Den 25 januari 2018 togs 39 Seniorer emot av Lars Karlberg på ABB Robotics.  Besöket inleddes med en presentation av företaget och visning av ”Robotfamiljen”, som består av små robotar som väger 40 kilo till de största som kan lyfta upp till 800 kilo.

ABB Robotics är ledande leverantör av industrirobotar och har ett tydligt fokus på att förbättra produktiviteten för användare. De är verksamma i 53 länder och har installerat mer än 300.000 robotar i världen. (mera text och bilder under "Läs mer")

Den första roboten IRB6 tillverkades av dåvarande ASEA och blev klar för uppvisning 1973. En ny industrirobot var uppfunnen som engagerat 18 ingenjörer på utvecklingsenheten. Den var elektrisk och mikrodatorstyrd.

Första kund, av roboten IRB6, blev Magnussons i Genarp, en industri för att bocka rör utan att godset tunnades ut på mitten. Företaget trodde på det man såg och köpte två stycken som använts för polering av rören. Robotarna har fungerat i mer än 40 år. Fantastiskt!

Idag består ”Robotfamiljen” av många olika typer som kan göra allt från att måla, lyfta, punktsvetsa, plocka varor och sätta ihop produkter. Senaste robottekniken, YuMi, är samarbete robot – människa. Helt otroligt vad som kan åstadkommas med rätt teknik.

Gjutgodsdelarna till robotarna köps från Kina. Sammansättningen av robotarna sker i Västerås. Målningen sker dels i Västerås och på andra platser beroende på vilken typ av färg som de skall målas med. Kunden bestämmer kulören. All utveckling av mjukvaran sker i Västerås. ABB har ett 30-tal samarbetspartners i Sverige.

En fabrik finns också i Shanghai.

Fjärrövervakning av robotarna sker från Indien där de kan se om något behöver åtgärdas och då meddelas kunden detta.

Två trevliga och kunniga guider visade oss runt i verkstaden där vi fick se olika robotar i aktion. En mycket intressant förmiddag.

Christer