Aktiva Seniorer Västerås

Datakurser

Utvecklingen inom IT har gått framåt i snabb takt och för att klara sig i dagens samhälle är det nästan nödvändigt att kunna använda datorer och/ eller surfplattor och smarta telefoner. Vi vill ge våra medlemmar möjlighet att lära sig mer inom detta område.

För att kunna delta i våra datakurser måste du ha tillgång till en dator med fungerande Internetuppkoppling eller egen telefon/surfplatta samt möjlighet att träna mellan kurstillfällena.

Vi håller alla våra kurser i Medborgarskolans nya lokaler, Skivfilargränd 4, Kopparlunden, VästeråsSå här anmäler du dig till kurserna:


Kurs nr 1 och 4: Till Margarethe Bylander, tel. 070 8156644,

 e-post:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kurs nr 2 och 3: Till Gun Lantz, tel. 076 0070430, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För att vi skall kunna planera inför kursstarterna behöver vi din anmälan så snart som möjligt, men senast 14 dagar före kursstart. Kom ihåg att när du anmält dig så tar du upp en plats. Skulle du ev. ångra dig senare gäller även för avbokning att du måsteavboka senast 14dagar före kursstart . Om så ej sker får du betala kursavgiften även om du uteblir.

Vid anmälan via e-post kom ihåg att ange namn, adress, fullständigt personnummer, kursnummer och telefonnummer

Kursavgift: 150 kr/kurs, som betalas till plusgiro 15 36 64-8 senast 14 dagar före kursstart

Är du osäker vilken kurs som passar just dig? Kontakta oss så berättar vi mer och hjälper dig!

 

Våra kurser kräver att du har en viss datorerfarenhet, men observera att de är grundkurserinom sitt område. OBS! När det gäller datorer använder vi endast PC.

 

 

  1. Bildbehandling (3 lektioner á 3 studietimmar)

Lär dig hur du organiserar dina foton samt enkel redigering.

Du fotograferar förmodligen med både telefon och kamera idag, viket är en fantastisk möjlighet, men hur hittar du bland dina bilder? Vi hjälper dig lägga in dem på datorn, går igenom hur man organiserar bilder, laddar ner dem på USB minne eller extern hårddisk för säkerhetskopiering, vilket du bör göra. Du övar dig också på att redigera bilder som är lite över eller underexponerade, ta bort röda ögon, beskära o.s.v. Ja det är mycket du kan göra med dina bilder.
Vi använder gratisprogrammet för Windows 10

Tag med din egen dator till kursen. Det underlättar för dig.

Tid:  30/1, 3/2 och 6/2   kl.13.00-15.30

 

 

  1. iPhone och iPad (4 lektioner á 3 studietimmar)

Grundkurs för dig som nyligen skaffat en iPhone eller iPad.
 I den här kursen visar vi hur du laddar ner nya ”appar”, hanterar dessa och de förinstallerade  ”apparna”, går igenom Safari, E-post, Kamera, Bilder, Kalender och Kontakter samt tittar lite   
 på ”Inställningar”.

Du tar med din egen iPhone och/eller iPad inklusive nödvändiga lösenord till kursen.

Tid: 12/3, 16/3, 19/3 och 24/3 kl.13.00 - 15.30

 

 

  1. Android telefon och surfplatta (4 lektioner á 3 studietimmar)

 

Det här är kursen för dig som vill lära dig mer om inställningar och vad du kan använda din Android ( t.ex. Samsung) telefon och eventuell surfplatta till. Vi kommer att titta på några av de över miljonen appar som finns och hur du kan synkronisera data mellan din dator (PC), telefon och eventuell surfplatta. Sociala medier (Facebook etc.) kommer dock inte att behandlas i denna kurs.

 

Tag med din telefon och eventuell surfplatta samt gärna även eventuell bärbar dator inklusive alla nödvändiga lösenord till enheterna.

Tid: 3/2, 6/2, 13/2 och 17/2  kl.13.00 - 15.30

     

       4.  Säkerhetskopiering och molnlagring (3 lektioner á 3 studietimmar)

 

Om man tappar bort bilder eller dokument behövs reservkopior för att kunna återställa dem. Med smartphones tar man lätt bilder som man kanske vill se i datorn på ett smidigt sätt. Denna kurs behandla säkerhetskopiering av bilder och dokument till ett USB-minne eller till en extern hårddisk. Ett annat i dag vanligt sätt är att lagra sina bilder och dokument i molnet via Internet. Vi behandlar även hur man kopplar en iPad/iPhone resp e Android-smartphone/surfplatta (t ex Samsung) till datorn via molnet för att överföra bilder och dokument mellan PC-datorn och smartphone/surfplattan.

