54 seniorer åkte med buss till Österby bruk och Lövsta bruk.

Första stopp blev Fullerö handel för kaffe/te och macka i Café Villan. Granne med Villan fanns 2500 kvm affärsyta med glas, keramik, beslag, korgar m.m. Ett utflyktsmål att rekommendera, strax norr om Uppsala.

Färden gick vidare till vårt nästa stopp, Österby bruk. Där möttes vi av två kunniga guider, Monica och Claes som också följde oss vidare till Lövsta bruk.

Österby bruk, Gustav Vasa anlade med hjälp av främst tyska experter ett järnbruk specialiserat på krigsmateriel. Malmen hämtades i Dannemora gruva och förädlades till exportvaran stångjärn.

Louis de Geer förvärvade Österby- och Lövsta bruk i 1600-talets mitt. Vallonerna var de duktiga smederna som under några århundraden arbetade i bruken.

1983 lades verksamheten ned i Österby bruk, men lever ändå vidare med Österby Gjuteri AB som fortsatt använder stämpeln med de båda ringarna som kännetecknat kvalitetsjärn från Österby sedan mer än 250 år.

Lövsta bruk var från ca 1600-talets mitt och i 13 generationer framåt i familjen de Geers ägo. Vi visades runt i slottets salonger, matsal, bibliotek och ett kopparfyllt kök.

Text och bild: Christer Näsman (vill du se fler bilder?  Klicka på ”Läs mer”)

 


Höstprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Höstprogrammet 2020