30 mars: Aguelimuseet och Väsby Kungsgård

Vi var 49 aktiva seniorer som åkte på resan till Sala. Vi besökte Aguélimuséet där vi fick höra om Ivan Aguélis liv. Hans resor till Frankrike och Indien där han studerade språk, bl.a. arabiska och hebreiska och kom i kontakt med islam som han också konverterade till. Han tillbringade också många år i Kairo där han gav ut en arabisk tidning. Han blev dock utvisad från Egypten eftersom han misstänktes för att ha fört propaganda bland araberna. Han for då till Spanien där han 1917 blev påkörd av ett tåg och omkom. Hans verk som fanns i utlandet togs hem till Sverige av prins Eugen.  Se alla bilder från besöket under ”Läs mer”

 På Väsby Kungsgård fick vi se Sveriges näst största vapensamling. Takkronan var gjord av bajonetter. Gustav Vasa var den första kung som bodde på gården. Han hade hört talas om Sala Silvergruva och ville få silver därifrån. Nästa kung som bodde på Väsby Kungsgård var Gustav II Adolf. I huset och uthusen finns bland de 7000 föremål som är utställda ett kärleksbrev från Gustav II Adolf till Ebba Brahe. Ett mycket intressant föremål var en lykta som värmdes upp med en kolbit och denna lykta användes av damerna då de satt i kyrkan. Den ställdes på golvet under kjolen för att ge värme.

Åsa Högström