28 april: Kvekgården och Ekolsunds slott

I bistert väder åkte 87 Aktiva seniorer i väg för att besöka Kvekgården och Ekolsunds slott den 28 april. Det var en färd från koja till slott. Vid den riktigt gamla bondgården från slutet av 1300- talet möttes vi av ett hällande regn men av verkligt entusiastiska medlemmar från ortens hembygdsförening. Här har man klarat av att leva under många hundra år på ca 20 hektar och med små smala tegar att odla.  Skansens grundare Artur Hazelius försökte köpa gården till Skansen men Lotta Lundevall  som var den sista att bruka gården ställde sig helt avvisande till hans förslag. Hon gick bort 1926 efter att ha bott på gården under hela sitt liv, hon blev 97 år.

Efter lunch på Ekolsunds värdshus blev det en guidad tur på slottet där den otroligt drivande slottsägarinnan  Raija Ohlin guidade oss. Vi fick serverats hela slottets historia från början av 1300- talet fram till dagens datum med inspelningar av bl.a. Biggest loser och Fröken Julie. Även slottets intressanta arboretum på ca 16 ha blev presenterats för oss på ett professionellt sätt. Det var en dag med motsatsförhållanden.

Rickard Grähs

(se alla bilder under ”Läs mer”)

 
Bild 1: På Kvekgården öste regnet ner….
Bild 2: …..men humöret var inte sämre för det!
Bild 3: Före slottsbesöket åt vi en välsmakande lunch på Värdshuset
Bild 4: Vi rymdes gott och väl i Stora salen med plats för 250 pers
Bild 5: Ägarinnan Raija berättar livfullt om slottets historia från Gustav III:s tid fram till dagens situation
Bild 6: Sonen i huset, Nils, beskriver alla träden i sitt specialområde, slottets Arboretum.


Bilder: Rickard Grähs