Den 8 februari var vi två grupper som besökte Björklunds kafferosteri i lokaler som tidigare tillhört Andelsslakteriet.

Vi välkomnades in från kylan med nybryggt, välsmakande kaffe – rostning Djäkneberget.

Ägaren Johan Björklund gav oss en engagerad inblick i kaffets magi. Vi fick information och visning kring kaffets väg till våra koppar.

Mera text och bilder under "Läs mer"

Kaffe är en frukt, inte ett bär som vi kan förledas att tro. Den odlas oftast på mycket hög höjd och plockas för hand när den uppnått en djupröd färg. Därefter manglas frukten, för att frigöra bönan från skalet. Skalet torkas och återanvänds som gödningsmedel, bönan torkas och exporteras ut i världen.

Gruppen fick lära en del om olika kaffekvalitéer – Arabica är den högsta kvalitén och Rustica en lägre. Vattenkvalitén har också avgörande betydelse för smak och arom. Sorterna blandas ibland inför vissa rostningar. Ytterligare en ny lärdom är att ju mörkare rostning desto lägre koffeinhalt.

Vi fick också ta del av rostningsprocessen där kaffebönorna upphettas till varierande temperatur (196-202 grader) beroende på rostning.

Självklart ingick också provsmakning av ytterligare 2 rostningar utöver Djäkneberget, Oxbacken och Svartån. Till detta bjöds välsmakande kardemummabullar från näraliggande Bygdens Bageri.

Christer