Arkiv

Arkiv

Reportage från resor och utflykter före 2021

6 mars; Västerås Flygmuseum

Förra veckan besökte Aktiva seniorer Västerås Flygmuseum, som är en av stadens stora sevärdheter. Verksamheten började här 1999 och under åren som gått har den vuxit kraftigt, och i dag har man ca 300 medlemmar. I de välfyllda hangarerna från 1930 talet förvaras närmare 30 flygplan och helikoptrar. Vi togs emot av flera otroligt duktiga och kunniga guider som under ett par timmar visade oss runt och berättade hela flygplatsens historik från bildandet av F 1 när man övertog de gamla infanterikasernerna på Viksäng fram till avvecklingen 1983. Här internerades amerikanska flygare mellan åren 1943-1945. Med sina många flygsimulatorer och alla veteranflygplanen som fortfarande är i flygbart skick är museet väldigt unikt.

Text och bild: Rickard  (fler bilder av vackra flygplan ser du om du trycker på ”Läs mer”)

Läs Mer

13 febr: PostNord

75  Aktiva seniorer hade ett mycket intressant besök på PostNord i deras nya lokaler på Erikslund i veckan. Där fick vi en grundlig genomgång om svenska postens historia från 1636 fram till dagens PostNord, som bildades 2009, efter ett samgående mellan svenska Posten och Post Danmark. Produktionsområdeschefen Gunilla Oldberg och hennes kollegor informerade oss om hur man hanterar den dagliga volymer av 8 milj brev, 450.000 paket och ca 12.000 pallar inom företaget. Efter den nya postförordningen från 2018 för frimärkta brev gäller nu tvådagarsbefordran. Bland de nordiska länderna har Sverige, trots den nya höjningen upp till 11kr det lägsta portot för inrikes brev på 50 gram. Antal brev har minskat från 1,79 per hushåll och dag 2011, till dagens 0,97 . Efter en upplyftande genomgång om företaget och hur man arbetar fick vi en guidad tur genom deras lokaler, där många arbetade med att sortera olika försändelser.

Text och bilder: Rickard Grähs  (…och några bilder till från besöket ser du om du trycker på ”Läs mer”)

Läs Mer

6 febr: Biologiska museet

Aktiva Seniorer besökte biologiska museet på Rudbeckianska gymnasiet

Det för många Västeråsare okända Biologiska museet som finns på Sveriges äldsta gymnasium från 1623, nuvarande Rudbeckianska gymnasiet, bjöd på en fantastisk och intressant upplevelse. Ulla Jerregård som varit elev på gymnasiet och efter sin lärarutbildning undervisat bl.a. i biologi på skolan under många år, guidade oss runt bland allehanda djur som fåglar, fiskar, däggdjur och insekter.

Vi fick en inblick i museets historia och dess samlingar som har byggts upp och växt från mitten av 1700-talet till mitten av 1900-talet. Museet finns sedan 1995 i en stor källarlokal på Gåsmyregränd 4, efter att ha flyttats runt i skolans lokaler ett antal gånger p.g.a. att skolan växte och behövde alla sina utrymmen till skolans elever. Alla objekten är donerade, bl.a. av Vetenskapsakademin och Riksmuseet. Museet har också fått många donationer av lärare och privatpersoner. På museet finns många hundra arter. Från början användes samlingen i undervisningen för att lära ut ren artkunskap. Numera är målet att eleverna skall kunna ge exempel på arter med olika levnadssätt, uppbyggnad, livsmiljöer osv. och få insikt i varför de ser så olika ut. Varför har fåglarna olika näbbar och klor, varför byter några arter till vinterskrud eller annan ny färg. Vad betyder arternas olika läten.

Läs Mer

Aktiva Seniorers studiebesök på Lögarängen den 30/1 2020

en 30 januari 2020 besökte drygt 40 Aktiva Seniorer Lögarängen.

Det är företaget Medley som driver all verksamhet i anläggningen. Joel Blomdahl visade oss runt. Det finns något för alla åldrar på Lögarängen. Förutom badbassänger finns ett välutrustat Gym. Det går även att delta i någon av många gruppaktiviteter, som yoga, vattengymnastik mm. Allt är verkligen nytt och fräscht.

