Aktiva Seniorer Västerås

Ett stort grattis till vår föreningsmedlem Marie-Louise Johansson från Tortuna GK, Västerås som vann Förbundet Aktiva Seniorers Rikstävling i golf 2018 

Fullständiga resultat och reportage med bilder finns på Förbundets hemsida. 

 

En grupp nyfikna Aktiva Seniorer samlades vid fontänen på Melkers torg för att under Niklas Ulfvebrands ledning se Västerås "Fula Hus".

Enda gången Niklas nämnde fula hus var då han berättade om mottagandet som Stadshotellet fick då det var färdigbyggt 1907. Då skrevs i VLT: Detta är Västerås fulaste hus.

Niklas berättade om Västerås utveckling från liten träkåksstad via den industriella revolutionen till den stad som vi möts av idag. På den vägen fanns det framförallt två arkitekter som gav Västerås de vackra stora byggnader vi har idag.

Stadsarkitekt Erik Hahr som ritade ASEA:s Mimerverkstad och ASEA:s huvudkontor.

Som ledstjärna under denna tid var orden: "form följer funktion" och "ljus och luft".

Nästa stadsarkitekt blev Sven Ahlbom som ritade stadshuset, polishuset och Melker.

Niklas berättade också att det som gjorde att de gamla husen i stan revs och vi fick Stora Gatan var bilismens utveckling. Då bilar och bussar kom krävdes det bredare gator och den gamla bebyggelsen stod då i vägen

Vi i gruppen kommer säkert att efter dagens promenad se på vår stads byggnader med nya ögon.

TEXT OCH BILDER: Åsa Högström  (se alla bilderna under "Läs mer")


Vi var 50 personer som äntrade bussen i Västerås för färden mot Tullgarn och Trosa. Det vackra vädret och ett stopp för kaffe och smörgås längs vägen gjorde att humöret var på topp. Väl framme i Tullgarn möttes vi av två fantastiska guider som tog oss med på en rundvandring i slottets många stiliga salar och rum. Slottet har varit i kunglig ägo sedan 1770-talet då hertig Fredrik Adolf, yngre bror till Gustav III, fick dispositionsrätten. Oskar I och Gustav V blev nästa regenter att utnyttja sommarslottet eller jaktslottet som det också kallas och det fortsätter så än idag. Därefter fortsatte vi färden till Trosa där vi intog en välsmakande lunch bestående av strömming och potatismos, klassisk försommarmeny i strömmingsstaden Trosa. Efter lunchen blev vi omhändertagna av en lokal guide som tog oss med på en rundvandring i denna pittoreska sommarstad. Trosa brändes ner under rysshärjningarna 1719. Så småningom byggdes staden upp igen och när ångbåtstrafiken kom igång under andra halvan av 1800-talet innebar det ett uppsving för både handel och turism. Staden lever upp under sommarhalvåret tack vare en stor gästhamn för småbåtar och många andra turister.
Text och bild: Lennart Granath  (se fler bilder under "Läs mer")

Vårens sista månadsmöte lockade trots det vackra vädret ca 160 deltagare. Efter kaffe och smörgås började dagens program med prisutdelning för den populära tävlingen Konst, kultur och motion och ett stort antal fina priser delades ut. Åsa Högström som ordnat tävlingen och priserna tackades med en varm applåd. Kjell Swärd berättade om höstens program och deltagarna fick programhäftet för hösten. Det innehåller bl.a. inbjudan till föreningens 25-årsjubileum 13 oktober på Konserthuset.

För underhållningen svarade Rikard Gateau och fem blåsare från Sinfoniettan. Rickard berättade om Sinfoniettan, hur den bildats och utvecklats samt hur det fungerar i dag och vad som planeras för de närmaste åren. Musikerna bjöd på vackra och kända musikstycken. Den intressanta berättelsen om Sinfoniettan och härlig musik uppskattades av deltagarna och blev en bra avslutning på vårens möten. 

Text och bilder: Eva Johansson    

Tryck på bilden för att förstora!

I arla morgonstund, fredagen den 25 maj, startade 44 Seniorer sin resa till Åland. I samband med båtens avgång från Kapellskär serverades en härlig brunch så att vi skulle orka med dagen. Efter drygt 2 timmar var vi framme i Mariehamn. Ålands rika historia var bokad och vi möttes av Inga-Britt Wirta, vår alldeles utmärkta guide. Både kunnig rolig och med glimten i ögat. Tråkigt nog hade bussen ingen fungerande högtalaranläggning vilket gjorde det svårt för alla resenärer att höra vad guiden under färd hade att berätta. Hon gjorde sitt bästa genom att placera sig mitt i bussen och prata så högt hon kunde. 

Se mer text och massor av bilder under "Läs mer"