Hem » Aktiviteter 2023

Aktiviteter 2023

Här nedan finner du alla reportage från de aktiviteter som ägt rum under år 2023.

Klicka på bilderna så får du se dem i storformat !

Reportage hösten 2023

14 och 17 november; Visning av Slottets residensvåning

Tisdagen den 14 november besökte vi Västerås slott, där Landshövding Johan Sterte tog emot oss och visade representationsvåningen. Eftersom intresset varit så stort ordnades ytterligare en visning fredagen den 17 november.

Johan Sterte berättar om kungar m.m.

Vår Landshövding har ett historieintresse och han berättade om alla kungar och andra ämbetsmän som bott och haft en anknytning till Västerås slott. De äldsta delarna av slottet härstammar från 1200-talet. 1736 brann slottet till stora delar ner och all inredning från Gustav Vasas tid förstördes. Carl Hårleman fick i uppdrag att återuppföra slottet och 1753 var slottet så pass klart att landshövdingen kunde flytta in. Förändringar av inredningen har skett sedan dess, en av de större var i början av 1900-talet. Inredningen i representationsvåningen ansvarar Statens Fastighets Verk för, i samråd med landshövdingen. På våningsplanet finns även landshövdingens privata lägenhet.

Landshövdingen och hans sekreterare Sandra Colliander Nelson visade oss runt i hela våningen. Efter visningen serverades kaffe och bakelse i den vackra matsalen.

Text och bild: Gunnel Ek-Lundqvist och Eva Ulegård

1 november, 6 november och 6 december Studiebesök Stadsarkivet

Under hösten har vi vid tre tillfällen besökt Västerås Stadsarkiv, detta med anledning av att intresset varit så stort att få information om vad Stadsarkivet har att erbjuda. Arkivarie Camilla Hjelm har tagit emot oss och visat oss runt i lokalerna och berättat om vad arkivet innehåller. Hon tar gärna emot Aktiva Seniorer eftersom vi är en intresserad grupp som gärna ställer många frågor.

De äldsta handlingarna i arkivet är från 1500 talet och numera finns många bilder tillgängliga digitalt för allmänheten. I arkivet går det att ta del av handlingar från sex sekler. Handlingarna kommer framför allt från kommunala verksamheter, men även från privata arkiv till exempel Åke V Larssons och Wijgårds alla bilder.

Studiebesöket avslutades med gott fika i Stadshusrestaurangens gästmatsal av ett gäng nöjda och intresserade deltagare.

Gunnel Ek-Lundqvist

1 december: Ögonblicket på Västmanlands Teater

Ögonblicket utgår från ett fotografi från 4 september 1957 taget utanför Central High School i Little Rock, en ögonblicksbild.

Raskravallerna på 1950-talet skildras genom att den modiga Elisabeth (Miriam Aida) som en av nio färgade ska börja på en skola som tidigare bara var ämnad för vita. Hazel (Ann Petrén) symboliserar det hat som den vita mobben utövade mot de svarta.

Elisabeth och Hazel försonas så småningom och reser runt på föredragsturnéer på skolor för att försöka minska rashatet.

Teatern övergår så småningom till att bli en fantastisk blueskonsert med Eric Bibb (bluesgitarr) och Andreas Kullberg (piano mm) som genom Eric Bibbs egenskrivna sånger fångar känslorna i rashatet.

En musikalisk pjäs som ger anledning till att reflektera över människans lika värde och skillnaden mellan försoning och förlåtelse.

Ulla Jerregård

27 november: Operan och Åbergmuséet

En solig men kall novemberdag tog bussen oss först till Kungliga Operan i Stockholm där våra guider Roy och Patrik tog emot oss.

De kunde mycket medryckande berätta spännande historia och historier om Operan och operahuset, 13 våningar högt varav två under jord. Dagens Oscarianska operahus är från 1898 och lät byggas av Oscar II på samma plats som det tidigare från 1782 som lät byggas av Gustav III, vilket också blev platsen där han mördades. Operan rymmer 1100 personer och har i salongens tak en enorm ljuskrona som väger 2 ton.

I Guldfoajen, en pampig sal med förgyllda väggar klädda med speglar, avnjöt vi efter guidningen en god jultallrik och till kaffet spelade en trio från Operan jazziga julmelodier. En omfattande renovering är planerad att börja 2026 då Operan stängs för en obestämd framtid, så passa på att besöka Operan innan dess!

Därefter körde bussen oss till Bålsta och Lasse Åbergmuséet, världens enda konst- serie- och leksaksmuseum med egen djungel, där Max Åberg, Lasses serieslukande son, guidade oss på ett initierat sätt genom samlingarna.

Här finns en samling med anknytning till världens första seriefigur, Yellow Kid, samt en av världens främsta samlingar av antika Disneyföremål.

Många serieoriginal och serieinfluerad konst som Pablo Picasso och Andy Warhol pryder väggarna. Här finns även en Trazankoja i tre våningar liksom en utställning med anknytning till filmerna om Stig-Helmer.

Det blev en varierad och lyckad dag som avslutades med hemfärd i säsongens första riktiga snöfall.

Text och bild: Ulla Jerregård och Inger Karlsson

18 november: ”The Life and Times of Malcolm X”

Den 18 november gavs ”The Life and Times of Malcolm X” som direktsänd operaföreställning från Metropolitan Opera (MET) via länk till Elektra-biografen i Västerås. Ett flertal Aktiva Seniorer fanns med i publiken. Operan skrevs 1986 och  handlar om den kontroversielle medborgarrättskämpen Malcolm X som mördades i New York 1965.

Ulla Eriksson

21 november:  Varför är vi gjorda av stjärnstoff?

En av våra medlemmar, Kjell Enberg, tog oss med på en hisnande resa i universum från jorden och vårt solsystem, andra solsystem, Vintergatan och andra galaxer, galaxhopar osv. ut i oändligheten. De väldiga avstånden gör universum mycket spännande men samtidigt helt ofattbart för oss vanliga människor.

