderna så blir de större)

20 mars: Föredrag om och provsmakning av the

Provade varianter av the

5 medlemmar, både theälskare och dem med lite svalare intresse för drycken samlades söndag 20 mars för att lära mer om the och uppleva skillnaderna mellan svart, grönt och Roibos (som egentligen inte är ett riktigt the).
Vi fick till exempel lära oss att det finns 5 färger på the och att de alla kommer från samma buske/träd. Smaken beror på hur bladen torkas och var de växer.

Text och bild: Eva Skoog

15 mars: Kulinarisk resa till tre guldkorn i Dalarna.

48 förväntansfulla och glada Aktiva Seniorer startade resan till Dalarna i dis och dimma. Halvvägs till Borlänge passerade vi ett snöoväder. Det var ju inte riktigt vad vi tänkt oss. Men väl framme vid vårt första stopp, Sahlins Strutsfarm, log solen mot oss.

Ägaren, Gunnar Sahlin,  berättade om familjens resa från mjölkbonde till en Industri där strutsen står i centrum. Kreativiteten blomstrar och hela familjen är engagerad.

Gunnar Sahlin

Vi drack förmiddagskaffe och smakade på rökt strutskött i en god tunnbrödsrulle samtidigt med en presentation av alla deras produkter.

Presentation av produkterna.

Resan gick vidare till Murboannas i den pyttelilla byn Murbo. En ung kvinna, född och uppvuxen på gården i Murbo, fick en idé om att tillverka ost efter ett besök på en fäbod. Kreativitet saknades inte här heller. Hon byggde upp ett mejeri och började tillverka hårdost, blåmögelost, brie,  grillost och andra mejeriprodukter. I den stora restaurangen en trappa upp åt vi en god lunch som följdes av ostprovning.

 Mätta och glada for vi till Stora Skedvi och Kulinariet. Vi möttes upp av Anders Åkerberg, grundaren av Kulinariet. Anders berättade om hur Kulinariet kom till,  motgångar, medgångar och framtid. Här finns lokalt tillverkade produkter samt det vedugnseldade knäckebrödet som startade det hela. Dagen slutade med eftermiddagskaffe, mjukkaka och provsmakning av knäckebröd.

            Anders Åkerberg. VD, entreprenör och
            grundare av Skedvi Bröd.

För varje bakdag brinner elden på nytt. Ett par minuter i den heta ugnen är tillräckligt. Ingen kaka blir exakt den andra lik.

   Varje paket packas för hand, fem kakor i varje.

En alltigenom trevlig och uppskattad resa. Många inköp gjordes också på alla besöksmålen.

Text och bild: Gudrun Stengard (klicka på bilderna så får du dem i storformat)

1 och 8 mars : Asea´s Industrihistoriska samlingar

Ulf Kjellson och Lars Mjörning var vänliga och tog emot föreningen för ytterligare besök i museet av 32 medlemmar i fyra grupper.

Förväntansfulla seniorer på plats

Övrig information om ASEA´s Industrihistoriska samlingar finnas att läsa från besöken den 12 och 13 januari 2022.

Nedan några bilder från besöken:

Text och bild :Christer Näsman

9 mars: Premiär för vår Onsdagspub

Glada pub-gäster !

Ett stort gäng glada Aktiva Seniorer träffades och umgicks i går under trevliga former, på hotell Plaza. Alla 4 alternativen av smårätter, som deltagarna fått välja mellan i vårt paket med lite gott att både äta och dricka, prisades och de kommentarer vi hörde var väldigt positiva. Många kom fram och sa ”det här fortsätter ni väl med?” Det lovade vi så håll koll efter vårt nästa infobrev där vi berättar när anmälan finns på hemsidan.

Text: Eva Skoog, bild: Kerstin Åman

12 och 13 januari: ASEAs historiska samlingar

26 medlemmar, i fyra grupper, besökte museet i Melkerhusets källarvåning där mängder av historisk utrustning förvarades. Vi guidades runt av två trevliga och kunniga personer, Ulf Kjellson och Lars Mjörning.

Seniorer i spänd förväntan inför visningen
Ulf berättar om pioinjärerna Jonas Wenström och Ludvig Fredholm

ASEA bildades 1883 av två personer, Ludvig Fredholm som hade pengar och ville sälja och Jonas Wennström som var pionjär inom elektroniken. Jonas Wennström är bl.a. uppfinnaren av trefassystemet som han fick patent på 1891.

Huvudkontoret kom att placeras i Västerås som segrade i kampen mot Arboga och Örebro.

ASEA utvecklades och gjorde Västerås till svenskt elektrocentrum med internationell slagkraft. Från Jonas Wennströms trefassystem och världens största vattenkraftsgenerator till kärnkraftsreaktorer som helt konstruerats av ASEA-Atom.

ASEAs fösta robot

Mängder av olika generatorer, elmotorer, mätinstrument, sorteringsverk och robotar fick vi information om i de fem olika rummen. En intressant rundvandring.

Text och bild: Christer Näsman (klicka på bilderna så får du dem i storformat!)