Stora salen i Växhuset fylldes snabbt när Aktiva Seniorer höll månadsmöte den 23 april

Text och bild: Eva Johansson Bildtext: 1. Kjell Swärd pratar med Renata  2.Lång kö framför Renata för att få köpa hennes senaste bok. 

Efter sedvanlig förtäring, godmorgonsång och föreningsinformation av Kjell Swärd, hälsades dagens föredragshållare Renata Chlumska välkommen. Hon berättade om hur hon alltid velat utmana sig själv, men inte är så förtjust i tävlingsidrott och hur hon trots sin uppväxt i Skåne blev intresserad av bergsklättring och träffade Göran Kropp när han ledde en kurs i bergsklättring som hon deltog i. De blev ett par och hon följde med till Mount Everest när han skulle klättra till toppen. Hem till Sverige tog de sig per cykel.

De levde för äventyren och Renata besteg Mount Everest 1999 som första svenska att nå toppen. När Göran omkom vid en klättring blev det uppehåll i klättringen, men några år senare paddlade och cyklade hon ensam runt en stor del av USA. Vi fick se bilder på paddling i enorma vågor och hur hon drog en cykel med kanoten på släp uppför branter i Klippiga bergen. Hon har även bestigit de högsta topparna i sju världsdelar och hunnit få tre barn. Nya äventyr väntar! Sedan några år står Renata i kö för att bli den första svenska kvinnan som gör en rymdfärd. Bestiga månens högsta berg är ett drömmål! Renata har utsatt sig för faror, men säger sig ha undvikit katastrofer genom att vara väl förberedd och hon har inte dragit sig för att ställa in om något verkar kunna gå fel. Renata tog åhörarna med storm med sin intressanta berättelse! T