Vi fick naturligtvis också svar på rubrikens fråga, som kan sammanfattas på följande sätt:
Fån väte och helium, universums råmaterial, bildades efter Big Bang tyngre grundämnen genom sammanslagning av lättare s.k. fusion. Ämnen tyngre än järn kan inte bildas genom fusion utan har bildats då tunga stjärnor nått sitt slutstadium och exploderat vid ett supernovautbrott. Ämnen från supernovans inre har sedan återförts till galaxen och bildat nya stjärnor och planeter. På vissa planeter har sedan liv uppstått ur dessa grundämnen.

Text och bild: Ulla Jerregård

22-23 november: 60 plus mässan i Västerås

Föreningen deltog med en monter. Många både medlemmar som icke-medlemmar stannade och lyssnade intresserat. Många deltog även i vår tävling med ett deltagande i ett valfritt månadsmöte som pris.

Gunnar Dahlberg vid pennan,  Marie Tilly foto

15 november: Konsten i Västerås Stadshus

Onsdagen den 15 november 2023 besökte vi Västerås Stadshus för en guidad konstvandring. Vi samlades på entrétrappan vid Fiskartorget för att titta på stadshusbyggnaden, som ritats av stadsarkitekten Sven Ahlbom. När byggnadsarbetet påbörjades upptäckte man att dominikanerklostret, som man visste hade funnits, hade legat exakt på den plats där stadshuset skulle byggas. Entrén pryds bl. a av Erik Grates ”Vindarnas grotta och Allan Runefelts brons förgyllda ”Tjuren”.

Många av de konstverk vi fick se är gjorda av konstnärer, som har en koppling till Västerås. Birger Halling har t ex formgett trappräcken i Stadshuset och ett av husets motton

”I samklang med tiden” av Birger Halling

i ett fönster, ”I samklang med tiden” av poeten Bo Zetterlind. Dörren till kommunstyrelsens sammanträdesrum har prytts av Tadeusz Sempinski och en av väggarna har en intarsia av Erik Idar.

I Entréhallen hänger gobelängen ”Dansen i Västra Aros” av Sten Kauppi, som är vävd av Handarbetets vänner. Kommunfullmäktiges sessionssal är smyckad med en vävnad av Kaisa Melanton och glasväggen ”Ljuset” mellan entrén och foajén har skapats av Edvin Öhrström.

Ulla Eriksson och Elisabeth Sjöberg Strand

8 november: Kung Byxlös, Nordens starkaste kvinna.

I onsdags (8/11) fick vi vara med om en väldigt speciell föreställning på Soppteatern på Västmanlands Teater. Under en timme höll Görel Crona en stark monolog om makt, systerskap, kärlek och svek. Hon berättade om Margareta, Valdemar Atterdags dotter. Kvinnan som enade Norden och blev kung över Sverige, Norge, Finland, Danmark, Island, Färöarna och Grönland.

Margareta föddes 1353 och endast 10 år gammal blev Margareta vigd med den tolv år äldre kung Håkon i Norge och hon flyttade med honom till Akershus i Oslo. Hennes uppfostran anförtroddes den stränga och fromma Märta Ulfsdotter, dotter till heliga Birgitta. Fru Märta hade själv en dotter i Margaretas ålder och hon gjorde inte någon skillnad på flickorna utan använde riset lika flitigt på båda. Ibland levde Margareta under tämligen enkla förhållanden.

Vid 17 års ålder blev Margareta mor för första och enda gången. Hon födde en son som döptes till Olof. Margareta visade tidigt prov på självständigt handlande. Hon lyckades efter Valdemar Atterdags död få sin son vald till kung av Danmark.

Drottning Margareta var den enda unionsmonark som det skrevs uppskattande om i historieböckerna alltsedan 1800-talet och framåt. Hon beskrevs som kvinnlig men viljestark och med förmåga att hålla ihop ett splittrat Norden. Margareta ville skapa ett enda rike av Nordens länder. Det gällde att kunna möta hotet från Hansan i Tyskland. Ända fram till idag har hon fått tjäna som symbol för den nordiska enhetstanken.

Fursten Albrekt av Mecklenburg blev vald till Sveriges kung 1364 av de svenska stormännen. Han förlorade sin makt över Sverige till Margareta 1389. Det var Albrekt som myntade hennes öknamn ”kung Byxlös”. Den nordiska unionen bildades i Kalmar 1397 och har därför kallats för ”Kalmarunionen”.

Margareta Valdemarsdotter dog den 28 oktober 1412 av pesten. Hon var regerande drottning av Danmark och Norge 1387–1412 och av Sverige 1389–1412.

Foto: Åsa Högström. Vid pennan: Elisabeth Sjöberg Strand

9 november: Besök hos Thorslunds Kagge

Torsdagen den 9:e november åkte vi från Västerås klockan 08 på morgonen mot Högsjö och ‘Thorslunds kagge’, ett snickeri som är specialiserade på att tillverka trätunnor av traditionellt utförande, främst av ek. Resan dit tog cirka 1,5 timme, och vi möttes av tunnbindaren Johan Thorslund.

Johan hälsar välkommen och berättar om tunnbinderiet

Han visade en del av trixen med att göra en trätunna, bland annat hur stavarna (‘laggarna’) som bildar tunnan täljs: bredare på mitten och smalare mot ändarna. Vinkeln på stavarnas sidor täljs så att lutningen i förlängning träffar den färdiga tunnans centrumlinje. Eftersom kaggens diameter varierar så varierar också den här vinkeln utefter stavens längd! Svårt att beskriva i text, men ännu svårare att utföra i verkligheten, om man ska göra det för hand! – men det finns maskiner.
Montage av ett litet fat visades och beskrevs också. Helt nya kunskaper för oss alla tror jag!

