17 maj: Zinkgruvan och Wadköping

Den 17 maj var en helt perfekt solig dag för oss 48 aktiva seniorer som först besökte Zinkgruvan som ligger ca två mil ifrån Askersund. Den här gruvan har brutit och anrikat malm sedan 1857 och ca 500 personer producerar i dag koncentrat av zink, bly och koppar. Även silver utvinns ur blykoncentratet. Gruvan är Sveriges sydligaste underjordiska gruva där man i dag även bryter på 1300 meters djup. Här möttes vi av Rickard som under största delen av sitt liv arbetat i gruvan. Hans kunskap om alla de olika stegen i brytningen fram till koncentraten var inte att ta miste på då han på ett trevlig och underhållande sätt presenterade brytningsprocessen.

Därefter for vi vidare till Wadköping som är ett friluftsmuseum  i Örebro och som invigdes 1965.  Vi startade  upp besöket med en god lunch på ”Gamla Örebro” i en hemtrevlig och traditionell miljö. Sedan var det dags att bli guidade genom Wadköpings kulturhistoriska bebyggelse av två stycken kunniga guider. Wadköping har fått sitt namn av Hjalmar Bergmans fiktiva stad. De äldsta husen är från 1400-1500 talet och den kända Cajsa Wargs hus är från 1600 talet. Under rundvandringen fick vi stifta bekantskap med många gamla hus som varit bostäder åt både hantverkare, bankmän, präster, byggherrar mfl

Dagen avslutades med en glass innan bussen tog oss tillbaka till Västerås .

TEXT OCH BILDER: Rickard Grähs  (se många fler bilder under ”Läs mer”)