Hem » 1 nov: Brandstationen Vallby

1 nov: Brandstationen Vallby

 

Den 1 november besökte 56 Seniorer i två grupper Mälardalens Brand- och Räddningsförbund, MBR, Vallbystationen.

MBR är ett kommunalförbund och i Västerås finns två stationer, Vallby och Brandthovda. Vallby betjänas av 75 personer varav 8 är kvinnor. Övriga orter som ingår i MBR är Skultuna, Kolbäck, Virsbo, Hallstahammar och Surahammar. Kvicksund och Ramnäs har deltidsenheter.

Christer Näsman

Mera text och bilder : tryck på “Läs mer”

Varje dygn görs ca 5 utryckningar. Styrkan utgörs av personal som jobbar dag-, kvälls- eller dygnspass.

Till förfogande finns en mängd olika fordon; släck-, steg-, tank-, container-, terrängbilar, sexhjuling och båt. Till containerbilen finns förberedda containers med olika innehåll anpassat till aktuell räddningsinsats, t.ex. kemolyckor. Byte av container genomförs på ca 5 minuter av erfaren personal.

Uppdragen varierar. Från mindre brand till sjöräddning av nödställd person och till svåra bil- och kemolyckor med farliga vätskor. Kärnbränslefabriken på Norra Finnsläten kräver stor varsamhet. Oljedepåerna vid hamnen likaså. Djurräddning förkommer på uppdragslistan, gällande djur av högre värde. Alltså inga katter i träd.

Vid larm sänds minst en släckbil som har 3 rökdykare, styrkeledare och chaufför. Stegbilen kan nå upp till 8 våningar. Moderna höghus är byggda med brandceller och separata trapphus.

Vi fick ta del av mycket information under de 2.5 timmar som besöket varade. Intressant att se all utrustning som en släckbil har, motorsågar, klippverktyg, slangar av olika typ, 3 kubik vatten m.m. Vi fick också se det nya redskapet – en ”vattenlans” som kan skära hål i betong. I stället för att öppna en dörr och tillföra syre så sprutas en vattendimma in genom hålet.

Ett intressant besök och ett fint mottagande av David Thorén och Mattias Lindvall.

Text och bild: Christer Näsman