Som Aktiv Pensionär har du möjlighet att få rabatt på medlemskap så att du vissa tider på dagen har tillgång till hela anläggningen till lägre pris. Kontakta Joel Blomdahl för information, joel.blomdahl@medley.se

Läs Mer

23 jan: Sveriges Radio P4 Västmanland

Torsdagen den 23 januari på förmiddagen besökte 20 Aktiva Seniorer Radio Västmanland. Vi togs emot av Lasse Eskelind, chef för P4 Västmanland. Han berättade kunnigt och intressant om sin radiokanal. 26 personer är idag anställda på Radio Västmanland. Det finns 25 lokala kanaler i Sverige.

Efter många frågor och svar så gjorde vi en rundvandring i lokalerna. Vi besökte först rummet som Martin Vare just sände från. On Air som lyste rött utanför visade att sändning pågick. Vi fortsatt sedan runt i lokaliteterna och fick se och prata med de som jobbade med olika arbetsuppgifter på Radio Västmanland. Besöket avslutades med kaffe och kaka i personalrummet. Det var många Aktiva Seniorer som ville besöka Radio Västmanland. Därför är ytterligare 4 besök inbokade.

 Text och bild : Siw Andersson

30 nov: Adventskonsert och Moderna Muséet

Lördag 30 november åkte en buss med Aktiva seniorer till Stockholm.

Första stoppet var Moderna muse’et, där vi serverades ”bussfika”, innan vi fick omfattande information om ett antal konstverk av muse’ets mycket kunniga guider.

Efter egen tid i lokalerna åt vi en smaklig brunch i restaurangen som har vacker utsikt mot Djurgården med Nordiska muse’et, Vasavarvet och Gröna Lund. Vädret var bästa tänkbara, första soldagen på mycket länge.

Mätta och belåtna åkte vi till stadshuset för adventskonserten. Under drygt en timme fick vi njuta av vacker sång, musik och dans med julanknytning, i den pampiga Blå hallen, som inte alls är blå, utan röd.

Efter detta tog vår proffsiga chaufför Bruno från Björks buss, oss genom ett vackert belyst Stockholm hem igen, efter en händelserik dag med många intryck i bagaget.

Text:Kerstin Lejon   

5 dec: Jullunch på Hahrska palatset.

När det nalkas jul brukar vi som alltid träffas och avnjuta ett julbord på Hahrska palatset. Så gjorde vi även i år och redan i foajén startade vi upp med både glögg och pepparkakor. Därefter fick vi 120 Aktiva Seniorer en smakfull upplevelse av Julens första julbord som är en av de allra finaste traditioner i vårt land. Att sedan få sitta i trevlig atmosfär och lyssna på en musikunderhållning av ”Udda Gubbar” gjorde att man börjar känna att julen är i antågande. Efter julborden kan problemen vara att man växer i färdriktningen men det avhjälpte vi med en rask promenad hem.

Text och bild: Rickard Grähs  (tryck på ”läs mer” och se flera bilder från festen!)

Läs Mer

26 nov: Årets näst sista månadsmöte

Den 26 nov. hade Aktiva Seniorer besök av Rabab Bassam, statsvetare och Mellanösternspecialist.

Rabab talade under rubriken Mellanösterns djupt rotade seder och traditioner i ett svenskt perspektiv. Med kunnighet och fakta talade Rabab om segregation och integration. Under föredraget fick vi frågan om vad som är svenskt. Många olika svar blev det allt från dalahästar till vår natur. Vi fick också frågan om vad vi förknippar med Mellanöstern. Även där kom många olika svar som t.ex. islam, krig m.m.

En förmiddag, som säkert alla av oss som var på plats, tyckte var innehållsrik och intressant. Några av oss dröjde kvar och pratade med Rabab efter föredraget och hon hade vänligheten och tiden att fortsätta svara på våra frågor.