Insidan på tunnorna utsätts för öppen eld så att de får färg. Det finns olika grader av ‘bränning’, för vissa ändamål bränns tunnorna så att de blir mycket mörkbruna invändigt, och för andra ändamål bränns inte så hårt. De stora kunderna, som är destillerier och vinmakare, anger hur dom vill ha graden av bränning.

Det finns även en marknad för renovering av begagnade tunnor.

Virket till tunnorna tas ur noga utvalda ekstockar och klyvs fram så att inget ‘tvärträ’ finns i det som ska bli en kagge. Mycket material från stocken ratas och blir till brännved.
Riktigt små kaggar kostar runt 3000:-, och sedan ökar priset med några tusenlappar för de större faten.

Rundvandringen avslutades med ett besök i ‘Ekliggarnas sal’ där jättestora ekfat ställts upp i samarbete med Spritmuseum i Stockholm. Ursprungligen användes de för lagring av Cederlunds punsch, en modedryck på 1800-talet och början av 1900-talet, som konsumerades i stora mängder.
Här är dessa tunnor uppställda i torr miljö och torkar isär något (gistnar) och kan inte längre användas för lagring av vätskor.

Johan Thorslund, vår värd och guide, berättade väldigt medryckande om sin utbildning och jobbet, och inte minst om sitt gesällprov där han tillverkade, utan hjälp av maskiner, en kagge som är rund på mitten, men har ovala ändar, där dessa är vridna 90 grader i förhållande till varandra. Gör om det!!
En sådan kagge kostar idag drygt 20000:-.

Birgitta och Christer diskuterar tunntillverkning med Johan

Efter besöket hos Thorslunds käkade vi en bra  lunch på ‘Ditt skafferi’ i Högsjö och åkte sedan mot Västerås via Vingåkers Outlet.

Vid pennan: Lars Eriksson    Foton: Gudrun Stengard

Bowling på Bellevue

Så här trevligt har vi det på våra måndagsträffar !

Bilder: Agneta Björs

30 oktober: Promenad på Vallby

Tänk så roligt vi kan ha på våra promenader. Här provar Anita och Eva den nya dansbanan på Vallby

Text o bild: Inger Karlsson 

23 oktober: Pizzakväll på Vinoteket – favorit i repris

Deltagare i glatt samspråk medan Salvatore berättar om hur pizzan kom till Sverige och Santana underhåller med sång och musik. Ulla avtackar dem med var sin flaska vin.

Text och bild; Ulla Jerregård

19 oktober: Skedvi bröd och Oppigårds bryggeri

Väl framme i Skedvi möttes vi av energiknippet Maria som berättade knäckebrödets historia. Det bröd som sedan fick namnet Vika bröd. Problem med ny ägare och så småningom återuppbyggt som Skedvi bröd. Då bakat på traditionellt vis i vedeldade ugnar. I deras trevliga restaurang blev vi sedan serverade en mycket god lunch.

Efter en stund för shopping så gick resan vidare till Oppigårds bryggeri utanför Hedemora. Vår värd Sylvia mötte oss och vi fick en noggrann genomgång av bryggeriprocesserna samt provsmakning av både äppelcider, pilsner och öl. Nämnas kan då sorterna Deep blond ale, Vinter ale, Staut och Grim.

På bussresan hem fick vi en föraning om kommande årstid då höstens första snöflingor dalade ner.

Kerstin Åman och Eva Krispinsson.

Gänget som dansar latinskt !

Vi är sexton glada Latino-frälsta aktiva seniorer som går på danskurs och lär oss dansa Salsa och Bachata. Vi träffas en gång i veckan och skakar loss och lär oss att röra fötterna och höfterna. Samtidigt!

Till våren startar en nybörjarkurs och en fortsättningskurs. Välkomna ni alla som vill skratta och röra på er samtidigt.

Text Ingegerd Hjärne 

Foto Åsa Högström

Nu har Aktiva Seniorers svampjakt varit ute på sin fjärde och sista svamputflykt för i år

Vi har haft strålande solsken på alla våra utflykter och svamptillgången har varit god i år. Under den sista utflykten hittade en av våra deltagare djupt i mossan en uppseendeväckande stor gul svamp (se bild) som vi inte kunde artbestämma på plats. Efter konsultation av experter på FB-gruppen Svamp-Klapp  kom vi fram till att det är en förvuxen urblekt prickmusseron. Givetvis ingen matsvamp men kul ändå. Vi har varit ett härligt gäng och vi har trivts bra tillsammans i skogen och lärt oss lite mer om olika ätliga svampar och inte minst vilka svampar man ska undvika.

Hälsningar, Ewa Johansson, Bengt Lindgren (Klicka på bilderna så ser du dem i större format))

12 oktober:  Föreläsning om Ostindiefararen Götheborg med Ingvar Gustafsson.

Ingvar började med att berätta historien om Ostindiefararen Götheborg från 1700 talet och framåt. Hur originalskeppet och kopian byggdes. Att originalskeppet gick på grund på Hunnebådan i inloppet till Göteborg 1745. Det finns olika teorier om varför. På 1990-talet började man dyka och plocka upp saker från skeppsvraket. Ingvar var med och dök. Man hittade te, porslin, kryddor m.m. De fick då en idé om att bygga en replika och segla till Kina. Ingvar berättade om hur man byggde skeppet och det allra mesta är handgjort förutom den moderna utrustningen. Det var smidda spikar, ek till bygget och repslagning. Linnesegel som syddes m.m. Bygget av skeppet tog 9 år och 2/10 2005 till 9/6 2007 seglade man till Kina och tillbaka till Göteborg. Skeppet har sedan gjort flera olika resor. Ingvar berättade om livet ombord och visade sedan en film där skeppet gick från Landskrona till Rouen i Frankrike. 

Nedan några bilder av skeppets detaljer:

Ingvar Gustafsson har under åren haft ett antal föreläsningar om Götheborg, men har nu bestämt sig för att denna fick bli den sista.

