Stockholmsresa med Aktiva Seniorer.

På väg in till SVT (klicka på bilden så blir den större)

Av Rickard Grähs  (se flera av Rickards bilder under "Läs mer")

Det var hög aktivitet på 50 Aktiva seniorer från Västerås när vi den 18 oktober på Stockholmsresan började dagen med att besöka Beckholmen. På Beckholmsslingan tog vi oss sedan runt och kunde ta del av Beckholmens intressanta historia som startade redan 1631. Därefter blev det Lunch och guidning på Thielska galleriet som är ett av Sveriges förnämsta konstgallerier beläget ute på Blockhusudden på Djurgården.

Huset skapades för finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamlingar. Det var hans hem till 1924 och har i stort sett bevarats i sitt ursprungliga skick. Sedan bar det iväg till Kaknästornet där några passade på att åka 155 meter upp i radio- och TV-tornet. Det är med sin totala höjd av 170 meter Stockholms läns högsta byggnad. Namnet kommer från Kaknäs som var en av fyra kungsgårdar som låg där. Dagen avslutades med ett mycket intressant studiebesök på SVT där vi i över en timme fick guidning genom olika studior, kontrollrum, dekorverkstad och sminkrum. Våra tre guider förklarade hur man arbetar i de olika studiorna både som väderhallåa, nyhetsuppläsare och vad som styrs i kontrollrummet. Vid besöket i nyhetsrummet såg vi många kända TV ansikten arbeta och förbereda sig för dagens sändningar.

Bilderna: 1-2: På Beckholmen -  3: Lunch på Thielska - 4: Samling för konstvisning - 5: Vid Kaknästornet - 6: Det här gör vi på SVT... - 7: Känd sportprofil fångad i arbetsposition - 8: Besök i en av SVT:s studios