Aktiva Seniorer Västerås

I våras fick vi ställa in tävlingen ”Konst, kultur och motion” på grund av coronaviruset. Vi har nu hittat en annan modell för att kunna genomföra tävlingen. Information om tävlingen har skickats till alla medlemmar via e-post. Tävlingsformuläret kan avhämtas i brevlådan utanför  Medborgarskolan, Skivfilargränd 4 i Kopparlunden.

Hela underlaget med bilder ser du genom att öppna länken nedan:

 Observera att frågorna 1 och 11 är ändrade:

1 -  Solid har bytt namn till Iver Arena. Frågan är därför helt ny

11 - Gavelfasaden till vänster istället för till höger

 

Årets första månadsmöte lockade 125 deltagare. Efter sedvanlig sång och en kort information av ordföranden Kjell Swärd fick vi lyssna till ett intressant föredrag av Vesna Djokic´ om ”Matens påverkan på miljön och mina matval – från miljöångest till hoppfull oro”. Vesna berättade om sitt stora intresse för mat och miljö, som ledde till att hon utbildade sig till livsmedelsingenjör.

Vår mat har stor påverkan på miljön. Det finns globala miljöproblem, som uttunning av ozonskiktet och förstärkt växthuseffekt. De kräver samarbete mellan jordens länder t.ex. genom Agenda 2030 med 17 globala mål för hållbar utveckling, som antagits av FN:s medlemsländer. Men det finns också regionala och lokala miljöproblem, t.ex. avfallsfrågor och utsläpp av kemikalier. Som enskild person kan man kanske inte bidra med så mycket i de sammanhangen, men alla kan göra något för miljön, t.ex. när det gäller konsumtion och matval. Vi fick råden: välj närproducerat och sådant som är i säsong, gärna vegetariskt, och hellre kyckling och fisk än nötkött. I dag importerar vi mycket mat och slänger mycket. Börja odla egna grönsaker. Välj miljövänligaste transportmedel och begränsa nyinköp av t.ex. kläder. Vi slänger fullt fungerande plagg. Skapa en egen målbild över vad du vill göra för miljön och fokusera på lösningen.

Vesna gav oss många goda råd om vad vi kan göra för miljön samtidigt som vi själva kan må bättre. Text och bild: Eva Johansson

”Journalisternas utsatthet i världen” och ”Fake news”
Många journalister har mördats i världen de senaste åren. Deras utsatthet för hot, våld, trakasserier och mord är ett direkt slag mot arbetet för ett demokratiskt samhälle. 
Vad betyder egentligen ”Fake news”? Uttrycket används idag lite hur som helst.
Våra gäster kommer från VLT, Daniel Nordström, ansvarig utgivare, och Cecilia Vangbo, nyhetschef. De ger oss viktig information.
Kom, lyssna och ställ frågor!
Kaffe med smörgås serveras med start kl. 09.00 Informationen börjar kl.09.10
Plats: Kopparbergsvägen 1
Anmälan till Ola Sunesson, tel 021-841544, e-post Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den. senast 9/2.
Pris 60 kr. Kontant eller kortbetalning. Vi har 100 platser.

Höstprogrammet 2020

Ladda ner programmet genom att klicka på länken nedan, därefter "ÖPPNA". (Kopia av det tryckta programmet)

Observera ändringarna meddelade på hemsidan !

Höstprogrammet 2020