Aktiva Seniorer Västerås

Dagens föredragshållare var Anders Berg, som arbetar som kriminalvårdschef på Salbergaanstalten i Sala. Han höll en mycket intressant och förklarande föreläsning om vad som ligger bakom alla de olika begreppen inom kriminalvården. I fängelse kan man vara från 14 dagar till livstid. I oktober 2018 var det 4 393 inskrivna på Svenska anstalter, varav 94 % män och 6 % kvinnor. De vanligaste brotten som de intagna begått är våldsbrott, sedan kommer narkotikabrott och smuggling. Inom frivården var det 10 965 inskrivna. De är dömda till skyddstillsyn, villkorlig dom med samhällstjänst eller fotboja. Vi fick även information om häkten och villkorlig frigivning, personutredningar, verkställningsplan, behandling och vård, forskning och statistik. Det intressanta föredraget avslutades med att Anders besvarade många frågor från åhörarna.

Text: Richard Grähs, Bild: Eva Johansson

Höstens första månadsmöte hölls som vanligt i Växhuset. Föreningens ordförande, Kjell Swärd, hälsade välkommen, ledde välkomstsången och berättade om kommande aktiviteter och uppmuntrade deltagarna att anmäla sig till de aktiviteter i september och början av oktober som det finns platser kvar till, bl.a. föreningens Oktoberfest. Kjell informerade även om att föreningens adress numera är Skivfilargränd 4 i Kopparlunden, dit Medborgarskolan flyttat. Där kan vi hålla kurser och möten i samma omfattning som i Medborgarskolans gamla lokaler.

Den populära damkören AROS-LADIES, med för dagen 20 medlemmar, underhöll med vacker sång med ackompanjemang på piano och ibland även ukulele. Vi fick lyssna till en blandning av välkända melodier, såväl gamla som lite nyare, inlett med Lillbabs ”Leva livet” därefter bl.a. ”On the sunny side of the street”, Benny Anderssons ”Nu mår vi mycket bättre” och ”Kafferepet” från 1940-talet, där fru Andersson, fru Nilsson fröken Kvist m.fl. var samlade runt kaffebordet (se bild).

Förmodligen på grund av det vackra vädret var lokalen i Växhuset inte fullsatt, men de som kom fick en härlig stund med vacker sång och musik och idel välkända melodier som man blev glad av.

Tryck på bilderna för att förstora! 

Text o bilder: Eva Johansson

Månadsmöten hålls, utom i december, sista tisdagen i månaden på Växhuset, Viktor Larssons plats 2. Programmet börjar kl. 10.00 och slutar omkring kl. 11.30. Dörrarna öppnas och kaffe serveras från kl. 09.00.

Pris 60 kr, inklusive kaffe/te och bröd, betalas kontant eller med kort.

Ingen föranmälan utom till jullunchen!

27 augusti           AROS-LADIES

I dag får vi lyssna till den populära kören AROS-LADIES som är väl
kända i Västerås med omnejd sedan över 30 år tillbaka. Varje månad brukar kören underhålla besökarna på vårt stadsbibliotek.

24 september     Fängelse, frivård och häkte

Inom kriminalvården avtjänas både fängelsestraff och straff utanför fängelset, så kallad frivård. Man ansvarar även för landets häkten. Kriminalvårdschefen för Salbergaanstalten Anders Berg informerar oss om hur svenska fängelser fungerar i dag och om hur man arbetar. 

29 oktober          Chateau vadå?  Det okända fusket med vin

Journalisten Mats-Erik Nilsson har granskat vinbranschen och bakom vinindustrins förföriska kulisser hittat många uppseendeväckande saker som han delger oss i detta framträdande. Vad som finns i vinet och vilka tillsatser som används är en väl förborgad hemlighet.

26 november      Mellanösterns djupt rotade seder och traditioner i ett svenskt perspektiv

Vi får besök av Rabab Bassam, statsvetare och Mellanösternspecialist. Rabab har, trots sin ungdom, bl.a. hunnit med en kandidatutbildning, studier i Kina, ideella projekt i Egypten och Tunisien, praktik i Förenade Arabemiraten, samt en masterutbildning.

5 december         Jullunch, Hahrska palatset   

Obs! torsdag         Julbuffé med många läckerheter. Musikunderhållning av ”Udda gubbar” och Mikael Wretholm som underhåller med traditionell och stämningsfull julmusik.

                            Pris: 325 kr

                            Anmälan: fr.o.m. kl 09.00 den 7 oktober via vårt bokningsprogram på hemsidan, alternativt via telefon till Margareta Holmgren 070 580 40 91

                            Betalning: oss tillhanda senast den 19 november till plusgiro 15 36 64-8

                              Samlingsplats: Hahrska palatset Mimergatan 1

                            Tid: kl 11.30 – 14.15              OBS!  Porten öppnas kl 11.30

Månadsmöten hålls sista tisdagen i månaden på Växhuset, Viktor Larssons plats 2. Programmet börjar kl. 10.00 och slutar omkring kl. 11.30. Dörrarna öppnas och kaffe serveras från kl. 09.00.

Pris 60 kr, inklusive kaffe/te och bröd, betalas kontant eller med kort.

Ingen föranmälan utom till årsmötesmiddagen! 

 

29 januari       ABB i dag och i framtiden 

ABB:s forskningsdirektör Mikael Dahlgren informerar oss om ABB i dag och hur man ser på framtiden.

Företaget har sju forskningscenter runt om i världen och satsar ca 1,5 miljarder dollar om året på forskning och utveckling.

 

26 februari     Polisområdeschef Robert Wallén 

”Trygghet och brottslighet i Västerås - aktuell lägesbild samt utmaningar och möjligheter för polisen och övriga samhället”. 

 

6 mars             Årsstämma med middag och dans

OBS! onsdag   Årsstämmoförhandlingar. Därefter tvårätters middag med vin, kaffe och kaka. Efter middagen dansar vi till Ackes pop-orkester.

Pris: 325 kr för årsmötesmiddagen

Anmälan till middagen: fr.o.m. kl. 09.00 den 7 januari via vårt bokningsprogram på hemsidan alternativt via telefon till Berit Svanborg 073 801 31 31

Betalning: oss tillhanda senast den 20 februari till plusgiro 15 36 64-8

Plats: Stadshotellets festvåning

Tid: kl. 18.00, dansen slutar kl. 23.00  

                                    

26 mars         Farbror Grön - Odla där du är 

Johannes Wätterbäck, känd som Farbror Grön, talar om att “odla där du är” med inriktning på balkong och fönster. Man behöver nödvändigtvis inte någon trädgård för att skörda egna grönsaker utan kan göra det i liten skala. Han kommer också att bjuda på något smakprov.

 

23 april         Renata Chlumska, första svenska kvinna att bestiga Mount Everest

Hon har paddlat och cyklat runt hela USA. Siktar på att bli första svenska kvinna som gör en rymdfärd. Hon inspirerar oss och berättar hur man övervinner svårigheter både som äventyrare och i vardagslivet. Missa inte detta fascinerande föredrag.

 

28 maj             WestMannaFolk  

En folkmusikgrupp från Västmanland som kombinerar tradition med nya klanger och influenser. Instrumenten som spelas är t.ex. fiol, nyckelharpa, elpiano och gitarr. 

Fler artiklar...