Text: Siw Andersson.  Foto: Rickard Grähs

28 nov: Akademibokhandeln

34 Seniorer besökte den 28 november 2019 Akademibokhandeln i kvarteret Igor och blev väl mottagna med kaffe och kaka av Jessica Ejnebring som varit butikschef i ca 1 år.

Jessicas medarbetare Emelie presenterade tolv olika boktitlar, roman, deckare, thriller, reportage och memoar. På ca 45 minuter berättade Emelie om författaren, innehållet i de olika böckerna på ett fantastisk bra och trevligt sätt.

Efter presentationen fick vi handla ur affärens sortiment till 20 % rabatt.

Summa summarum en trevlig stund i butiken. Ute var det ett regnigt och tråkigt väder.

Christer Näsman

21 nov: Skultuna Flexible

50 Seniorer besökte den 21 november 2019 företaget som numera heter Skultuna Induflex.

Produktionschefen Niclas Nisén tog emot oss med kaffe och wienerbröd tillsammans med en företagsinformation som inleddes med litet historik.

Skultuna har sina rötter från 1607 då kung Karl IX grundade Skultuna bruk. 1935 gjordes den första lamineringen. Företaget Induflex grundades i Gent 1979. Skultuna Flexible bildades 2007 och sedan 2014 ingår Flexible i Induflex.

Företaget har huvudkontor och produktion i Skultuna samt produktion i Gent, Belgien och Peking, Kina. Induflex är inget stort företag, ca 65 anställda. De säljer för drygt 220 mkr årligen.

De laminerar koppar, mässing m.fl. metaller med tjocklek 6 – 200 my (1 my = 1/1000 meter) tillsammans med plastfilm med tjocklek 4 – 300 my eller papper/kartong 40 – 500 g/m2. Två till fem lager kan lamineras. De gör också isolerande material från 4 – 125 my. Produkter till vattenburen golvvärme, en isoleringsfilm som Uponor använder till sina vattenburna plaströr. Telekomindustrin och bilindustrin är exempel på kunder.

Vi guidades runt i fabriken för att se några maskiner som producerade några olika laminat. ”Hemligheten” med produkterna är det lim som sammanfogar laminaten. Både vattenbaserat- och tvåkomponentslim används i processerna. I vissa processer får limmet torka innan sammanfogning av laminaten och i andra processer sammanfogas laminaten och torkning sker efter sammanfogningen. Värmen i torkprocessen är ca 50 – 60 grader.

Ett både trevligt och riktigt intressant besök!embarassed

Text och bilder: Christer Näsman   (Om du trycker på ”Läs mer” får du se flera bilder från besöket!)

Läs Mer

Dubbla besök på domstolarna 17 jan 2019

På grund av det stora intresset för domstolarna fick vi möjlighet att komma dit med två grupper med 30 personer per grupp. Vi välkomnades av vår guide, ordningsvakten Fredrik, i det stora väntrummet på tingsrätten och hyresnämnden, enda domstol som finns i Västmanland. På tingsrätten arbetar 80 personer och på hyresnämnden 20, och bland dessa finns nu 4 ordningsvakter. Här finns också en stor växel  med 20 anställda, som betjänar många domstolar runt om i Sverige. 

Fredrik beskrev all information som finns i den stora entréhallen – först den nya säkerhetskontrollen och stor anslagstavla med information om vad som händer under dagen.  Det finns 15 salar med en tavla vid varje sal som informerar om dagens förhandlingar, samtalsrum som används vid eventuell hotbild och en stor reception med all nödvändig information.
I det stora väntrummet finns också den viktiga funktionen – vittnesstöd.
Vi samlades sedan i en av salarna där Fredrik berättade om hur en brottmålsförhandling går till och då tog han ett aktuellt mål som exempel. Han visade alla målets akter och beskrev hur man kan följa dagboksblad i målet – mycket intressant!
Fredrik fick svara på många frågor om häktet i Västerås, hur man blir nämndeman, när en dom vinner laga kraft, om vittnesed mm.
Besöket avslutades med en varm applåd och tack för en mycket intressant förmiddag. Lennart Granath  

  B                Foto Karin Fall