Kjell Swärd hälsade 200 medlemmar välkomna till höstens första månadsmöte och ledde godmorgonsången. Han berättade om aktiviteter som genomförts, vad som kommer närmaste tiden samt om lediga kursplatser. Därefter hälsade han dagens föredragshållare Christina Rickardsson välkommen.

Christina fångade snabbt deltagarnas intresse med berättelsen om sin uppväxt, först helt ensam med modern i en grotta i en vild bergstrakt i Brasilien och senare som gatubarn och barnhemsbarn i storstaden Sao Paulo. Hon berättade om svårigheter att få tag på tillräckligt med mat och en skyddad plats att sova på, men också om en mamma som sa många kloka ord och om vänskap bland gatubarnen. Vid 8 års ålder blev hon och hennes yngre bror adopterade av ett svenskt par i Västerbotten. Hon kom till en trygg miljö, men allt var annorlunda, språket, maten, klimatet och hon själv såg annorlunda ut än människorna i hennes omgivning. Hon fick dessutom ett nytt namn. Det var en stor omställning, men hon anpassade sig och blev bl.a. duktig i idrott. Numera har hon ett eget företag, håller föredrag och talar om kulturkrockar samt svårigheter och möjligheter att anpassa sig till helt ny miljö. Hon jobbar även med att förbättra situationen för gatubarnen i Brasilien. Christina har skrivit en bok om sitt liv och sina erfarenheter som blivit omtalad, "Sluta aldrig gå".

Cristina tackades med en rungande applåd för ett mycket uppskattat föredrag. Många åhörare gick nog direkt och skaffade hennes bok! /     Text och bild: Eva Johansson