20 april: Nostalgibyn och Maria Lang

Den 20 april åkte två bussar med 75 seniorer på utflykt till Nora och Hosta.

(se hela reportaget och massor av bilder under ”Läs mer”)

I Nora fick vi uppleva en ”Mordisk vandring i Maria Langs fotspår” med systersonen Ove Hoffner. Vi gick i kvarteren där Maria Lang hämtat inspiration till sina deckare. Ove var en fantastisk berättare och skådespelare – om hur han fick följa med moster på nattvandring i kvarteren och när hon skulle dricka sitt morgonte klockan 2 på natten.

På Nora Stadshotell fick vi avnjuta en härlig lunch med nystekt strömming eller en krämig lasagne innan besöket på Nora glassfabrik.

Vi fick följa Anders Kadesjö till den lilla fabriken där han visade och berättade om konsten att göra glass. Nora glass säljer bara glass som är tillverkad samma dag som den säljs.

Sedan bar det av till Nostalgibyn i Hosta där Bosse Norman hälsade oss välkomna med kaffe och morotskaka innan vi startade rundvandringen i ”byn”. Det mesta av det Bosse visade kände vi igen från vår barndom. Den gamla Nynäs-macken, korvkiosken och glasskiosken. Bosse hade till och med en gammal automat från Adamssons som hade ett antal gamla förpackningar av kondomer. En saloon och affär med kläder där Bosse bl.a. visade upp gårdagens damkorsetter och damunderbyxor. Ja det fanns otroligt mycket gamla saker att titta på.

En riktigt trevlig utflyktsdag med många goda skratt.

Christer

 

 

Besök i Nora

  1. Ove Hoffner presenterar sig
  2. Maria Lang och systersonen
  3. Damskor – nej ett mordoffer!
  4. Glassfabrikören Anders Kadesjö

Besök i Nostalgibyn

  1. Receptionen
  2. Serverat ”gofika”
  3. Bensinpump demonstreras av värden Bosse Norman
  4. Gamla hederliga TV-kannor
  5. Ett för oss Västeråsare bekant företag