14 april: Seglingsbergs gård

Aktiva seniorer studerade mjölkproduktion i Ramnäs.
46 medlemmar i föreningen Aktiva seniorer gjorde den 14 april ett uppskattat besök hos Magnus Åstrand vid Seglingsbergs lantbruk i Ramnäs. På gården finns ca. 200 mjölkkor vilket gör det till ett av de största mjölkföretagen i  Västmanlands län. Vi fick en rundvandring på gården och i mjölkstallet där tre mjölkningsrobotar sköter mjölkningen av korna dygnet runt. Korna får gå lösa i stallet och själva bestämma när det är dags för mjölkning vilket de såg ut att trivas mycket bra med. Mjölken levereras till Grådö mejeri i Hedemora vilket ger korta transporter och en lokal prägel på produktionen. På gården produceras också naturbeteskött av stutar som betar stora naturområden och därmed bidrager till den biologiska mångfalden. Seglingsberg kan betraktas som en blomstrande ö i ett landskap där de betande djuren blir allt färre och skogen riskerar att ta överhanden.

Text och bild: Lennart Granath
(se alla bilder under ”Läs mer”)

 
1. Magnus Åstrand berättar om gården
2. Kon i mjölkningsbåset
3. Mjölkningsroboten demonstreras
4. Roboten i arbete