Dubbla besök vid domstolarna den 17 januari

På grund av det stora intresset för domstolarna fick vi möjlighet att komma dit med två grupper med 30 personer per grupp.
Vi välkomnades av vår guide, ordningsvakten Fredrik, i det stora väntrummet på tingsrätten och hyresnämnden, enda domstol som finns i Västmanland. På tingsrätten arbetar 80 personer och på hyresnämnden 20, och bland dessa finns nu 4 ordningsvakter. Här finns också en stor växel  med 20 anställda, som betjänar många domstolar runt om i Sverige. 
Fredrik beskrev all information som finns i den stora entréhallen – först den nya säkerhetskontrollen och stor anslagstavla med information om vad som händer under dagen.  Det finns 15 salar med en tavla vid varje sal som informerar om dagens förhandlingar, samtalsrum som används vid eventuell hotbild och en stor reception med all nödvändig information.
I det stora väntrummet finns också den viktiga funktionen – vittnesstöd.
Vi samlades sedan i en av salarna där Fredrik berättade om hur en brottmålsförhandling går till och då tog han ett aktuellt mål som exempel. Han visade alla målets akter och beskrev hur man kan följa dagboksblad i målet – mycket intressant!
Fredrik fick svara på många frågor om häktet i Västerås, hur man blir nämndeman, när en dom vinner laga kraft, om vittnesed mm.
Besöket avslutades med en varm applåd och tack för en mycket intressant förmiddag.
Lennart Granath
   
Bildtext.    Domstolsbyggnaden från utsidan                Foto Karin Fall