Vid pennan och bílder Inger Karlsson

8 oktober:

Över 400 Aktiva Seniorer i Västerås deltog i söndagens jubileumsfest på Västerås Kongress, för att fira föreningens 30 år!

Kvällen inleddes med mingel innan en bejublande konsert tog vid.

Vi fick i ord och toner lyssna till historien om The Beatles, som blev mycket uppskattat.

Därefter åtnjöts en fin middag och kvällen avslutades med lotteri och mer musikunderhållning.

Agneta Björs

1 oktober:  Mickelsmäss marknad i Örsundsbro

Solen sken och busschauffören körde bra. Vi fikade innan vi kom fram, och det var tur att vi gjorde det, för det var kö att parkera. Det har varit 30 000 personer där tidigare år, Hur många det var den 1 oktober vet jag inte men många var det. Det var långa rader med försäljningsstånd, ca 4 km fick vi gå runt.

Vi köpte lite olika saker och provade Bärstaklämman. Efter marknaden fick vi kaffe och bulle på Salnecke Slott och Bistro.

Sedan for vi hemåt.

Vid pennan Inger Karlsson

24 sept.: Brunchkryssning

I strålande solsken gavs sig ett gäng av Aktiva Seniorer ut på böljan blå med Havsörnen för att njuta av en gemensam söndags brunch.

September visade sig i sin finaste skrud.  Varm och skönt. Alla njöt och tog för sig av vad buffén hade att erbjuda. Vilket var gott. Många var vi som tyckte detta var en bra början på söndagen. Det var sista brunch turen för året.

Ylva Almblad

21 sept.: Guidning av Steam hotel med lunch

Det var en skön sensommardag när 21 aktiva seniorer samlades utanför Steam hotel i blänket från Mälaren.

Vi skulle gå en guidad tur på Steam hotel. Möttes av våra guider Emma och Emilia som gjorde ett jättebra jobb och tog oss runt i många vinklar och vrår på hotellet. Det är en fantastisk anläggning som verkligen satt Västerås på kartan.

Hela 263 rum i olika modeller finns, det finns flertal restauranger och barer med olika inriktning.Ca 500 personer jobbar på hotellet.  Riktigt fint är det också på spa-anläggningen med sina 2 pooler, en ute och en inne.

Vi kunde också kika in/ner lite på Kokpunkten. Något som uppskattades mycket var att vi fick se det gamla kontrollrummet från Kraftvärmeverket som är nästan helt bevarat.

Efteråt åt vi en suberb lunch som jag tror alla uppskattade trots att vi satt lite nedsjukna i sammetssofforna 😊

Tack för att ni kom !

Louise Moselius, Ulla Jerregård.

11 sept: Besök på Bredsjö Gårdsmejeri och Saxå Herrgård

En busslast med nyfikna seniorer fick en guidning av Carl-Johan Granqvist om hur de började med osttillverkning från att mjölka får och sedan göra ost. En blåmögelost och en hårdost.

Vi fick smaka på de olika ostarna.

Efter detta gick resan vidare till Gästgivargården i Grythyttan där Carl-Jan Granqvist tog emot oss. Han var väl kunnig i historien om gästgiveriet och bygden.

Vi fick en god lunch och sedan åkte han med till Saxå herrgård där vi fick en guidning av honom.

Efter en händelserik dag åkte vi hemåt.

Text: Inger Karlsson Bilder: Inger Karlsson och Gudrun Stengard

15 sept.: Vandring vid Järndammen, Sala.

Vi var 25 seniorer som gav oss av för att vandra Järndammen runt. Efter ett par km blev det stopp. Vattenhinder!  Det blev en tur genom ris och snår för att komma vidare. Halvvägs, vid Sala orienteringsklubb stuga stannade vi för att inta vårt fika. Några valde sedan att vandra vidare runt sjön, andra att ta samma stig tillbaks, vilket då gav tid för svampplockning.

En kort biltur tillbaks till Sala och Måns Ols där vi åt en god lunch.

Slutligen kan vi konstatera ”vi hade iallafall tur med vädret”.

Eva och Louise

31 augusti : Krampens ryssläger och Galleri Astley

Torsdagen den 31 augusti åkte 39 aktiva och kulturintresserade seniorer med buss norröver till Uttersberg. Första stoppet var vid Rysstenen. Vår guide Stig Johansson mötte oss vid stenen och informerade oss om minnesmärket, där militärflyktingar från Sovjetunionen ristat in hammaren, stjärnan och årtalet 1944 som minne av sin lägertid på Krampen. 

Därefter åkte vi vidare till rysslägret Krampen som anlades 1943 för soldater från Röda Armen som flytt till Sverige. Det var flera hundra militärflyktingar som bodde på förläggningen och de arbetade i huvudsak i skogen och med vägarbeten. I slutet av 1944 utvisades totalt ca 2000 sovjetiska fångar från lägren, bl a Krampen, till sitt hemland. Vad guiden kände till var det endast en ryss från Krampen som blev kvar i Sverige. Vi konstaterade vid besöket att interneringsläger under andra världskriget är något som många inte känner till. Det är en bit svensk historia som tidigare har tystats ner, men nu lyfts fram på olika sätt.

Efter den mycket intressanta informationen och visningen av det lilla museet åkte vi vidare till Galleri Astley där det var framdukat med kaffe och lunchsmörgås. Galleri Astley har funnits i Utterberg sedan 1977 och startades av Astley Nyhlén. Idag drivs galleriet av barnen Anders, Hans och Elisabeth Nyhlén. Efter fikat delades vi upp i två grupper. Hans visade galleriet och berättade bl a om den världsberömde skulptören Ernst Neizvestny, som tillbringat mycket tid i Uttersberg.

Ett våningsplan är fyllt med all hans fantastiska konst. Anders guidade oss ute i skulpturparken och berättade om alla skulpturer som finns representerade på Galleriet.

