Den 18 maj går utflykten med 44 Seniorer till Ängelsberg för besök på Oljeön och Ängelsbergs bruk.

På Barrön (Oljeön), år 1875, händer något som bidrar till en revolution i vardagslivet för dåtidens människor. Pehr August Ålund bygger ett av Sveriges första oljeraffinaderier och börjar importera olja i huvudsak från USA och Pennsylvania. Råvarorna fraktades med pråm uppför Strömsholms kanal (Kolbäcksån).

Med hjälp av ångteknik framställde han olika fraktioner, fotogen, smörjoljor, harts och tjära. Den fotogen som producerades gav en jämn och rökfri belysning i stugor och industrier. Oljeraffineringen avbröts 1902 och smörjolje- och fettproduktionen lades ner 1927 då produktionen inte längre bar sig. Detta efter att de skyddstullar som funnits på konkurrerande produkter från utlandet avskaffades. Idag ägs raffinaderiet av PREEM.

Efter lunch for vi vidare till världsarvet Engelsbergs bruk. Där fick vi höra om hur det gick till att utvinna järnet. Det var viktigt att den färdiga järntackan hade en god kvalité. Inget kol skulle finnas kvar i den färdiga tackan och det var smedmästaren som genom att se på färgen på smältan kunde avgöra när kolet var borta. Någon termometer fanns ju inte.

Vi fick också se en bild av Sverigetavlan. Motivet är hämtat från Ängelsberg och kopior av denna tavla finns på alla svenska ambassader. Originalet finns på Nationalmuseum. Tavlans motiv anses vara den typiska bilden av Sverige.

Christer och Åsa

(se alla bilder under "Läs mer")