Aktiva Seniorer Västerås

   Billd !: Ulla hälsar välkommen till Fiskkraken  2: Odd berättar om Vandraringen  3: Avslutning med korv och bröd efter vandringen

Vi var 50 medlemmar som en mild höstdag besökte Vandrarringens klubbstuga Flisenberg vid sjön Fiskkraken. Den välskötta anläggningen, som sköts helt ideellt, ligger mycket naturskönt vid sjön omgiven av barrskog.
Efter en inledande introduktion av klubbmedlemmen Odd Werner-Erichsen valde de flesta att vandra den 5 km långa stigen runt sjön. Många passade samtidigt på att leta och plocka svamp och en del plockade lingon. Det fanns möjlighet att låna både roddbåt och kanot, bada vedeldad bastu och ta sig ett dopp i sjön, men när duggregnet kom, efter att ha serverats varmkorv till lunch, valde de flesta att avsluta friluftsdagen. För många var besöket en mycket positiv förstagångsupplevelse!

Text: Ulla Jerregård  Bild: Christer Näsman    Ett par bilder till finns under "Läs mer"

I strålande solsken (den 24/9) men med de regntunga skyarna i närheten samlades vi 38 st vetgiriga aktiva seniorer, för att få höra Nina från Delia och Dåtiden att  på ett mycket proffsigt sätt berätta om Sam Lidman – grundaren av Djäkneberget

Sams livsuppgift var att skapa en naturpark fylld med fostrande steninskriptioner med moraliska budskap i sann 1800-talsnationlistisk anda.

Sam Lidman var en färgstark person med en personlighet som kanske inte alltid gillades av gemene man. Det var väldigt kul att höra om hans förehavanden inom politik, arbetsliv och privatliv. Vi fick se många bilder från tiden när Sam var verksam.

Man får lov att skicka en tacksamhetens tanke till denna man som gav oss Djäkneberget, en oas mitt i staden med mycket grönska och möjlighet till samvaro.

Dagens samvara avslutades med fika på Djäknebergsterrassen

Som avslutning en tankvärd inskription på en av stenarna: Gråtande du föds med omgiven av leende vänner. Lev så att du dör leende av gråtande vänner.

Vid ”pennan”

Louise Moselius    

Som första aktivitet efter ett halvårs uppehåll pga coronan besökte ett 20-tal Aktiva Seniorer i veckan Nibble Gårdsgris utanför Tortuna. Där tog förre ägaren Sven-Erik Johansson, numera senior, emot oss och berättade på ett medryckande sätt om gårdens historia och verksamhet under framförallt 1900-talet fram till idag. Varje år föds nuförtiden ca 6000 grisar upp på gården, som fötts av 230 suggor, och som blir kvar på gården fram till slakt.

Idag bedrivs modern grisuppfödning, där grundtanken är att man har uppfödning, ej produktion, av djur. Det bygger på att ge grisarna en harmonisk och bra miljö genom att t.ex. ge dem gott om rörelseutrymme, syskonkullar får gå tillsammans, ge dem foder från den egna åkern, de får möjlighet att välja mellan att vara ute eller inne, ge dem kylning på sommaren och värme på vintern.

Förutom grisuppfödning satsas mycket på utveckling av växtodlingen för att stärka jordens långsiktiga produktionsförmåga och därigenom öka den biologiska mångfalden i marken och minska på klimatavtrycket.

Dessutom görs sedan början av 2000-talet egna köttprodukter som t.ex. lufttorkad skinka, karré och kotlett samt olika sorters salami. Louise som jobbar på gården bjöd oss på smörgåsar med smakprov från dessa.

Som avslutning fick vi möjlighet att på deras nyanlagda utomhusbana prova en variant av golf, farmersgolf, som blivit en succé under den gångna coronasommaren.

Text: Ulla Jerregård   
Bilder: Ulla Jerregård och Gudrun Stengard   (Du ser fler bilder om du trycker på "Läs mer"

Förra veckan besökte Aktiva seniorer Västerås Flygmuseum, som är en av stadens stora sevärdheter. Verksamheten började här 1999 och under åren som gått har den vuxit kraftigt, och i dag har man ca 300 medlemmar. I de välfyllda hangarerna från 1930 talet förvaras närmare 30 flygplan och helikoptrar. Vi togs emot av flera otroligt duktiga och kunniga guider som under ett par timmar visade oss runt och berättade hela flygplatsens historik från bildandet av F 1 när man övertog de gamla infanterikasernerna på Viksäng fram till avvecklingen 1983. Här internerades amerikanska flygare mellan åren 1943-1945. Med sina många flygsimulatorer och alla veteranflygplanen som fortfarande är i flygbart skick är museet väldigt unikt.

Text och bild: Rickard  (fler bilder av vackra flygplan ser du om du trycker på "Läs mer")

I veckan besökte 40 st Aktiva Seniorer Mälardalens högskola där vi togs emot av Emma Sandsjö och en av skolans studenter. Många av oss blev både överraskade och imponerade över all den utbildning som bedrivs i Västerås och Eskilstuna. Sedan starten 1977 har man blivet landets största högskola där man i dag erbjuder 16 000 studenter, 55 utbildningsprogram och 1025 olika kurser. Man är inriktade på teknik, design, kommunikation, ekonomi, hälsa, lärarutbildning och klassisk musik. Högskolan har även 145 internationella avtal med 47 olika länder. Sedan 2016 har det bl.a utbildats 831 sjuksköterskor, 528 lärare och 547 ingenjörer och det inom områden som skriker efter arbetskraft. 86 % har jobb efter 1-1,5 år efter sin utbildning. Kommunerna erbjuder bostadsgaranti för de studenter som söker sig hit och det måste vara ett stort plus för högskolan. Forskning bedrivs även i samarbete med många av våra stora företag med olika forskningsinriktningar. Man kan studera i sin egen takt och då det finns så många kurser att välja på är det inte för sent att börja studera, det finns i dag studenter som är över 80 år. Det var en mycket lärorik dag.

Rickard Grähs