Solen sken från en klarblå himmel denna vackra sensommardag. Fanns bara ett aber och det var att det var mycket myggor.

Ulla Eriksson och Gunnel Ek-Lundqvist

23 augusti: Besök på Enköpings trädgårdar

Den 23 augusti då Enköpings Trädgårdar blommade som mest, reste vi 40 förväntansfulla dit.

Vi började med Drömparken där vi hade en förbokad guidad vandring som leddes av kunniga Elisabeth Lind. Enköping har hamnat i framkant som trädgårdsstad tack vare Stefan Mattsson, som anställdes som stadsträdgårdsmästare i början av 1980-talet. Det visade sig vara en sällsynt lyckad rekrytering. Enköping såg då ut som de flesta svenska småstäder, med ordinära parkmiljöer och planteringar med ettåriga sommarblommor. Stefan inledde ett långsiktigt förändringsarbete med träd och perenner i fokus.

Den mest kända parken är Drömparken som är skapad av holländaren Piet Oudolf. Den har fått sitt namn för den innehåller Oudolfs favoritplantor, hans drömplantor. Stefan Mattsson och Oudolf blev vänner på en bussresa i Holland och på stående fot gav Mattson honom uppdraget att rita en drömpark i Enköping. Resultatet blev perenner som planterades i oregelbundna sjok för att efterlikna naturen. Parken invigdes 1996.

Enköping har mer än tjugo olika parker av varierande slag som fungerar som besökarnas vardagsrum för picknick, motion, meditation och stillhet. Vår rundvandring tog en timme och vi hann med fem olika parker.

Bland annat besökte vi en av fickparkerna. De är ofta små och ligger insprängda i närheten av både gator och hus. Den vi besökte hade en vacker damm och med tätslutande häckar runt om gräsmattan. Inbjöd till en stunds stillhet mitt i vardagsbruset.

Vi gick vidare till Klosterparken som man helst ska besöka på våren då magnolian och körsbärsträden blommar.

Den sista lilla fickparken hette Fisktorget. Lätt att känna igen eftersom skulpturen Bravurhundar finns placerad på kullerstenarna. Konstnär Sonja Petterson från Heby.

Därefter smakade det gott med lunch under parasollerna vid Hamnmagasinet. Vi hade även gott om tid för eget strosande. Några tog en promenad till Idéträdgården och andra till glasskiosken vid torget.

På hemresan var vi alla ense om att vi bör åka hit minst två gånger under året så vi inte missar magnolian och körsbärsträden på våren och så sensommaren med allt det vackra som vi fick se på denna resa.

Text och foto: Elisabeth Sjöberg Strand

Reportage våren 2023

19 juni: Sommaraktivitet på Djäkneberget 

Ett härligt gäng på 18 personer spelade minigolf på Djäkneberget den 19 juni.

Det var lagom varmt om än svettigt och en väldigt god laganda. Vid den goda lunchen på Djäknebergsrestaurangen hade några deltagare tillkommit. 

Vi var alla överens om att det var en trevlig sommaraktivitet !

Kerstin och Marie

13 juni: Studiebesök i Fogelstad och Julita

I strålande solsken klev 50 aktiva seniorer på bussen som tog oss mot Sörmland.

Första stoppet blev Fogelsta där Kulturföreningen på ett förtjänstfullt sätt berättade om den kvinnliga Medborgarskolans viktiga arbete och de pionjärer som drev igenom kvinnlig rösträtt.

Sen åkte vi vidare till Julita gård vid sjön Öljaren. Mycket god lunch intogs o därefter guidning av gårdens vackra byggnader och den underbara trädgården. Vi hade väldig tur som fick se alla pioner som precis slagit ut.

 Lite trötta i värmen var vi åter i Västerås vid halvfem tiden. 

Vid pennan: Louise Moselius o Kerstin Åman

30 maj: Engsö slott och Ängsö kyrka

Tisdagen den 30 maj åkte Aktiva seniorer i Västerås i egna bilar i strålande sol till vårt vackra Ängsö. Vi samlades vid slottet. Vår guide berättade om slottets historia och om den pågående restaureringen av slottsparken som startade 2018. Den utgick från målningar och annat arkivmaterial, som finns sparat sedan mitten av 1700 talet, och visar hur parken såg ut då. På borggården fanns bl. a lindhäckar, partier med formklippt buxbom och vintergröna buskar.

Samling vid slottet
I Slottssalen

Slottet byggdes i slutet av 1400 talet av Bengt Fadersson Sparre. Efter ombyggnad på 1600 talet fick slottet sin översta våning i mitten av 1700 talet och flera av rummens inredning har bevarats sedan dess. Från 1710 till 1971 har slottets ägts av familjen Piper. Idag ägs det av Westmannastiftelsen som består av länets kommuner och Region Västmanland.

Efter en kort vandring i solen kom vi till Ängsö kyrka som byggdes redan på 1300 talet. Kyrkans uppförande bekostades och kyrkorummet målades med många bildserier från bibeln enligt Nils Asbjörnssons planer. Han var då ägare till Engsö slott och hade totalt självbestämmande över Ängsö. Under Johan Sparres tid som ägare förföll kyrkan och han var tvungen att sälja till Christina Piper, vars man Carl var fånge efter slaget vid Poltava. Kyrkan renoverades och ett nytt gravkor byggdes. I kyrkan finns idag många detaljer som berättar dess historia. Det finns t ex ett dopfunt, som är äldre än kyrkan, från 1200 talet och ett altarskåp från 1400 talet.

Vår utflykt till Ängsö avslutades med en god lunch vid slottet under blå himmel och strålande sol.

Ulla Eriksson och Gunnel Ek-Lundqvist

31 maj: LILLA KONSTRUNDAN I SALA

Onsdag 31 maj var vi 39 Aktiva Seniorer som med buss reste till Sala. Halva gruppen steg av vid Stadsparken och fick en guidad promenad genom den till Agueli muséet. Under tiden guidades grupp två  på muséet och fick därmed ta del av Ivan Aguelis konst.