Kursen förutsätter kunskap om PC med Windows 10 samt om respektive smartphone/surfplatta. OBS! Mac-datorer behandlas inte.

 

Medtag egen PC-dator med Windows 10, externt minne och smartphone/surfplatta.

Tid: 20/1, 23/1, och 27/1 kl. 13.00-15.30

 

 

 

Utvecklingen inom IT har gått framåt i snabb takt och för att klara sig i dagens samhälle är det nästan nödvändigt att kunna använda datorer och/eller surfplattor och smarta telefoner. Vi vill ge våra medlemmar möjlighet att lära sig mer inom detta område.

För att kunna delta i våra datakurser måste du ha tillgång till en dator med fungerande Internetuppkoppling eller egen surfplatta/telefon samt möjlighet att träna mellan kurstillfällena.

Vi håller alla våra kurser i Medborgarskolans nya lokaler, Skivfilargränd 4, Kopparlunden, Västerås OBS! ny adress


Så här anmäler du dig till kurserna:


Kurs nr 1 och 2: Till Margarethe Bylander, tel. 070-8156644,

e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kurs nr 3 och 4:Till Gun Lantz, tel. 076 007 0430, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För att vi skall kunna planera inför kursstarterna behöver vi din anmälan så snart som möjligt, men senast 14 dagar före kursstart. Kom ihåg att när du anmält dig så tar du upp en plats. Skulle du ev. ångra dig senare gäller även för avbokning att du måste avboka senast 14 dagar före kursstart. Om så ej sker får du betala kursavgiften även om du uteblir.

Vid anmälan via e-post kom ihåg att ange namn, adress, fullständigt personnummer, kursnummer och telefonnummer

Kursavgift: 150 kr/kurs, som betalas till plusgiro 15 36 64-8 senast 14 dagar före kursstart

Är du osäker vilken kurs som passar just dig? Kontakta oss så berättar vi mer och hjälper dig! 

 

  1. Lär Dig att använda din dator (5 lektioner á 3 studietimmar)

Saknar du datorvana, men är intresserad av att lära dig utnyttja datorns möjligheter, är detta kursen för dig.
Vi går igenom det DU tycker skulle vara intressant, t.ex. vad tangenterna har för funktion, kortkommandon, skicka och ta emot text och bilder i e-post, surfa på Internet, söka efter information med Google, kunna läsa tidningar på datorn. Du kan även få lära dig hur man bokar biljetter, köper tjänster och varor, söker i tidtabeller och dylikt på nätet samt hur man lagrar dokument i datorn.

För att delta i kursen behöver du ha en bärbar dator med programvaran Windows 10. Du tar med din egen dator till kursen.

Tid: 16, 19, 23, 26 och 30 september kl. 9.30 -12.00

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs.

 

Följande kurser kräver att du har en viss datorerfarenhet, men observera att de är grundkurser inom sitt område 

  1. Bildbehandling (3 lektioner á 3 studietimmar)

Lär dig hur du organiserar dina foton samt enkel redigering.
Du fotograferar förmodligen med både telefon och kamera idag, vilket är en fantastisk möjlighet, men hur hittar du bland dina bilder? Vi hjälper dig lägga in dem på datorn, går igenom hur man organiserar bilder, laddar ner dem på USB minne eller extern hårddisk för säkerhetskopiering, vilket du bör göra. Du övar dig också på att redigera bilder som är lite över eller underexponerade, ta bort röda ögon, beskära o.s.v. Ja det är mycket du kan göra med dina bilder.
Vi använder gratisprogrammet för Windows 10.

Tag med din egen dator till kursen. Det underlättar för dig.

Tid: 3, 7 och 10 oktober kl.13.00 -15.30

 

     3.  iPad och iPhone (4 lektioner á 3 studietimmar)

Grundkurs för dig som nyligen skaffat en surfplatta eller mest haft en smart telefon för att ringa med.
I den här kursen visar vi hur du laddar ner nya ”appar”, hanterar dessa och de förinstallerade ”apparna”, går igenom Safari och visar hur du kan spara texter och bilder från nätet, går igenom E-post, Kamera, Bilder, Kalender och Kontakter samt tittar lite på ”Inställningar”.

Du tar med din egen iPad/iPhone till kursen.

