13 febr: PostNord

75  Aktiva seniorer hade ett mycket intressant besök på PostNord i deras nya lokaler på Erikslund i veckan. Där fick vi en grundlig genomgång om svenska postens historia från 1636 fram till dagens PostNord, som bildades 2009, efter ett samgående mellan svenska Posten och Post Danmark. Produktionsområdeschefen Gunilla Oldberg och hennes kollegor informerade oss om hur man hanterar den dagliga volymer av 8 milj brev, 450.000 paket och ca 12.000 pallar inom företaget. Efter den nya postförordningen från 2018 för frimärkta brev gäller nu tvådagarsbefordran. Bland de nordiska länderna har Sverige, trots den nya höjningen upp till 11kr det lägsta portot för inrikes brev på 50 gram. Antal brev har minskat från 1,79 per hushåll och dag 2011, till dagens 0,97 . Efter en upplyftande genomgång om företaget och hur man arbetar fick vi en guidad tur genom deras lokaler, där många arbetade med att sortera olika försändelser.

Text och bilder: Rickard Grähs  (…och några bilder till från besöket ser du om du trycker på ”Läs mer”)