27 okt: Bilmuseet i Köping

25 aktiva seniorer besökte museet, som egentligen heter ”Bil- och teknikhistoriska samlingarna” och huserar i Köpings Mekaniska Verkstad’s gamla lokaler. Utförligt reportage och många bilder finns under ”Läs mer” nedan

Att så många berömda bilar och legendariska märken gömde sig innanför väggarna till Köpings bilmuseum var det nog ingen av oss 25 deltagare i dagens besök som hade klart för oss. I gamla Köpings Mekaniska Verkstads anrika lokaler har museet skapats. Här har samlats legendariska bilar som Bugatti, Voisin och Panhard-Levasssor tillsammans med odödliga klassiker som Cadillac, Bentley och Rolls-Royce. Alla fordon i museet hade en egen historia som berättades på ett fängslande sätt av vår mycket kunnige och erfarne guide Bengt Magnusson. En annan raritet är en Pierce_Arrow Model 48 1919 vars fabrik i Buffalo var en av de förnämsta biltillverkarna på sin tid. Bilmärket användes av amerikanska presidenter bland andra. I museet finns också motorcyklar, racerbåtar, så kallade galoscher, och en motordriven spark. En mera udda maskin är en självgående arbetsmaskin som framställde trärör för dränering i jordbruksmark. De tongivande namnen bakom museets tillkomst var de kända bilhistorikerna Bertil Lindblad och Curt Borgenstam vilket vi som besökare kan vara tacksamma för då detta är en stor historisk skatt.

Lennart Granath

Bildtexter:

1.        Seniorer samlade för visning

2.        Curt Borgenstam vaktar porten

3.        Stolt Bengt vid ”sin” Bugatti -28

4.        Även motorcyklar finns med – här en Husqvarna

5.        Samlingens äldste med mobila rörverket i bakgrunden

6.        Bentley -30 med kraftpaket på 220 hk

7.        Vespan pryder sin plats bland motorcyklarna

8.        ”Guldkungen” Bryntesons Pierce-Arrow från 1919

9.        Originellaste föremålet – en motordriven spark

10.     Samlingens minsting

11.     En riktig pärla – Vabis från Surahammar!

12.     Cadillac från 20-talet

13.     …med bagageutrymme!

14.     Sveriges elegantaste 1912 – Panhard-Levassor

15.     Även en svensk! Volvo PV444 från 40-talet

16.     …och så: ”Oh Lord won’t you give me a Mercedes-Benz”