Tryck på bilden för att få den större!  Text och bilder: Eva Johansson

38 medlemmar i Aktiva Seniorer deltog i en veckolång resa till Istrien, en halvö i norra Kroatien.

Vårt hotell, där vi bodde i sex nätter, låg i den lilla kuststaden Rovinj som är en gammal italienskinspirerad stad vid stranden av Medelhavet. En dag gjorde vi en båtutflykt bland de vackra öarna till den gamla staden Porek, som har en basilika som finns på Unescos världsarvslista.

En annan dag besöktes en gård, där vi fick undervisning i hur man tar fram en god, prisbelönt olivolja och provsmakade tre olika sorter. Därefter for vi till Istriens största stad Pula. Vi imponerades av den gamla romerska amfiteatern från första århundradet. En trevlig avslutning på dagens utflykt blev provsmakning av prosciuttoskinka och vin på en lantgård.

Tredje dagen fanns inget gemensamt program utan alla fick välja vad de ville göra. Det fanns många alternativ, shoppa på marknaden eller i affärer, bada i Medelhavet eller göra en långpromenad i grönområdena runt hotellet. Det fanns även möjlighet att bada i pool, träna på gym och få olika slags behandlingar på hotellet.

Sista utflyktsdagen for vi upp i de höga bergen som är snöklädda på vintern. Vi besökte en familj som odlar tryffel, men även söker vild tryffel i skogen. Vi fick se prov på hur man med hjälp av vältränade hundar hittar tryffel en bit ner i jorden. Den dyra tryffeln används för smaksättning av olika produkter. Vi testade omelett, ost och olivolja med tryffelsmak. Vi besökte också en vinproducent och fick se hur druvklasarna behandlades och höra lite om vinodling, som på senare år fått ökad betydelse i Kroatien. En uppskattad provsmakning med spontansång avslutade besöket.

Tack vare en kunnig, trevlig och svensktalande guide lärde vi oss mycket om Istrien.

Sammanfattningsvis var det en trevlig, god och lärorik resa till ett intressant och vackert område som även bjöd på bra väder, ca 20 grader och nästan inget regn.

Text och bilder: Eva Johansson

 


Höstprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Observera ändringarna meddelade på hemsidan !

Höstprogrammet 2020