Aktiva Seniorer Västerås

Som första aktivitet efter ett halvårs uppehåll pga coronan besökte ett 20-tal Aktiva Seniorer i veckan Nibble Gårdsgris utanför Tortuna. Där tog förre ägaren Sven-Erik Johansson, numera senior, emot oss och berättade på ett medryckande sätt om gårdens historia och verksamhet under framförallt 1900-talet fram till idag. Varje år föds nuförtiden ca 6000 grisar upp på gården, som fötts av 230 suggor, och som blir kvar på gården fram till slakt.

Idag bedrivs modern grisuppfödning, där grundtanken är att man har uppfödning, ej produktion, av djur. Det bygger på att ge grisarna en harmonisk och bra miljö genom att t.ex. ge dem gott om rörelseutrymme, syskonkullar får gå tillsammans, ge dem foder från den egna åkern, de får möjlighet att välja mellan att vara ute eller inne, ge dem kylning på sommaren och värme på vintern.

Förutom grisuppfödning satsas mycket på utveckling av växtodlingen för att stärka jordens långsiktiga produktionsförmåga och därigenom öka den biologiska mångfalden i marken och minska på klimatavtrycket.

Dessutom görs sedan början av 2000-talet egna köttprodukter som t.ex. lufttorkad skinka, karré och kotlett samt olika sorters salami. Louise som jobbar på gården bjöd oss på smörgåsar med smakprov från dessa.

Som avslutning fick vi möjlighet att på deras nyanlagda utomhusbana prova en variant av golf, farmersgolf, som blivit en succé under den gångna coronasommaren.

Text: Ulla Jerregård   
Bilder: Ulla Jerregård och Gudrun Stengard   (Du ser fler bilder om du trycker på "Läs mer"

Anmälan görs per telefon eller e-post till den bokningsansvarige som anges vid respektive aktivitet. Detta gäller även jullunchen, se under månadsmöten. Anmälan som är bindande, kan göras tidigast angivet anmälningsdatum från kl. 09.00. Högst två personer per anmälan.

Anmälan skall åtföljas av namn och telefonnummer (även eventuellt mobilnummer) för deltagande personer.

OBS! Vid inbetalning är det viktigt att fullständigt namn på deltagare samt uppgift om den bokade platsen inte utnyttjas av den som bokat eller annan på väntelista, sker ingen återbetalning.

Ytterligare aktiviteter utöver nedanstående kan eventuellt aktualiseras. Även ändring i utbud kan bli nödvändigt. Information kring detta lämnas i förekommande fall på månadsmöten och på föreningens hemsida: vasteras.aktivaseniorer.com och/eller via e-post.

 

 

 

10 september (Torsdag)     Nibble Gård

På Nibble Gård strax utanför Tillberga startade familjen Johansson 1999 Nibble Gårdsgris som 2019 utsågs till Årets Klimatbonde. För Nibble är miljöarbetet viktigt, vilket innebär att såväl växtodling som djuruppfödning sker på ett hållbart sätt. De är både Svenskt Sigill och klimatcertifierade. På plats får vi en presentation av gården och företaget följt av en rundvandring. Vi får också smaka på gårdens lufttorkade produkter.       

Aktivitetsansvarig: Ulla Jerregård

Pris: 90 kr inkl. kaffe/te och smörgås.

Anmälan: fr.o.m. kl. 09.00 den 10 augusti via vårt bokningsprogram på hemsidan alternativt via telefon till Margaretha Holmgren 070 580 40 91

Betalning: oss tillhanda senast den 27 augusti till plusgiro 15 36 64 - 8

Samlingsplats: Samåkning i egna bilar från Rocklunda, ABB Arena Nord.

Tid: kl. 9.30- ca. 12 eller kl. 13.30– ca. 16.Välj önskad tid vidanmälan!

 

24 september (Torsdag)     Djäknebergsvandring

Gå en guidad tur med Nina från Delia och Dåtiden på Djäkneberget. Vandringen tar ca 1 timme och efter denna fikar vi på Djäknebergsterrassen. Under 1800-talet fanns inte många allmänna ytor som man kunde träffas och umgås på. I de trångbodda hemmen söps det dessutom ofta i kopiösa mängder. Att anlägga allmänna parker där man kunde insupa frisk och stärkande luft var ett motdrag mot det. I Västerås tar den färgstarke, temperamentsfulle och originelle Sam Lidman till sin livsuppgift att skapa en naturpark fylld med fostrande steninskriptioner med moraliska budskap i sann 1800-talsnationalistisk anda.

Aktivitetsansvarig: Louise Moselius

Pris: 140 kr inklusive fika.