När båda grupperna guidats i såväl park som på museet, åkte vid till utvärdshuset Måns Ols. Vi serverades en god lunch på glasverandan.

Eftermiddagskaffet serverades i trädgården hos paret Ström, Bengtsbo, en underbar miljö med spännande byggnader och vacker trädgårdsmiljö. Henrik Ström är skulptör och vi fick ta del av hur han skapar och beundra utställning av hans alster. Några av oss köpte med skulpturer hem.

En på flera sätt härlig dag med varierande konstupplevelser såväl ute som inne.

Eva Ulegård och Ulla Eriksson

30 maj: Månadsmöte

Aktiva seniorers månadsmöte på Culturen den 30 maj gästades av 100 medlemmar.

Vi fick njuta av ett varmt och personligt porträtt av Monica Zetterlund framfört av sångerskan Lena Nilsson och pianisten Carina Nilsson.

Carina är en eminent pianist så med Lenas fina sångröst och trevliga mellansnack blev hela föreställningen en svängig nostalgisk upplevelse.

Nästa månadsmöte är 29 augusti.

Text och bild: Kerstin Åman

Aktiva Seniorer på Västerås GK.

Måndagen den 22 maj spelade vi golftävling i 2 manna lag. Ett härligt gäng och fint golfväder.

Vann gjorde lag Sten Åke Sandberg och Britt Sandvall. Tvåa kom lag Eva Johansson och Göran Goldring.

Vi tackar alla för trevligt sällskap.  

Anita Olsson och Eva Krispinsson

24 maj: Härkeberga kyrka och Grönsöö slott.

I ett strålande vårväder påbörjades dagens resa. Första stoppet gjordes vid Härkeberga kyrka.

Vår guide, Göran Sjögren, mötte upp utanför kyrkan och hälsade oss välkomna.

Inne i den vackra lilla kyrkan berättade han ingående om alla de välbevarade och fantastiska målningarna gjorda av Albertus Pictor (Albert målare). Albertus Pictor föddes i Tyskland troligtvis runt 1440-1445, han flyttade till Stockholm i unga år och avled där 1509. Han ägnade sitt liv åt kalkmålningar i kyrkor, 36 – 37 st, varav 4 i Västerås stift.

Vår resa fortsatte till Enköping där vi åt en god lunch på Park Hotell Astoria. En liten promenad hann vi också med efter maten.

På småvägar i det vackra vårlandskapet nådde vi fram till Grönsöö slott där vi blev välkomnade av slottsherren Jacob von Ehrenheim och hans hustru Bessan von Ehrenheim.

Vi delades upp i två grupper. Ena gruppen blev guidad genom slottets många vackra salar.

Salar med gyllene originaltapeter i läder, gamla möbler i olika stilar, exklusiva kinesiska stora vaser, två stora 1700-tals jordglober, släkt – och kungaporträtt. Detta var bara en del av allt som fanns att se och berättas om.

Den andra gruppen gick till utställningarna och butiken där slottsfrun tog emot. Temautställningen i år heter ”Med nål och tråd på Grönsöö” och specialutställningen ”Grönsöö slottspark 400 år”.

Även den fina parken och äppelodlingen kunde beses. Äppelodlingen startade redan 1623 och är därmed Sveriges äldsta kommersiella äppelodling.

Efter visningarna blev det fika på Brännvinsbränneriet, varefter vår chaufför Maria körde oss tryggt och säkert hem till Västerås.

En bra och fin dag med mycket historia och dåtid.

Text: Gudrun Stengard

Foto: Gudrun Stengard, Inger Karlsson och Maria Jonsson

12 maj Upplev det nya Västerås

Med avstamp i det gamla Västerås tog vår kunniga guide Rebecca Svensson oss med på en bussresa i Västerås ytterområden. Hon berättade och visade på skillnader i hur man byggde under miljonprogrammet på 60- och 70-talet och på hur olika trender har avlöst varandra sedan dess.

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,Vår guide Rebecka Svensson

Vi åkte via Södra Källtorp, som kännetecknas av att det ger goda möjligheter till fritidsaktiviteter och friluftsliv, förbi blivande Sätra, den nya trädgårdsstaden, ner mot Mälaren. Många nya vyer uppstod när vi passerade Bäckby nya centrum, Västerleden och inte minst i Barkarö, där det är en uppenbar skillnad i bostadsplanering mellan den gamla och den nya bebyggelsen. På 70-talet byggdes det med mycket luft och grönytor mellan husen, idag står husen tätt med små tomter. Markytan har blivit dyrare, vilket också är uppenbart när man ser hur man bygger på höjden på Öster Mälarstrand.

Bussturen fortsatte sedan förbi Lögastrand, Öster Mälarstrand mot Gäddeholm, där vi stannade för medhavd fika.

Vi som växte upp före miljonprogrammet ser att Västerås har genomgått stora förändringar. Betänk då att för dagens ungdomar blir ”vårt nya” Västerås deras referens till kommande byggnadstrender!

Text och bild: Ulla Jerregård och Gudrun Stengard

9 maj : En försommardag i Skerike

Vi var 29 Aktiva Seniorer som besökte Ann-Christin Hermansson. Några hade cyklat, andra vandrat ut till Skerike. De flesta av oss kom i bil.

Efter QiGong-passet bjöds vi på en härlig vårsoppa med bröd  från närliggande bageri.

Under vår promenad hann vi med att besöka hembygdsmuseet och den fina kyrkan. Så drack vi kaffe  med kaka i trädgården och besökte den lilla gårdsbutiken.

Vi vände hemåt med varsin presentkasse fylld med varjehanda gåvor från butiken.

Kerstin Åman och Eva Ulegård

22 mars: Ridskolan och Djursjukhuset i Strömsholm

Tisdagen den 22 mars samlades 20 aktiva seniorer på stallbacken i Strömsholm.

