Aktiva Seniorer Västerås

Tryck på bilden för att få den större!  Text och bilder: Eva Johansson

38 medlemmar i Aktiva Seniorer deltog i en veckolång resa till Istrien, en halvö i norra Kroatien.

Vårt hotell, där vi bodde i sex nätter, låg i den lilla kuststaden Rovinj som är en gammal italienskinspirerad stad vid stranden av Medelhavet. En dag gjorde vi en båtutflykt bland de vackra öarna till den gamla staden Porek, som har en basilika som finns på Unescos världsarvslista.

En annan dag besöktes en gård, där vi fick undervisning i hur man tar fram en god, prisbelönt olivolja och provsmakade tre olika sorter. Därefter for vi till Istriens största stad Pula. Vi imponerades av den gamla romerska amfiteatern från första århundradet. En trevlig avslutning på dagens utflykt blev provsmakning av prosciuttoskinka och vin på en lantgård.

10 oktober 2019 åkte 34 seniorer med buss till Rytterne kyrkoruiner, Hornsåsens gravfält och Häljesta hällristningsområde tillsammans med arkeologen Andreas Forsberg.

Under resan till Rytterne berättade Andreas om Istiden, ca 9 tusen år före Kristus, om dess tjocklek på 1 – 2 km som pressade ner jordskorpan. Idag har vi i Mälardalen ca 0,5 cm landhöjning per år. Andreas berättade om de olika epokerna från Istiden fram till Medeltiden som tar slut med Gustav Vasa då tiden efter kallas modern tid.

Rytterne kyrkoruin tillhör de äldsta kristna minnesmärkena i Västmanland med ursprung kring 1200 – 1300 tal. Kyrkan uppfördes i slutet av 1100 – talet och den var öppen för begravningar fram till 1841. Kyrkan skiljer sig från andra 1200-talskyrkor då den byggdes med ett torn vilket var mycket ovanligt då. Sådana kyrkor var som regel privata och bekostade av samhällets främsta.

Ända fram till 1930-talet stod den gamla kyrkoruinen och förföll. 1930 tog sig hembygdsföreningen an det enorma projektet att restaurera. Med pengar från riksantikvarieämbetet och arbetskraft från värnpliktvägrare började arbetet hösten 1937 och den 21 augusti 1938 firades den första högmässan i Stora Rytterne kyrkoruin. Idag används kyrkoruinen bl.a. till bröllop.

Hornsåsens gravfält är Västmanlands största gravfält med ca 200 gravar. Gravfältet anlades ungefär år 0 till 1000-talet och tycks ha använts från bronsålder till yngre järnålder. Det består av sju gravrösen, två gravhögar och 190 stensättningar i olika former. Bland rösena är det största 2,3 meter högt och 14 meter i diameter. Hornsåsen är en del av Strömsholmsåsen.

Häljesta har den största kända hällristingen i Västmanland. På de sluttande hällarna finns nästan 500 figurer, bland annat skepp, människofigurer, ringfigurer, fotsulor, djurfigurer, rutnät och 239 skålgropar. Hällristningarna härstammar från bronsåldern då människor knackade in tecken på berghällar och bör uppfattas som en spegling av bronsålderns religiösa liv, som främst har samband med fruktbarhetsriter.

Vi fick också information om Vikingar, Trälar, Ansgar, Birka och kristendomen i våra grannländer på den tiden, runt 800-talet. Det var en riktigt trevlig resa med en väldigt historiekunnig Andreas Forsberg.

Text och bild: Christer Näsman   (tryck "Läs mer" så får du flera bilder från besöken!)

70 förväntansfyllda seniorer gav sig iväg till Stockholm för att på Stadsgården kliva ombord på fartyget Birka.

Kvällens höjdpunkt var skaldjursmiddagen, som innehöll det mesta man kan tänka sig i skaldjursväg. Alla njöt av sina favoriter.

Efter middagen kunde vi lyssna på pianomusik och delta i allsången, ta en svängom på dansgolvet eller pröva lyckan vid casinot.

Efter en skön natts sömn och ett dignande frukostbord fanns det olika aktiviteter. Läsa en god bok, shoppa i affärerna där det fanns både skönhetsmedel, ljuva drycker och kläder att välja på. Några slog sig ner på akterdäck för en pratstund och en del begav sig ut på promenaddäck och beundrade utsikten.

Text och bilder Åsa Högström  (alla bilder från kryssningen ser du om du klickar på "Läs mer")

 

Man skall möta hösten med en riktig oktoberfest och det gjorde 210 st Aktiva Seniorer ifrån Västerås på Scenströmska herrgården i Ramnäs den 1 oktober. Med 4 st bussar åkte vi upp till herrgården där vi tillbringade kvällen i det fint ombyggda stallet. Efter en drink fick vi en historisk genomgång om hur Magnus Schenström uppförde herrgården i mitten på 1700 talet och om Ramnäs stora betydelse i vår västmanländska historia. Därefter var det tid att avnjuta den stora buffén som gick i tysk stil med allt vad det innebär med goda korvar, rökt kött, surkål, lök och grön sallad m.m. Både under och efter måltiden underhölls vi av ett fantastiskt trevligt band som både spelade typisk tyrolermusik och modernare musik. Många utnyttjade även möjligheten att dansa ned en del av den mycket goda buffén innan vi tog bussarna tillbaka till Västerås.

Text och bilder: Rickard Grähs     (se fler bilder från den trevliga festen under "Läs mer")

 

I strålande brittsommarvärme genomfördes en Asköviksvandring av 40 deltagare med Christer Svensk lika strålande som guide. Vandringen gjordes från Naturskolans Hus till tornet och tillbaka. Från tornet har man utsikt över viken, strandängarna, vassen och fåglarna.

Ska man se och höra många fågelarter ska man vara ute på våren. Det som framförallt märktes nu var flockar av grågäss, sädgäss, vitkindade gäss och tranor, men också olika änder och vadare, enkelbeckasin, tofsvipa, sång- och knösvan. Askövikens symbolfågel, svarttärnan, hade redan flyttat, men värt att notera är att av Sveriges ungefär 200 häckande par finns ca 20 i Asköviken och lika många i Svartådalen.

Från att ha varit nästan helt igenvuxet på 1980-talet har Asköviken blivit ett av Sveriges bästa fågelområden. Återskapandet drogs igång av WWF, Västerås kommun och Länsstyrelsen i Västmanland. Idag är det länsstyrelsen som förvaltar och underhåller Asköviken som blev naturreservat 1985.

Vi avslutade vandringen med ett besök i Naturskolans Hus. Där bedrivs praktiska natur- och miljöstudier för elever och lärare vid Västerås stads skolor. Där finns också en fast utställning som åskådliggör Askövikens olika miljöer illustrerade med fågelmodeller i trä gjorda av konstnären Gunnar Forsman.

Nya naturvårdande projekt är på gång i höst och vinter för att locka fler fåglar och kanske också fler besökare till vår unika lokal bara 1 mil utanför Västerås.

Text och bild: Ulla Jerregård       (Om du vill se fler bilder: tryckpå"Läs mer")