Aktiva Seniorer Västerås

47 Seniorer besökte den 8 och 9 januari Polismuseet i Västerås. Vi blev väl mottagna av Hans Schenning f.d. polis i Västerås.

Hans berättade litet om den gamla polisorganisationen då det fanns både kommunal- och statspolis innan förstatligandet 1965.

En teknik, långt från dagens kommunikation, för att nå patrullerande polis på stan. På strategiska platser fanns en orange lampa som tändes då polisstation ville komma i kontakt med patrullerande polis. De fick då gå till ett skåp vid lampan som hade en telefon och ringa till polisstation för vidare besked. Idag är tekniken helt annorlunda.

Hans berättade också om några uppmärksammade mord som inträffat i Västmanland.

Han började med att berätta om Salaligan som på 1930-talet härjade runt i trakterna kring Sala. Om den ensamstående kvinnan, Matilda Blomqvist som ligan trodde hade pengar. De borrade hål i husväggen och gasade ihjäl henne med bilens avgaser. Beloppet vid stölden blev 6 kronor och 50 öre.

Nästa mord var ”Arbogamordet år 2008”, där Emma Jangestig blev brutalt misshandlad med en hammare av en tysk kvinna, Christine Schyrrer, och fick sina barn så svårt skadade att de avled. Christine hade blivit ”betuttad” i Emmas man och ville hämnas genom att resa till Arboga och mörda familjen och på så vis få ”ensamhet” till mannen. Emma lyckades, trots svåra skador, överleva misshandeln. Christine överfördes senare till att avtjäna sitt fängelsestraff i Tyskland.

IKEA-mordet 2015 var ett brutalt dubbelmord där en 55 årig kvinna och hennes 27 årige son blev knivhuggna av en person från Eritrea, Abraham Ukbagabirs. Abraham kom tillsammans med en kamrat till IKEA och sökte upp husgerådsavdelningen för att hämta en kniv. Han hade nekats upphålltillstånd av Migrationsverket. Efter dådet försökte han ta sitt eget liv. Abraham sitter i svenskt fängelse men vill hellre sitta i eritreanskt fängelse.

Nästa mord i Arboga är ”Sommarstugemordet” där Johanna Möller 2017 försökte mörda sina föräldrar i deras sommarstuga. Pappan miste livet medan mamman blev svårt knivskuren. Johannas 20-årige pojkvän erkände så småningom dådet på föräldrarna.

Johanna anklagades för tagit livet av sin man, året innan, genom att uppge att han hade drunknat vid föräldrarnas sommarstuga. Hon försökte få ut försäkringspengarna efter sin avlidne man, men försäkringsbolaget anade oråd. För den händelsen blev hon friad då det inte gick att bevisa. Johanna sitter väl förvarad hos Kriminalvården i Ystad.

En av bilderna visar beslagtagna knivar, karatepinnar och andra vapen som Hans beslagtagit på Viksäng och Råby, under 1980-talet, av ungdomar under 18 år. En annan bild visar uniformen som Västerås första kvinnliga polis, Majvor Hedlund, har haft.

Ett både trevligt och riktigt intressant besök.

Text och bild: Christer Näsman  (se fler bilder genom att trycka på "Läs mer")

Lördag 30 november åkte en buss med Aktiva seniorer till Stockholm.

Första stoppet var Moderna muse’et, där vi serverades ”bussfika”, innan vi fick omfattande information om ett antal konstverk av muse’ets mycket kunniga guider.

Efter egen tid i lokalerna åt vi en smaklig brunch i restaurangen som har vacker utsikt mot Djurgården med Nordiska muse’et, Vasavarvet och Gröna Lund. Vädret var bästa tänkbara, första soldagen på mycket länge.

Mätta och belåtna åkte vi till stadshuset för adventskonserten. Under drygt en timme fick vi njuta av vacker sång, musik och dans med julanknytning, i den pampiga Blå hallen, som inte alls är blå, utan röd.

Efter detta tog vår proffsiga chaufför Bruno från Björks buss, oss genom ett vackert belyst Stockholm hem igen, efter en händelserik dag med många intryck i bagaget.

Text:Kerstin Lejon   

När det nalkas jul brukar vi som alltid träffas och avnjuta ett julbord på Hahrska palatset. Så gjorde vi även i år och redan i foajén startade vi upp med både glögg och pepparkakor. Därefter fick vi 120 Aktiva Seniorer en smakfull upplevelse av Julens första julbord som är en av de allra finaste traditioner i vårt land. Att sedan få sitta i trevlig atmosfär och lyssna på en musikunderhållning av ”Udda Gubbar” gjorde att man börjar känna att julen är i antågande. Efter julborden kan problemen vara att man växer i färdriktningen men det avhjälpte vi med en rask promenad hem.

Text och bild: Rickard Grähs  (tryck på "läs mer" och se flera bilder från festen!)

Den 26 nov. hade Aktiva Seniorer besök av Rabab Bassam, statsvetare och Mellanösternspecialist.

Rabab talade under rubriken Mellanösterns djupt rotade seder och traditioner i ett svenskt perspektiv. Med kunnighet och fakta talade Rabab om segregation och integration. Under föredraget fick vi frågan om vad som är svenskt. Många olika svar blev det allt från dalahästar till vår natur. Vi fick också frågan om vad vi förknippar med Mellanöstern. Även där kom många olika svar som t.ex. islam, krig m.m.

En förmiddag, som säkert alla av oss som var på plats, tyckte var innehållsrik och intressant. Några av oss dröjde kvar och pratade med Rabab efter föredraget och hon hade vänligheten och tiden att fortsätta svara på våra frågor.

Text: Siw Andersson.  Foto: Rickard Grähs

34 Seniorer besökte den 28 november 2019 Akademibokhandeln i kvarteret Igor och blev väl mottagna med kaffe och kaka av Jessica Ejnebring som varit butikschef i ca 1 år.

Jessicas medarbetare Emelie presenterade tolv olika boktitlar, roman, deckare, thriller, reportage och memoar. På ca 45 minuter berättade Emelie om författaren, innehållet i de olika böckerna på ett fantastisk bra och trevligt sätt.

Efter presentationen fick vi handla ur affärens sortiment till 20 % rabatt.

Summa summarum en trevlig stund i butiken. Ute var det ett regnigt och tråkigt väder.

Christer Näsman

Vårprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Vårprogrammet