Hela gruppen i det vackra gamla ridhuset

Vi fick en mycket bra guidning av Jonas Jonsson som informerade om Ridskolans olika delar. Strömsholm är en av tre riksanläggningar, de övriga är Flyinge i Skåne, samt Wången i Jämtland. Redan på 1500 talet anlade Gustav Vasa ett stuteri i Strömsholm. Anläggningen har sedan dess haft olika inriktningar. Idag är Ridskolan en imponerande utbildningsanläggning.  Här utbildas ridlärare, brukshästkuskar, hovslagare, hästskötare samt elitsatsande ryttare på alla nivåer. Jonas visade oss runt i de gamla vackra stallbyggnaderna från tidigare sekler, samt i de mera nybyggda häststallarna.

Efter rundturen smakade det gott med kaffe och macka i Strömsholms Marketenteri. Markan har drivits inom samma familj sedan 1976.

Därefter var det dags för en guidad rundtur i Regiondjursjukhuset, som är ett av Sveriges största djursjukhus. Vi blev mycket väl mottagna av sjuksköterskan Margot Thell, som var väl insatt i verksamheten efter att ha jobbat där i 38 år. Djursjukhuset startade 1964 och inriktningen är att bedriva kvalificerad djursjukvård, framför allt för katt och hund, samt att bidra till den internationella utvecklingen inom området. Vi var mycket imponerade av den verksamhet som djursjukhuset erbjuder i de nybyggda och nyrenoverade lokalerna.

Gunnel Ek-Lundqvist (text)

Elisabeth Sjöberg Strand (foto)

Vårens filmcirkel

Nu har vi sett de sex filmer som har ingått i vårens filmcirkel.

 Varje filmvisning har börjat med att Eva Little och Felicia Vikbla har berättat om skådespelarna, regissören och annat som har varit roligt att få veta om filmen.

 Efter visningen har vi haft en diskussion om vad vi har tyckt om filmen och vilka tankar den har väckt. De filmer vi sett denna terminen har varit;

A man called Otto,

 Godland Back to Seoul

Holy Spider

The Fabelmans

Korsett

 text och foto Åsa Högström

9 mars: Vinprovning på Intiman

Vi var 54 glada aktiva seniorer, som trotsade snöovädret och tog oss till Intiman på Sigurdsgatan för att uppleva en bit av Spanien.Temat var provning av spanska viner och spansk mat därtill. Vi hälsades välkomna av Björn Carlsson, som presenterade sommeliern Eva Weckström och en del av sin personal. Som inledning bjöds vi på Cava, till vilken vi serverades en kryddig gazpacho.

Björn och Eva förbereder vinprovningen

Eva berättade bl a  lite om sig själv och om hur man köper in viner till Systembolaget. Sedan gick hon över till att berätta om spanska viner. I Spanien har man gjort vin i över 3000 år och Spanien är det land, som har störst areal av vinodling. När det gäller volymen producerat vin kommer landet på tredje plats. Vi fick sedan prova 2 vita och 2 röda viner. Hela tiden berättade Eva på ett fantastiskt kunnigt och engagerat sätt om vinerna. Det var en fröjd att lyssna till henne. Till vinerna fick vi först en tallrik med bl a Manchego ost, chorizo och oliver och sedan en rejält tilltagen paella. Allt smakade jättebra. Som avslutning serverades en jättegod  spansk version av créme brulée tillsammans med en lika god sherry.

Alla verkade riktigt nöjda med kvällen. Vi har redan börjat prata om att göra ett liknande arrangemang med italienska viner.

Text och bilder:  Gun Lantz

15 mars: Besök vid Bil-och Teknikhistoriska samlingarna i Köping och Köpings museum.

Vi var 30 deltagare som bussades till Köping.  Vi delades upp i två grupper.

På Bilmuséet var det två guider. Håkan och Kent. som berättade om de olika fina bilar de har där. De började med att berätta om Köpings mekaniska verkstad, där montering av gjutgods, verktygsmaskiner och kugghjul gjordes.  

Bertil Lindblad kom till Köping som 13 åring och fick jobb som lärling på Köpings mekaniska verkstad. Han var intresserad av motorcyklar och motorer. Han var en av de som började med att samla bilar. Den första Volvon i samlingen hette ”Jakob”. Idag innehåller samlingen många olika bilar som är värda en hel del pengar, bland annat två Rolls Royce, en Bentley och en Mercedes SSK.

På vår nästa anhalt, Köpings museum. berättade Sara Damsgård om Köpings historia.

Kauping (som betyder Köping) nämndes i ett Florensdokument från 1100-talet. Seapang är ett engelskt låneord som betyder handla och kaupa betyder köp. Köping låg vid ett stort vatten och ett skelett från en säl finns på muséet. Köping var en stor handelsplats.

Sara berättade även om Jacob Sjölin och hur han gjorde schatuller och bord i alrot.

En annan köpingsbo från 1775 var apotekaren och kemisten Wilhelm Scheele. Han upptäckte syret i luften och många organiska syror som vinsyra, oxalsyra och citronsyra. Även glycerin, cyanväte, arsenikväte och många fler ämnen.

En annan viktig person från Köping var Agda Östlund, som var en av de fem första kvinnorna i Riksdagen och var den första kvinnan som talade i Riksdagen.

Innan vi gick därifrån fick vi smaka på vad vi hörde kallas ”arsenikdryck”, men det var artinitegrön dryck. Artinite är en grön sten som Scheele använde och därav beteckningen artinitegrön.                                        

Vid pennan: Inger Karlsson Foton: Louise Moselius och Inger Karlsson

Tipspromenad med ungdomar på Björnön

Aktiva Seniorer har deltagit på promenad på Björnön anordnad av 5 st superduktiga ungdomar från Grillska Gymnasiet. Detta angående ett projekt i ledarskapsutbildning.
Vi bjöds på tipspromenad med varierande frågor samt kluriga uppgifter. Ungdomarna bjöd dessutom på fika med hembakat.
Ett uppskattat arrangemang i strålande sol och trevlig samvaro.