Tid: 19, 23, 26 och 30 september kl.13.00 - 15.30

  

  1. Säkerhetskopiering och molnlagring (3 lektioner á 3 studietimmar)

Om man tappar bort bilder eller dokument behövs reservkopior för att kunna återställa dem.
Med smartphones tar man lätt bilder som man kanske vill se i datorn på ett smidigt sätt.
Denna kurs behandlar säkerhetskopiering av bilder och dokument till ett USB-minne eller till en extern hårddisk. Ett annat i dag vanligt sätt är att lagra sina bilder och dokument i molnet via Internet. Vi behandlar även hur man kopplar en iPad/iPhone resp. en Android smartphone/surfplatta (tex Samsung) till datorn via molnet för att överföra bilder och dokument mellan PC-datorn och smartphone/surfplattan.
Kursen förutsätter kunskap om PC med Windows 10 samt om respektive smartphone/surfplatta. Obs! Mac-datorer behandlas inte.

Medtag egen PC-dator med Windows 10, externt minne och smartphone/surfplatta.

Tid:4, 7, och 11 november kl. 13.00 -15.30

Utvecklingen inom IT har gått framåt i snabb takt. För att klara sig i dagens samhälle är det nästan nödvändigt att kunna använda datorer och/eller surfplattor och smarta telefoner. Vi vill ge våra medlemmar möjlighet att lära sig mer inom detta område.

För att kunna delta i våra datakurser måste du ha tillgång till en dator med fungerande Internetuppkoppling eller egen surfplatta/telefon samt möjlighet att träna mellan kurstillfällena.

Vi håller alla våra kurser, frågestunder och föredrag i Medborgarskolans lokaler, Vasagatan 59, Västerås 

Så här anmäler du dig till kurserna:

Kurs nr 1 och 2: Till Margarethe Bylander, tel. 070 81 56 644, e-post:Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  

Kurs nr 3, 4 och 5: Till Gun Lantz, tel. 076 00 70 430, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För att vi skall kunna planera inför kursstarterna behöver vi din anmälan så snart som möjligt, men senast 14 dagar före kursstart. Kom ihåg att när du anmält dig så tar du upp en plats. Skulle du ev. ångra dig senare gäller även för avbokning att du måste avboka senast 14 dagar före kursstart . Om så ej sker får du betala kursavgiften även om du uteblir.

Vid anmälan via e-post kom ihåg att ange namn, adress, fullständigt personnummer, telefonnummer och kursnummer

Kursavgift: 150 kr/kurs, som betalas till plusgiro 15 36 64-8 senast 14 dagar före kursstart

Är du osäker vilken kurs som passar just dig? Kontakta oss så berättar vi mer och hjälper dig!

 

1. Lär Dig att använda din dator (5 lektioner á 3 studietimmar)

Saknar du datorvana, men är intresserad av att lära dig utnyttja datorns möjligheter, är detta kursen för dig. Vi går igenom det DU tycker skulle vara intressant, t.ex. vad tangenterna har för funktion, kortkommandon, skicka och ta emot text och bilder i e-post, surfa på Internet, söka efter information med Google, kunna läsa tidningar på datorn. Du kan även få lära dig hur man bokar biljetter, köper tjänster och varor, söker i tidtabeller m.m. på nätet samt hur man lagrar dokument i datorn.

För att delta i kursen behöver du ha en bärbar dator med programvaran Windows 10. Du tar med din egen dator till kursen.

Tid: 4/2, 7/2, 11/2, 14/2 samt 18/2 kl. 9.30 -12.00    

Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs

 

Följande kurser kräver att du har en viss datorerfarenhet, men observera att de (utom kurs nr 5) är grundkurser inom sitt område.

2. Bildbehandling (3 lektioner á 3 studietimmar)

Lär dig hur du organiserar dina foton samt enkel redigering. Du fotograferar förmodligen med både telefon och kamera idag, viket är en fantastisk möjlighet, men hur hittar du bland dina bilder? Vi hjälper dig lägga in dem på datorn, går igenom hur man organiserar bilder, laddar ner dem på USB minne eller extern hårddisk för säkerhetskopiering, vilket du bör göra. Du övar dig också på att redigera bilder som är lite över eller underexponerade, ta bort röda ögon, beskära o.s.v. Ja det är mycket du kan göra med dina bilder. Vi använder ett bildbehandlingsprogram, som är gratis.

Har du en bärbar dator med operativsystemet Windows 10 tar du med den till kursen, vilket underlättar för dig.

Tid: 18/2, 21/2 samt 25/2  kl.13.30-16.00

 

3. iPad och iPhone (4 lektioner á 3 studietimmar)

Grundkurs för dig som nyligen skaffat en surfplatta eller mest haft en smart telefon för att ringa med. I den här kursen visar vi hur du laddar ner nya ”appar”, hanterar dessa och de förinstallerade ”apparna”, går igenom Safari och visar hur du kan spara texter och bilder från nätet, går igenom E-post, Kamera, Bilder, Kalender och Kontakter samt tittar lite på ”Inställningar”.

