22 nov: Bombardier

Den 22 november besökte 50 Seniorer i två grupper Bombardier Transportation på Finnslätten.

Besöket inleddes med information om företaget och avslutades med att vi blev guidade i verkstadshallarna. Bombardier startades i Canada på 1940-talet med att bygga snöskotrar för att nå vildmarken. Nu producerar företaget fordon av olika slag; lok, motorvagnar, pendeltåg, spårvagnar och flygplan.

Bombardier köpte tyska Adtranz för utveckling av produkterna. Idag utgör flyg och tåg ungefär lika stora delar av företagets verksamhet. När det gäller tåg är kineserna den största tillverkaren. Konkurrensen medför att branschen genomgår stora omstruktureringar.

I världen, 60 länder, har Bombardier 60.000 anställda varav 39.000 i tågtillverkning. 37% arbetar i Europa och 23% i USA. Sverige bidrar med 1750 anställda på 8 underhållsdepåer i Stockholm, Hässleholm, Göteborg m.fl. orter. Huvudkontoret är i Västerås.

I Västerås utvecklas drivsystem och datorsystem till mellanstora tåg och kontrollsystem till bl.a. Stockholm. Företaget levererar olika tågsätt till Stockholms tunnelbanor och till Göteborg spårvägar. Förserier till malmlok ingår i produktionen.

En av de stora produkterna är RC-loken som 1970 levererades till SJ och senare till många andra länder. Nu är det generation 7 av detta robusta lok som tillverkas och ungefär 45 stycken levereras årligen. Anläggningen underhåller många olika tågprodukter och de åtgärdar skador åt kunder från våra grannländer.

Produktionstakten är att under åren 2019 – 2022 varannan dag till kund leverera en enhet av T-banetåg eller spårvagnar.

Fotografering var ej tillåten och därför är det inga bilder till redogörelsen.

Christer Näsman