Agneta Björs

9 mars: Besök på pansarvagnsmuséet Arsenalen och Strängnäs Domkyrka

Här kommer bilderna från besöket. Texten kommer senare.

Lunch på Brasserie Oskar Eriksson

10 februari: Besök vid Miniature Kingdom i Kungsör.

Fredagen den 10 februari körde Axelssons buss oss till Kungsör och den magiska Miniatyr-värden där vi fick ett trevligt mottagande av vår guide Janne som berättade om utställningen. Här har man byggt upp delar av Sverige från Abisko i norr till Kungsör i söder, i detaljrik skala 1:87. Anläggningens tåg, bilar och ljuspunkter drivs med likström och kontrolleras digitalt med hjälp av bildskärmar. Under våren och sommaren kommer Uppsala att byggas, och även Karlstad och Akvedukten i Håverud.

Efter besöket på Miniature Kingdom så smakade det gott med kaffe och hembakat på ´Himmelsberga hembakat´.

Vi tackar alla för trevligt sällskap.

Eva Krispinsson och Lars Eriksson

17 februari: Rundvandring på Tranellska gymnasiet inkl lunch

Tranellska gymnasiet, namngivet av Jacob Tranell, krögare och ägare av ett utvärdshus överst i Oxbacken, har idag drygt 220 elever. Idag har det ett utsökt läge vid Lögastrand.

Rektor Marcus Hallgren inleder

Vid vårt besök tog först rektor Marcus Hallgren emot och gav oss en inblick i verksamheten idag. Elever från hotell- och turismprogrammets åk 1 tog sedan med oss på en rundvandring i de olika lokalerna på ömse sidor om Sjöhagsvägen.

Därefter intog vi en 3-rätters lunch som lagats och serverades av restaurang- och livsmedelsprogrammets åk 3-elever.

Vi bjöds på. fisk- och skaldjurspaté med romsås, helstekt kalvytterfilé med rödvinssås och broccolipuré, cheescake med bärsås samt kaffe.

Allt gick lugnt och städat till. Den högsta ljudnivån svarade de 60 deltagarna från Aktiva seniorer för, när vi intog den mycket smakliga måltiden. Många tog också tillfället i akt och handlade i bageributiken som var tämligen vittjad när vi lämnade lokalen

.

Ulla tackar Susanne som fixat besöket

Text: Ulla Jerregård
Bild: Ulla Jerregård och Gudrun Stengard

14 februari: Bakom kulisserna på Västmanlands teater

På alla hjärtans dag den 14 februari fick vi möjlighet att komma bakom kulisserna på Västmanlands teater. Två guider tog emot oss i teaterns foajé och visade den vackra teaterbyggnaden för oss. Den ritades av Erik Hahr och invigdes 1915.

Vår vandring började i logen där perukmakare, kostymörer och sminkörer ser till att skådespelarna är rätt klädda och att de har den rätta looken. Vi passerade rekvisitaförrådet, som var full lastat med olika prylar, för att sedan hamna under scengolvet, där mängder av lampor av olika slag förvaras. Där finns luckor i taket varifrån skådespelare kan göra entré och sorti under en föreställning. Vi passerade också kulisserna och stora scenen där scenmästaren beskrev sitt arbete för oss. Vår spännande visning avslutades på läktaren, där teaterns ljus designer demonstrerade tekniken för ljussättning. Efter guidningen serverades Alla hjärtans dags fika i caféet.

Ulla Eriksson och Åsa Högström

31 januari: Månadsmöte

Årets medlemsmöten har fr.o.m. januari förlagts till Kulturen. Som vanligt serverades kaffe/te och smörgås innan dagens programpunkt startade.

2023 års första månadsmöte blev välbesökt. Drygt 170 personer kom för att lyssna till Gunnar Dahlberg, styrelseledamot i vår förening.

Gunnar, som är specialist i allmänmedicin och tidigare informationsläkare i Läkemedelskommittén, höll en mycket intressant föreläsning med rubriken ”Läkemedelsbehandling av äldre ett mynt med två sidor”.

Blandat med allvar och humor fick vi intressanta faktaupplysningar vad gäller läkemedel som förskrivs till äldre. Gunnar svarade också på frågor som kom efter föreläsningen.

Siw Andersson

7 februari: Afternoon Tea på Officersmässen

Vi var 41 glada medlemmar, som en lite gråmulen februaridag samlades på Officersmässen för att på engelskt vis njuta av Afternoon Tea (några drack faktiskt kaffe) med många godsaker. Det fanns bl a  snittar, scones och fröknäcke till vilka man kunde välja mellan olika ostar, fingervindruvor marmelader o.d. och ett dignande bord med olika sorters mjuka och hårda kakor samt en jordgubbstårta.

Allt smakade jättebra och många av oss blev nog lite väl mätta. Ljudnivån var ganska hög så alla verkade trivas bra.

Text och bilder:  Gun Lantz

18 och 24 januari Stjärnhimlen i teori och praktik

Ett 20-tal medlemmar fick möjlighet att under ett par kvällar besöka Observatoriet i Åkesta. Vädret var dock inte på vår sida så det blev tyvärr ingen praktisk stjärnskådning men de tre guider som tog emot oss presenterade på ett initierat sätt de två datorstyrda stjärnkikarna och hur man kan öppna takkupolen och se stjärnhimlen vid klart väder.

Dessutom fick vi en utmärkt genomgång av de hisnande avstånden i rymden och om hur man idag ser på universums, stjärnors och planeters uppkomst. Vi härstammar alla från stjärnstoft!

Text: Ulla Jerregård

Bild: Ulla Jerregård och Inger Karlsson