Anmälan: fr.o.m. kl. 09.00 den 10 augusti via vårt bokningsprogram på hemsidan alternativt via telefon till Kerstin Magnusson 070 747 54 46

Betalning: oss tillhanda senast den 10 september till plusgiro 15 36 64 - 8

Samlingsplats: Sam Lidmanstatyn, ca 50 m från Kristinagatan

Tid: kl. 14.00

 

1 oktober (Torsdag)      Friluftsdag vid Fiskkraken

Vi har hyrt Vandrarringens klubbstuga Flisenberg vid sjön Fiskkraken (norr om Surahammar) över dagen. Där kan man vandra runt sjön, ungefär 5 km, plocka svamp och bär eller bara strosa omkring och njuta av naturen. Vi kommer att ha medlemmar som leder vandringen och svampplockningen. Det finns även möjlighet till bastubad och kanske ett dopp i sjön! Vid lunchtid bjuds på grillad korv med bröd och dricka. Övrig förtäring för dagen medtages av deltagarna själva. Oömma kläder efter väder och aktivitet.

Aktivitetsansvarig: Ulla Jerregård

Pris: 60 kr inklusive korv med bröd och dryck.

Anmälan: fr.o.m. kl. 09.00 den 10 augusti via vårt bokningsprogram på hemsidan alternativt via telefon till Berit Svanborg 073 801 31 31

Betalning: oss tillhanda senast den 17 september till plusgiro 15 36 64 - 8

Samlingsplats: Samåkning i egna bilar från Rocklunda, ABB Arena Nord.

Tid: kl. 8.30–ca 15.00

 

 

29 oktober (Torsdag)      Brunnby gård

Vi samlas på Hushållningssällskapets Brunnby Gård i stora samlingssalen kl. 09.30 och får lyssna till Roberth Kihlin från Hushållningssällskapet som berättar om Brunnby, dess historia och verksamhet. Roberth driver tillsammans med sin bror ett stort jordbruk mellan Västerås och Enköping: Hallstabergs gård. Efter detta serveras fika och sedan går vi ut på ägorna där Magnus Claesson från Hushållningssällskapet kan svara på frågor och berätta om verksamheten.

Aktivitetsansvarig: Lars Eriksson

Pris: 170 kr inkl. kaffe/te och smörgås på hembakat bröd.

Anmälan: fr.o.m. kl. 09.00 den 14 september via vårt bokningsprogram på hemsidan alternativt via telefon till Berit Svanborg 073 801 31 31.

Betalning: oss tillhanda senast den 15 oktober till plusgiro 15 36 64 - 8

Samlingsplats: Samåkning i egna bilar från Rocklunda ABB Arena Nord.

Tid: kl. 08.50-ca.13.30

 

 

 

19 november (Torsdag)     Barkarö trädgård

Barkarö Trädgård är ett familjeföretag som fortfarande drivs av samma familj, som startade verksamheten 1931. Försäljning sker till grossister, större butikskedjor och garden centers och i den egna butiken i Barkarö. Sortimentet varierar mellan årstiderna. Under höst och vinter är det mest begonior, cyklamen, azaleor och julstjärnor. I trädgården finns en butik med krukor, pynt och en hel del presentartiklar. Där finns också ett mysigt café. Vi får en guidad tur i trädgården och möjlighet att handla blommor och annat i butiken.

Aktivitetsansvarig: Britt-Marie Johansson

Pris: 60 kr inkl. kaffe med godbit.

Anmälan: fr.o.m. kl. 09.00 den 19 oktober via vårt bokningsprogram på hemsidan alternativt via telefon till Kerstin Magnusson 070 747 54 46

Betalning: oss tillhanda senast den 5 november till plusgiro 15 36 64 - 8

Samlingsplats: Vid Barkarö trädgård i Barkarö.

Tid: kl. 10.00.

 

13 januari 2021 OBS! onsdag eller 14 januari (torsdag)                   

                                       ASEA:s historiska samlingar

En vandring i elens historia inom ASEA med guide.      

Aktivitetsansvarig: Christer Näsman

Pris: 40 kr

Anmälan: fr.o.m. kl. 09.00 den 23 november via vårt bokningsprogram på hemsidan alternativt via telefon till Karin Fall 021 33 24 76

Betalning: oss tillhanda senast den 30 december till plusgiro 15 36 64 - 8

Samlingsplats: Entré Länsmuseet Karlsgatan 2

Tid: kl. 13-15 eller kl. 15-17. Välj önskad dag och tid vid anmälan!

Höstprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Observera ändringarna meddelade på hemsidan !

Höstprogrammet 2020