29 maj: Magnoliaträdgård

I en villaträdgård på drygt 800 kvm på Hamre växer 58 olika sorters magnolior! Men det får rum för mer t.ex. rododendron, azaleor, orkidéer, trädpioner och många olika sorters perenner runt trädens ”fötter”. 50 personer från Aktiv Seniorer besökte den 29 maj Sven Olov Andersson och hans fru Ann-Marie som sedan 50 år bor i denna fantastiska trädgård.

Text och bild: Ulla Jerregård     Mera text och massor av fina magnoliablder hittar du om du trycker på ”Läs mer” nedan

Många trodde att det inte skulle finnas några blommande magnolior kvar efter årets tidiga vår, men de storblommiga sorterna var fortfarande i blom och kommer så att vara ungefär fram till midsommar. Det är framförallt de som blommar på bar kvist som helt har blommat över.

När Sven Olov började intressera sig för magnolior i början av 70-talet fanns det kanske 4 olika sorter idag finns det minst 504 och det dyker upp fler hela tiden pga av att många är intresserade av att korsa gamla sorter för att få fram nya. Det har även S-O gjort, så t.ex. har han fått fram en rödorange sort som han döpt till ’Annie’ efter sin fru och en gulvit som han döpt till ’Frida’ efter ett av sina barnbarn.

De som var intresserade fick många goda råd, av en man med 50 års erfarenhet, om hur man planterar och sköter om sina plantor: * köp alltid krukodlade (oskadat rotsystem) * gräv ett rejält hål att plantera i (ta bort en skottkärra jord)  * gödsla en gång per säsong efter blomning   * går att beskära även om plantskolor säger annat * bra nybörjarsorter är M. ’Golden Sun’ och M. ’Yellow Bird