Aktiva Seniorer Västerås

På grund av det stora intresset för domstolarna fick vi möjlighet att komma dit med två grupper med 30 personer per grupp.
Vi välkomnades av vår guide, ordningsvakten Fredrik, i det stora väntrummet på tingsrätten och hyresnämnden, enda domstol som finns i Västmanland. På tingsrätten arbetar 80 personer och på hyresnämnden 20, och bland dessa finns nu 4 ordningsvakter. Här finns också en stor växel  med 20 anställda, som betjänar många domstolar runt om i Sverige. 

 

50 förväntansfyllda Aktiva Seniorer reste till Oscarsteatern för att se "Såsom i himmelen". Lite tvekan fanns det nog, för kunde den vara lika bra som filmen?

Jo, det var den faktiskt. Malena Ernman sjöng Gabriellas sång så tårarna trillade på oss i publiken.

Det blev en oförglömlig kväll.

Åsa Högström

Föreningens Seniorcafé den 20 november gästades av Ann-Sofie Henriksson, förbundschef på Medborgarskolan. Hon bjöd på en lektion om demokrati, inte i första hand om världspolitiska frågor, utan mer om vad demokrati är för enskilda personer och vad vi kan göra för att utveckla demokratin. Alla, oavsett utbildning, kön och medborgarskap kan bidra till demokrati. Ann-Sofie talade om vikten av folkbildning och studieförbundens möjligheter att bidra till demokratisering genom att utbilda och ge människor tillfälle att mötas och påverka varandra. Hon läste också en kort berättelse och uppmanade alla att med den som grund diskutera om demokrati . Det blev en livlig diskussion. Är Sverige bäst i världen på demokrati? Det är lite tveksamt menade Ann-Sofie med tanke på att det är få här som engagerar sig politiskt, men vi har en bra tilltro till myndigheter och medmänniskor. En lång applåd avslutade en intressant stund som gav en hel del att tänka på! Text och bild: Eva Johansson

  

Den 22 november besökte 50 Seniorer i två grupper Bombardier Transportation på Finnslätten.

Besöket inleddes med information om företaget och avslutades med att vi blev guidade i verkstadshallarna. Bombardier startades i Canada på 1940-talet med att bygga snöskotrar för att nå vildmarken. Nu producerar företaget fordon av olika slag; lok, motorvagnar, pendeltåg, spårvagnar och flygplan.

Den 8 november besökte 50 Aktiva Seniorer Teater Västmanland.
Besöket inleddes med en guidad rundvandring på den drygt 100-åriga teatern.
Guiden berättade om teaterns historia och guidade oss runt i lokaliteterna.
Intresset var stort när vi fick titta in bakom scenen där arbetet inför kvällens föreställning var i full gång. 
Många frågor från flera av oss fick uttömmande svar.
Efter rundvandringen serverades kaffe och smörgås i teaterns café.
Föreställningen ”Den stora branden” var naturligtvis kvällens höjdpunkt.
En fantastisk föreställning med duktiga skådespelare och en välsjungande kör tog oss
skickligt och verklighetstroget tillbaka till sommaren 2014 och den stora branden.
Plötsligt blev den mycket närvarande igen.
Siw Andersson