47 Seniorer besökte den 8 och 9 januari Polismuseet i Västerås. Vi blev väl mottagna av Hans Schenning f.d. polis i Västerås.

Hans berättade litet om den gamla polisorganisationen då det fanns både kommunal- och statspolis innan förstatligandet 1965.

En teknik, långt från dagens kommunikation, för att nå patrullerande polis på stan. På strategiska platser fanns en orange lampa som tändes då polisstation ville komma i kontakt med patrullerande polis. De fick då gå till ett skåp vid lampan som hade en telefon och ringa till polisstation för vidare besked. Idag är tekniken helt annorlunda.

Hans berättade också om några uppmärksammade mord som inträffat i Västmanland.

Han började med att berätta om Salaligan som på 1930-talet härjade runt i trakterna kring Sala. Om den ensamstående kvinnan, Matilda Blomqvist som ligan trodde hade pengar. De borrade hål i husväggen och gasade ihjäl henne med bilens avgaser. Beloppet vid stölden blev 6 kronor och 50 öre.

Nästa mord var ”Arbogamordet år 2008”, där Emma Jangestig blev brutalt misshandlad med en hammare av en tysk kvinna, Christine Schyrrer, och fick sina barn så svårt skadade att de avled. Christine hade blivit ”betuttad” i Emmas man och ville hämnas genom att resa till Arboga och mörda familjen och på så vis få ”ensamhet” till mannen. Emma lyckades, trots svåra skador, överleva misshandeln. Christine överfördes senare till att avtjäna sitt fängelsestraff i Tyskland.

IKEA-mordet 2015 var ett brutalt dubbelmord där en 55 årig kvinna och hennes 27 årige son blev knivhuggna av en person från Eritrea, Abraham Ukbagabirs. Abraham kom tillsammans med en kamrat till IKEA och sökte upp husgerådsavdelningen för att hämta en kniv. Han hade nekats upphålltillstånd av Migrationsverket. Efter dådet försökte han ta sitt eget liv. Abraham sitter i svenskt fängelse men vill hellre sitta i eritreanskt fängelse.

Nästa mord i Arboga är ”Sommarstugemordet” där Johanna Möller 2017 försökte mörda sina föräldrar i deras sommarstuga. Pappan miste livet medan mamman blev svårt knivskuren. Johannas 20-årige pojkvän erkände så småningom dådet på föräldrarna.

Johanna anklagades för tagit livet av sin man, året innan, genom att uppge att han hade drunknat vid föräldrarnas sommarstuga. Hon försökte få ut försäkringspengarna efter sin avlidne man, men försäkringsbolaget anade oråd. För den händelsen blev hon friad då det inte gick att bevisa. Johanna sitter väl förvarad hos Kriminalvården i Ystad.

En av bilderna visar beslagtagna knivar, karatepinnar och andra vapen som Hans beslagtagit på Viksäng och Råby, under 1980-talet, av ungdomar under 18 år. En annan bild visar uniformen som Västerås första kvinnliga polis, Majvor Hedlund, har haft.

Ett både trevligt och riktigt intressant besök.

Text och bild: Christer Näsman  (se fler bilder genom att trycka på "Läs mer")


Höstprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Höstprogrammet 2020