Du tar med din egen iPad/iPhone till kursen

Tid: 28/2, 4/3, 7/3 samt 11/3  kl.13.30-16.00

 

4. Säkerhetskopiering, molnlagring och synkronisering mellan datorer/smartphones/surfplattor (3 lektioner á 3 studietimmar)

Om man tappar bort bilder eller dokument behövs reservkopior för att kunna återställa dem. Med smartphones tar man lätt bilder som man kanske vill se i datorn på ett smidigt sätt.
Denna kurs behandlar olika sätt för att säkerhetskopiera bilder och dokument till ett USB-minne, till extern hårddisk eller med hjälp av internet till det så kallade molnet. Vi behandlar även hur man kopplar en iPad/iPhone resp. en Android-smartphone/surfplatta (tex Samsung) till datorn för att överföra bilder och dokument mellan dator och smartphone/surfplatta.

Ta med egen dator, externt minne och smartphone/surfplatta.

Tid: 21/1, 24/1 och 28/1 kl. 13.30 -16.00

 

5. Fortsättningskurs Android telefon och surfplatta (4 lektioner á 3 studietimmar)

För dig som deltagit i någon av tidigare grundkurser om androida telefoner och surfplattor eller har motsvarande kunskaper och vill lära dig mer. Vi går igenom det DU tycker är intressant, t.ex. repetition av inställningar, enhetens bruksanvisning, nedladdning av appar till SD-kort, molntjänster, säkerhet mot dataförlust och bedragare.

Ta med egen telefon och/eller platta, ibland kanske även egen bärbar dator. 

Tid : 4/2, 7/2, 11/2  samt 14/2  kl.13.30 -16.00

 

Frågestunder (föreläsningar)

När man håller på att jobba med sin dator eller surfplatta brukar det ganska snart dyka upp frågor och funderingar kring användandet av dessa apparater. Våra duktiga ledare ställer upp och hjälper Dig om Du kört fast eller vill veta mera. Inga frågor är för obetydliga. Du tar med din telefon, surfplatta eller dator och kommer till oss på Medborgarskolan så gör vi vårt bästa för att hjälpa Dig. Anmälan till frågestunderna, helst via e-post, till resp. ledare, senast två veckor i förväg. Mejla gärna dina frågor i förväg. Ingen avgift för dessa tillfällen.

Säkerhetskopiering, molnlagring och synkronisering mellan dator/smartphone/surfplatta

Tid: 31/1 kl. 13.30 -16.00

Ledare: Bo Månsson tel: 0705-32 36 16 e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.  och Dan Porsby tel: 0703-65 30 76 e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Sortera bilder i din windowsdator

Tid: 5/3 kl. 9.30 -12.00     Ledare: Margarethe Bylander tel: 0708 15 66  44, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Utvecklingen inom IT går framåt i snabb takt och vi vill ge alla medlemmar, både nybörjare och mer vana användare, möjlighet att lära sig mer inom detta område.

För att kunna delta i våra datakurser måste du ha tillgång till en dator med fungerande Internetuppkoppling eller egen surfplatta/telefon samt möjlighet att träna mellan kurstillfällena.

Vi håller alla våra kurser, frågestunder och föredrag i Medborgarskolans lokaler, Vasagatan 59, Västerås

 

Så här anmäler du dig till kurserna:

Kurs nr 1 och 2: Till Margarethe Bylander, tel. 070 81 56 644, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Kurs nr 3, 4 och 5: Till Gun Lantz, tel. 076 00 70 430, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

För att vi skall kunna planera inför kursstarterna behöver vi din anmälan så snart som möjligt, men senast 14 dagar före kursstart. Kom ihåg att när du anmält dig så tar du upp en plats. Skulle du ev. ångra dig senare gäller även för avbokning att du måste avboka senast 14 dagar före kursstart . Om så ej sker får du betala kursavgiften även om du uteblir.

Vid anmälan via e-post kom ihåg att ange namn, adress, fullständigt personnummer, kursnummer och telefonnummer

Kursavgift: 150 kr/kurs, som betalas till plusgiro 15 36 64-8 senast 14 dagar före kursstart

Är du osäker vilken kurs som passar just dig? Kontakta oss så berättar vi mer och hjälper dig!

