Aktiva Seniorer Västerås

När det nalkas jul brukar vi som alltid träffas och avnjuta ett julbord på Hahrska palatset. Så gjorde vi även i år och redan i foajén startade vi upp med både glögg och pepparkakor. Därefter fick vi 120 Aktiva Seniorer en smakfull upplevelse av Julens första julbord som är en av de allra finaste traditioner i vårt land. Att sedan få sitta i trevlig atmosfär och lyssna på en musikunderhållning av ”Udda Gubbar” gjorde att man börjar känna att julen är i antågande. Efter julborden kan problemen vara att man växer i färdriktningen men det avhjälpte vi med en rask promenad hem.

Text och bild: Rickard Grähs  (tryck på "läs mer" och se flera bilder från festen!)

Den 26 nov. hade Aktiva Seniorer besök av Rabab Bassam, statsvetare och Mellanösternspecialist.

Rabab talade under rubriken Mellanösterns djupt rotade seder och traditioner i ett svenskt perspektiv. Med kunnighet och fakta talade Rabab om segregation och integration. Under föredraget fick vi frågan om vad som är svenskt. Många olika svar blev det allt från dalahästar till vår natur. Vi fick också frågan om vad vi förknippar med Mellanöstern. Även där kom många olika svar som t.ex. islam, krig m.m.

En förmiddag, som säkert alla av oss som var på plats, tyckte var innehållsrik och intressant. Några av oss dröjde kvar och pratade med Rabab efter föredraget och hon hade vänligheten och tiden att fortsätta svara på våra frågor.

Text: Siw Andersson.  Foto: Rickard Grähs

34 Seniorer besökte den 28 november 2019 Akademibokhandeln i kvarteret Igor och blev väl mottagna med kaffe och kaka av Jessica Ejnebring som varit butikschef i ca 1 år.

Jessicas medarbetare Emelie presenterade tolv olika boktitlar, roman, deckare, thriller, reportage och memoar. På ca 45 minuter berättade Emelie om författaren, innehållet i de olika böckerna på ett fantastisk bra och trevligt sätt.

Efter presentationen fick vi handla ur affärens sortiment till 20 % rabatt.

Summa summarum en trevlig stund i butiken. Ute var det ett regnigt och tråkigt väder.

Christer Näsman

50 Seniorer besökte den 21 november 2019 företaget som numera heter Skultuna Induflex.

Produktionschefen Niclas Nisén tog emot oss med kaffe och wienerbröd tillsammans med en företagsinformation som inleddes med litet historik.

Skultuna har sina rötter från 1607 då kung Karl IX grundade Skultuna bruk. 1935 gjordes den första lamineringen. Företaget Induflex grundades i Gent 1979. Skultuna Flexible bildades 2007 och sedan 2014 ingår Flexible i Induflex.

Företaget har huvudkontor och produktion i Skultuna samt produktion i Gent, Belgien och Peking, Kina. Induflex är inget stort företag, ca 65 anställda. De säljer för drygt 220 mkr årligen.

De laminerar koppar, mässing m.fl. metaller med tjocklek 6 – 200 my (1 my = 1/1000 meter) tillsammans med plastfilm med tjocklek 4 – 300 my eller papper/kartong 40 – 500 g/m2. Två till fem lager kan lamineras. De gör också isolerande material från 4 – 125 my. Produkter till vattenburen golvvärme, en isoleringsfilm som Uponor använder till sina vattenburna plaströr. Telekomindustrin och bilindustrin är exempel på kunder.

Vi guidades runt i fabriken för att se några maskiner som producerade några olika laminat. ”Hemligheten” med produkterna är det lim som sammanfogar laminaten. Både vattenbaserat- och tvåkomponentslim används i processerna. I vissa processer får limmet torka innan sammanfogning av laminaten och i andra processer sammanfogas laminaten och torkning sker efter sammanfogningen. Värmen i torkprocessen är ca 50 – 60 grader.

Ett både trevligt och riktigt intressant besök!embarassed

Text och bilder: Christer Näsman   (Om du trycker på "Läs mer" får du se flera bilder från besöket!)

Nyfikna intresserade seniorer tog den 14 november chansen att få prova på ett Cirkelgympass på Friskis & Svettis. Att vi var 25 aktiva seniorer mellan 65 och 85 år spelade ingen roll vi hade trevligt och fick en inblick i hur ett cirkelgympass fungerar. I intervallform fick vi använda maskiner, redskap och den egna kroppen som motstånd och lära känna vår egen kapacitet. Det här är något som passar både kropp och själ och där man själv bestämmer hur hårt man vill träna.

Ord och bild: Rickard Grähs (vill du se mera friska bilder? Tryck på ”Läs mer”)

Vårprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Vårprogrammet