Aktiva Seniorer Västerås

På höstsäsongens första caféträff gästades vi av Ulrica Gradin, länsråd vid Länsstyrelsen i Västmanland och med tidigare erfarenheter från flera statliga myndigheter.

En viktig del av länsstyrelsens uppdrag är krisberedskap och civilförsvar. Ulrica talade om Civilförsvarets ökade betydelse i samhället som en del i Totalförsvaret. Under lång tid efter krigsåren på 40-talet och senare hoten från öster hade vi god krigsberedskap, t.ex. skyddsrum, lager med krigsutrustning, mat, bränsle samt utbildad personal, både inom krigsorganisationen och civila samhället. När tiderna blev lugnare tömdes lager och såväl utbildade militärer som civil personal försvann i stor omfattning. 

De senaste åren har man tänkt om. Vi behöver en god beredskap i Sverige även om risken för krig inte är påtaglig, bl.a. har en del naturkatastrofer, som stora bränder och översvämningar påmint oss om hur känsligt samhället kan vara. Det pågår nu inom våra myndigheter planering och beslut om ökad satsning på ett modernt totalförsvar, såväl militärt som civilt. Länsstyrelsen har där en viktig samordningsfunktion mellan olika myndigheter och organisationer. Vi uppmanades av Ulrica att ta del av broschyren ”Om krisen eller kriget kommer” och följa de råd som finns där.

Ulrica fick många frågor och tackades för ett intressant och aktuellt föredrag med en varm applåd.

Eva Johansson

Vi var 65 aktiva seniorer som gick ombord på Birka Cruises båt för att på väg till Åland njuta av en skaldjursbuffé. Njöt gjorde vi!  Det serverades det mesta av vad havet ger: hummer, krabba, musslor, ostron m.m. Vi fick även smaka på hummersoppa, västerbottenpaj, och ett fint ostbord. Efter en natts sömn njöt vi av en god frukost och fördrev sedan dagen med shopping,, lyssna på härlig pianomusik, pratstunder,  försjönk i en god bok eller bara beundrade vår fina skärgård i strålande solsken. 

Åsa Högström      Ett par exempel på vad som bjöds!

 

 

I veckan besökte vi Drottningholms slott där Kung Carl Gustaf och drottning Silvia har sin officiella bostad i slottets södra länga. Vi var 93 st. Aktiva seniorer som fick guidade visningar av den slottsdel som är öppen för allmänheten. Slottet fick sitt namn redan 1579 och räknas till den svenska stormaktstidens förnämsta slottsbyggnad och är Sveriges bäst bevarade kungliga slott. Under 1991 blev slottsområdet Sveriges första objekt på Unescos världsarvslista. Vi startade i det enormt stora och vackra trapphuset för att sedan fortsätta med paradsängkammaren, Karl X galleriet, rikssalen och slottsbiblioteket m.m. Efter en perfekt lunch på Solnadals värdshus fortsatte vi med att bekanta oss med Norra Begravningsplatsen som med ca 33 000 begravningsplatser är en av Sveriges största. Utöver Svenska kyrkans platser finns här även en katolsk och en judisk begravningsplats. Vår fantastiske guide visade och förklarade många av de olika symboler som finns på gravstenarna och som genom tiderna förändrats. Det här blev en historisk vördnadsfull vandring där vi träffade på namn som: Lovisa Bellman, Alfred Nobel, August Blanche, Lars Hierta, J,O, Wallin och Lena Nyman med flera. Stockholm stad har en ljudguide som visar runt besökare bland minnesmonument och kända personers gravar. Efter en dag med mycket historik styrde vi kosan hemåt.

Text och bilder: Rickard Grähs   (Om du trycker på "Läs mer" finner du alla bilder från besöket!)

Björks buss, med Bosse Altun vid ratten, körde den 20 september 49 seniorer till Tumba pappersbruk och till bilmuseet i Tullinhge. Efter sedvanlig ”bussfika” blev vi i Tumba mottagna av två guider, Josefin och Rickard. De guidade de två grupperna i tre olika byggnader med bl.a. Riksbankens utställning i samband med dess 350-årsjubileum.

Vi fick se hur handtillverkning av papper går till. 2% bomull och 98 % vatten som fångas upp på en ram med nät. Överblivet vatten pressas ut och sedan får pappret torka. Slutresultatet blev ett A4 med 80 grams vikt. Dagens sedlar med all dess säkerhet har tre lager av papper och diverse säkerhetsdetaljer som skall försvåra förfalskning.

Hamnarna i Mälaren har en gammal historia och hamnen i Västerås är mycket äldre än staden. Redan före år 1000 var platsen där Svartån mynnar ut i Mälaren en väl besökt marknadsplats. Här har man under medeltiden skeppat ut järn från bergslagen.  Carola Alzén gav oss 41 st Aktiva Seniorer en mycket god inblick i vad  dagens sjöfart har för stor betydelse för Sverige. I dag går 85 % av vår utrikeshandel sjövägen. Att det sedan är mycket klimartsmartare förstår man ju när ett fullastat fartyg släpper ut två till tre gånger mindre koldioxid per ton gods jämfört med en lastbil. Efter sin presentation tog Carola med oss på en tur över hamnområdet där vi fick ytterligare information om hur det där fungerar och vad som är på gång. Att Mälarsjöfarten bör ta hand om en större andel av alla vägtransporter var vi överens om när vi avslutade dagens besök.

Text och bild: Rickard  (klicka på "Läs mer" och se flera bilder !)