25 april: I tårtgeneralens fotspår

Köping benämndes en tid som en av Sveriges tråkigaste städer men det har Köpingsprofilen Lasse P ’Tårtgeneralen’ satt stopp för. Vi var 48 Aktiva Seniorer som med kunnig guide fick uppleva hans historia och inte minst de platser där filmen ’Tårtgeneralen’ spelades in. Vi började på Stora torget framför Rådhuset och vandrade sedan till andra platser som var centrala i filmen, som Hökartorget (helikopterlandningen), Stora Gatan (där tårtan dukades upp), Scheelestatyn (intervju av lokalreporter) och Bivur. Statisten som spelade lokalreportern, Lennye Osbeck, mötte oss vid Scheelestatyn och berättade om sina upplevelser med att skådespela mot Mikael Persbrandt. Lasse P hade många projekt, mer eller mindre lyckade, men att ta sig in i Guiness rekordbok med sin 510 m långa smörgåstårta det lyckades han med. Det var konditori Bivur som bakade rekordtårtan och där avslutade vi också vandringen med att inta en bit smörgåstårta.

Text och bild: Ulla Jerregård        (Du hittar alla bilder från besöket om du trycker på ”Läs mer”)