Aktiva Seniorer Västerås

Årets första månadsmöte lockade 125 deltagare. Efter sedvanlig sång och en kort information av ordföranden Kjell Swärd fick vi lyssna till ett intressant föredrag av Vesna Djokic´ om ”Matens påverkan på miljön och mina matval – från miljöångest till hoppfull oro”. Vesna berättade om sitt stora intresse för mat och miljö, som ledde till att hon utbildade sig till livsmedelsingenjör.

Vår mat har stor påverkan på miljön. Det finns globala miljöproblem, som uttunning av ozonskiktet och förstärkt växthuseffekt. De kräver samarbete mellan jordens länder t.ex. genom Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling, som antagits av FN:s medlemsländer. Men det finns också regionala och lokala miljöproblem, t.ex. avfallsfrågor och utsläpp av kemikalier. Som enskild person kan man kanske inte bidra med så mycket i de sammanhangen, men alla kan göra något för miljön, t.ex. när det gäller konsumtion och matval. Vi fick råden: välj närproducerat och sådant som är i säsong, gärna vegetariskt, och hellre kyckling och fisk än nötkött. I dag importerar vi mycket mat och slänger mycket. Börja odla egna grönsaker. Välj miljövänligaste transportmedel och begränsa nyinköp av t.ex. kläder. Vi slänger fullt fungerande plagg. Skapa en egen målbild över vad du vill göra för miljön och fokusera på lösningen.

Vesna gav oss många goda råd om vad vi kan göra för miljön samtidigt som vi själva kan må bättre. Text och bild: Eva Johansson

”Journalisternas utsatthet i världen” och ”Fake news”
Många journalister har mördats i världen de senaste åren. Deras utsatthet för hot, våld, trakasserier och mord är ett direkt slag mot arbetet för ett demokratiskt samhälle. 
Vad betyder egentligen ”Fake news”? Uttrycket används idag lite hur som helst.
Våra gäster kommer från VLT, Daniel Nordström, ansvarig utgivare, och Cecilia Vangbo, nyhetschef. De ger oss viktig information.
Kom, lyssna och ställ frågor!
Kaffe med smörgås serveras med start kl. 09.00 Informationen börjar kl.09.10
Plats: Kopparbergsvägen 1
Anmälan till Ola Sunesson, tel 021-841544, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 9/2.
Pris 60 kr. Kontant eller kortbetalning. Vi har 100 platser.

Motionspromenader 

Promenad i naturen, med eller utan stavar. Vi går på stigar i fart som passar alla som vill ha motion i grupp och försöker hitta nya och trevliga områden varje gång. Vi har en fikarast under vandringen. Motionerar gör vi helgfria måndagar företrädesvis ca 7 km.

Anmälan om deltagande kan ske när som helst under terminen.

Vill du delta? Kontakta Birgitta Bärnheim för ytterligare information och kanske egna önskemål. Tel. 070-569 15 52, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tid: måndagar, förmiddag, ca2,5 timmar per gång under perioden mitten av januari till mitten av juni.

 

Dags för svampjakt

Vi genomför 3-4 svamputflykter tillsammans. Tillgången på svampar avgör antalet utflykter. Ta med svampkorg och lite fika för en trevlig samvaro i naturen.

Start sker under augusti 2020.

Vill du delta i svampjakterna kontaktar du kursledare senast sista maj.

Kursledare: Ewa Johansson Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tel. 070 308 8948 

Kursledare: Bengt Lindgren Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. tel. 070 585 5372

Pris: 100 kr, som betalas vid första sammankomsten.

 

Spela bowling med oss

Kom och spela bowling med oss i föreningen. Prova dina färdigheter och ha skoj. Alla är välkomna, nybörjare som proffs. Ingen föranmälan behövs. Bara kom!

Kontaktperson: Agneta Björs, tel: 070-272 52 33 eller e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Tid: måndagar kl 13.00 -14.00

Start: 13 januari och avslut 27 april

Plats: Bellevue i Västerås

Pris: 60 kr per gång, betalas på plats

 

Medicinsk yoga

En yogaform som passar alla, även nybörjare. Enkla men kraftfulla övningar för nacke, axlar
och ländrygg samt djupandning som motverkar spänningar och stress och som ger bra
avslappning.

Kursledare: Anette Jonsson 
Tid: fredagar kl. 16.00  - 17.00, fem gånger

Start: fredagen den 31 januari och sedan 7 februari, 14 februari, 21 februari och 6 mars

Plats: Medborgarskolan, Kopparlunden, Skivfilargränd 4

Föranmälan senast 14 februari till Gunnar Björkenor, e-post: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.
tel. 0705 32 50 44

Antal deltagare: min. 10 max. 25

Pris: 500 kr, betalas före kursstart till plusgiro 15 36 64 – 8