4 april: Besök på Tidö slott

En härlig vårdag åkte 40 medlemmar till Tidö slott och fick med hjälp av två kunniga guider ta del av dess historia.

Axel Oxenstierna lät uppföra det nuvarande slottet 1625-1641. Redan på 1400-talet fanns en borg, Oldenburg, vars ruin idag ligger vid sidan om slottet.

Portalen till slottet är byggd av sandsten med ornament av bl. a. dubbelvapnet för Oxenstierna och Bååt (efter Axel Oxenstiernas hustru Anna Åkesdotter Bååt). Redan i förstugan möts man av tre, av totalt 14, s.k. Tidödörrar med intarsia.

Paradvåningen som följer har fått stå orörd genom tiderna och först går vi in i Riddarsalen vars möblemang och tavlor är från 1600-talet. Där intar vi även kaffe och smörgås vid uppdukade bord. Sedan följer Gula salongen, Galleriet och Blå matsalen, alla med 1700-tals inredning.

I Paradvåningens avslutande rum kan vi följa 4 generationer av familjen von Schinkel som 1889 köpte slottet och som fortfarande är i dess ägo.

Text och bilder: Ulla Jerregård  (fler bilder under ”Läs mer”)