 

 1. Lär Dig att använda din dator (5 lektioner á 3 studietimmar)

Saknar du datorvana, men är intresserad av att lära dig utnyttja datorns möjligheter, är detta kursen för dig. Vi går igenom det DU tycker skulle vara intressant, t.ex. vad tangenterna har för funktion, kortkommandon, skicka och ta emot text och bilder i e-post, surfa på Internet, söka efter information med Google, kunna läsa tidningar på datorn. Du kan även få lära dig hur man bokar biljetter, köper tjänster och varor, söker i tidtabeller m.m. på nätet samt hur man lagrar dokument i datorn.

För att delta i kursen behöver du ha en bärbar dator med programvaran Windows 10. Du tar med din egen dator till kursen.

Tid: 1/10, 4/10, 8/10, 11/10  samt 15/10  kl. 9.30 -12.00

 Förkunskaper: Inga förkunskaper krävs.

 

Följande kurser kräver att du har en viss datorerfarenhet.

2. Bildbehandling (3 lektioner á 3 studietimmar)

Lär dig hur du organiserar dina foton samt enkel redigering. Du fotograferar förmodligen med både telefon och kamera idag, viket är en fantastisk möjlighet, men hur hittar du bland dina bilder? Vi hjälper dig lägga in dem på datorn, går igenom hur man organiserar bilder, laddar ner dem på USB minne eller extern hårddisk för säkerhetskopiering, vilket du bör göra. Du övar dig också på att redigera bilder som är lite över eller underexponerade, ta bort röda ögon, beskära o.s.v. Ja det är mycket du kan göra med dina bilder. Vi använder ett bildbehandlingsprogram som är gratis.

Har du en bärbar dator med operativsystemet Windows 10 tar du med den till kursen, vilket underlättar för dig.

Tid: 15/10, 18/10 samt 22/10   kl.13.30 -16.00

 

3. Surfplatta, iPad (4 lektioner á 3 studietimmar)

För dig, som vill lära dig vad du kan göra med din iPad. I den här kursen visar vi hur du laddar ner nya ”appar”, använder  dessa och de förinstallerade  ”apparna” samt hur du hanterar och administrerar din iPad.

Du tar med din egen iPad till kursen. Du kan även delta i kursen om du har en iPhone.

Tid: 27/9, 1/10, 4/10 samt 8/10  kl.13.30-16.00

 

4. Surfplatta och telefon Android (t ex Samsung) (4 lektioner á 3 studietimmar)

Grundkurs för dig som nyligen skaffat en surfplatta eller mest haft en smart telefon för att ringa med. Vi visar dig hur du laddar ned appar och använder dessa samt hur du ställer in surfplattan och telefonen så att de passar dina behov.  Du tar med din surfplatta/telefon till kursen.

Tid: 5/11, 8/11, 12/11 samt 15/11  kl.13.30 -16.00

 

5. Facebook (3 lektioner á 3 studietimmar)

Är du nyfiken på Facebook eller tänker du att sociala medier är till för de yngre? Då ska du anmäla dig till den här kursen där du får lära dig att hantera Facebook. Vi går bl.a. igenom säkerhet, inställningar, att skriva och kommentera inlägg, söka grupper m.m. Deltagarnas önskemål får till viss del styra.

Tid: 22/10, 25/10 samt 29/10  kl.9.30 -12.00

 

Frågestunder

När man håller på att jobba med sin dator eller surfplatta brukar det ganska snart dyka upp frågor och funderingar kring användandet av dessa apparater. Våra duktiga ledare ställer upp och hjälper Dig om du kört fast eller vill veta mera. Inga frågor är för obetydliga. Du tar med din surfplatta eller dator och kommer till oss på Medborgarskolan så gör vi vårt bästa för att hjälpa Dig. OBS! Frågestunderna är inte kurser med förplanerade genomgångar utan ledaren försöker ge svar på deltagarnas frågor och visa hur man löser dem. Anmälan till frågestunderna, helst via e-post, till resp. ledare senast två veckor i förväg.

Till hösten erbjuder vi följande tider:

iPad och iPhone:                                       ledare: Lennart Sundin tel: 021-35 27 28   
torsd 11/10  kl.13.30                                  e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Facebook:                                                  ledare: Torbjörn Henriksson tel:072 225 21 26
torsd 1/11  kl.9.30                                       e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
 
Android surfplatta o telefon:                   ledare: Dan Porsby tel: 070 365 30 76 
torsd 22/11  kl.13.30                                   e- post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.    
      
Molntjänster: månd 19/11 kl 13.30          ledare: Dan Porsby tel: 070 365 30 76 
(OneDrive, GoogleDrive m fl  )                 e- post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.    
 
Sortera bilder i din windowsdator:        ledare: Margarethe Bylander tel: 070 81 56 644
onsd. 31/10  kl. 9.30                                   e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

 

Vårprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Vårprogrammet