Aktiva Seniorer Västerås

Förra veckan besökte Aktiva seniorer Västerås Flygmuseum, som är en av stadens stora sevärdheter. Verksamheten började här 1999 och under åren som gått har den vuxit kraftigt, och i dag har man ca 300 medlemmar. I de välfyllda hangarerna från 1930 talet förvaras närmare 30 flygplan och helikoptrar. Vi togs emot av flera otroligt duktiga och kunniga guider som under ett par timmar visade oss runt och berättade hela flygplatsens historik från bildandet av F 1 när man övertog de gamla infanterikasernerna på Viksäng fram till avvecklingen 1983. Här internerades amerikanska flygare mellan åren 1943-1945. Med sina många flygsimulatorer och alla veteranflygplanen som fortfarande är i flygbart skick är museet väldigt unikt.

Text och bild: Rickard  (fler bilder av vackra flygplan ser du om du trycker på "Läs mer")

I veckan besökte 40 st Aktiva Seniorer Mälardalens högskola där vi togs emot av Emma Sandsjö och en av skolans studenter. Många av oss blev både överraskade och imponerade över all den utbildning som bedrivs i Västerås och Eskilstuna. Sedan starten 1977 har man blivet landets största högskola där man i dag erbjuder 16 000 studenter, 55 utbildningsprogram och 1025 olika kurser. Man är inriktade på teknik, design, kommunikation, ekonomi, hälsa, lärarutbildning och klassisk musik. Högskolan har även 145 internationella avtal med 47 olika länder. Sedan 2016 har det bl.a utbildats 831 sjuksköterskor, 528 lärare och 547 ingenjörer och det inom områden som skriker efter arbetskraft. 86 % har jobb efter 1-1,5 år efter sin utbildning. Kommunerna erbjuder bostadsgaranti för de studenter som söker sig hit och det måste vara ett stort plus för högskolan. Forskning bedrivs även i samarbete med många av våra stora företag med olika forskningsinriktningar. Man kan studera i sin egen takt och då det finns så många kurser att välja på är det inte för sent att börja studera, det finns i dag studenter som är över 80 år. Det var en mycket lärorik dag.

Rickard Grähs

Den 20 februari besökte vi Bultens fabriker i Hallstahammar.

Tyvärr tilläts inte fotografering inne i fabriken, men här ser ni hur trevligt vi hade utanför.

Bilder: Rickard Grähs

75  Aktiva seniorer hade ett mycket intressant besök på PostNord i deras nya lokaler på Erikslund i veckan. Där fick vi en grundlig genomgång om svenska postens historia från 1636 fram till dagens PostNord, som bildades 2009, efter ett samgående mellan svenska Posten och Post Danmark. Produktionsområdeschefen Gunilla Oldberg och hennes kollegor informerade oss om hur man hanterar den dagliga volymer av 8 milj brev, 450.000 paket och ca 12.000 pallar inom företaget. Efter den nya postförordningen från 2018 för frimärkta brev gäller nu tvådagarsbefordran. Bland de nordiska länderna har Sverige, trots den nya höjningen upp till 11kr det lägsta portot för inrikes brev på 50 gram. Antal brev har minskat från 1,79 per hushåll och dag 2011, till dagens 0,97 . Efter en upplyftande genomgång om företaget och hur man arbetar fick vi en guidad tur genom deras lokaler, där många arbetade med att sortera olika försändelser.

Text och bilder: Rickard Grähs  (...och några bilder till från besöket ser du om du trycker på "Läs mer")

Aktiva Seniorer besökte biologiska museet på Rudbeckianska gymnasiet

 Det för många Västeråsare okända Biologiska museet som finns på Sveriges äldsta gymnasium från 1623, nuvarande Rudbeckianska gymnasiet, bjöd på en fantastisk och intressant upplevelse. Ulla Jerregård som varit elev på gymnasiet och efter sin lärarutbildning undervisat bl.a. i biologi på skolan under många år, guidade oss runt bland allehanda djur som fåglar, fiskar, däggdjur och insekter.

Vi fick en inblick i museets historia och dess samlingar som har byggts upp och växt från mitten av 1700-talet till mitten av 1900-talet. Museet finns sedan 1995 i en stor källarlokal på Gåsmyregränd 4, efter att ha flyttats runt i skolans lokaler ett antal gånger p.g.a. att skolan växte och behövde alla sina utrymmen till skolans elever. Alla objekten är donerade, bl.a. av Vetenskapsakademin och Riksmuseet. Museet har också fått många donationer av lärare och privatpersoner. På museet finns många hundra arter. Från början användes samlingen i undervisningen för att lära ut ren artkunskap. Numera är målet att eleverna skall kunna ge exempel på arter med olika levnadssätt, uppbyggnad, livsmiljöer osv. och få insikt i varför de ser så olika ut. Varför har fåglarna olika näbbar och klor, varför byter några arter till vinterskrud eller annan ny färg. Vad betyder arternas olika läten.

 Ulla berättade om en svart schimpans som förärats skolan av två f.d. läroverkskamrater som stötte på varandra i Afrika av en tillfällighet. Det äldsta djuret på museet är en makak från Java som kom till museet 1765. Mängder av uppstoppade djur fanns att se i olika montrar, liksom skelett och stora fåglar som hängde i taken. I fyra stora dioramamontrar fanns djuren placerade i sin naturliga miljö. Dessa var Asköviken, Skärgården, Fjället och Skogen. I olika lådor fanns insektssamlingar och herbarier, liksom en stor äggsamling. En ryggkota från en val jämförs med dito från en mus. I glasburkar fanns spritkonserverade djur och djurdelar. Allt var mycket fascinerande och lärorikt. En skatt som vi nu fick möjlighet att ta del av.

Besöket avslutades på Café Malin med kaffe och kanelbulle.

Tack Ulla för en intressant presentation av museet. Biologiska museet var mycket uppskattat och visades totalt för 57 Aktiva Seniorer.

Text och bilder:  Gudrun Stengard  (flera bilder ser du under"Läs mer")

Höstprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Observera ändringarna meddelade på hemsidan !

Höstprogrammet 2020