Kära Seniorvänner

När jag skriver det här förordet till höstprogrammet har vi för en vecka sedan firat Valborgsmässoafton och sjungit in våren med bl.a. ”Sköna maj välkommen till vår bygd igen”. Det är nu i mitten av maj och vädret är precis så omväxlande som vädret i april-maj brukar vara med både varmt och kyligt väder. Enligt väderleksrapporten kommer det att snöa 2 -3 dm i norra delen av Dalarna den 8 maj! Nu får vi hoppas på en varm och skön sommar.

Fr.o.m. den 1 augusti kommer Aktiva Seniorer i Västerås att byta adress från Vasagatan 59 till Skivfilargränd 4 i Kopparlunden. Anledningen är att Medborgarskolan, som vi får låna lokaler av, flyttar till Kopparlunden och då erbjuds vi att följa med dit till nyrenoverade lokaler i två våningar.

Våra programansvariga har varit aktiva hela senvintern och våren för att få fram det här nya och omfattande Höstprogrammet för Aktiva Seniorer i Västerås. Programmet är framtaget för att tillfredsställa så många som möjligt av vår förenings medlemmar. Programmet skall passa såväl nyblivna seniorer som de som varit med i vår förening under flera år och som alla vill ha ett aktivt liv. Vi försöker få en blandning av olika intresseinriktningar i våra aktiviteter.

Månadsmöten fortsätter vi som vanligt med sista tisdagen i månaden med start i augusti. Vår ambition är att månadsmötena skall innehålla intressanta föredrag samt trivsam underhållning. Ett intressant föredrag håller under hösten journalisten Mats-Eric Nilsson. Han kommer att informera oss om ”Det okända fusket med vin”. Mats-Eric besökte oss i början av 2017 och berättade då om ”Matfusket”, ett synnerligen intressant föredrag.

Seniorcaféer i Konserthuset är alltid välbesökta och vi arrangerar som vanligt två caféer under hösten. Där engagerar vi kända föredragshållare som har ett aktuellt ämne att hålla ett intressant föredrag om.

Resor, utflykter, studiebesök, teater och konserter Föreningens utlandsresa går i oktober till Istrien i Kroatien. Resan annonserades ut redan i januari och blev så populär att två resor nu anordnas och båda är fullbokade. Ett antal endagsresor planeras bl.a. till Stallarholmen och Strängnäs där vi får träffa konstnärsparet Lena och Gösta Linderholm. En Skaldjurskryssning med Birka görs i oktober. I oktober planeras även ett besök i Hallwylska Palatset i Stockholm. Teaterföreställningar och opera finns också med i programmet. 

Kurser, studiecirklar och friluftsliv Vi fortsätter med våra motionsaktiviteter såsom Motionspromenader och Medicinsk yoga. Ny aktivitet är ”Seniorklassikern”. Nytt är också Pub-kvällar som startar i oktober. Vi fortsätter med ”Krishärdar i världen”, som diskuteras under fem cirkelträffar samt musikkurs.

Data Att kunna hantera en dator är idag nästan en nödvändighet. Våra kurser är anpassade till Aktiva Seniorer så att vi alla skall kunna ta del av vad datatekniken har att erbjuda. Vi har både grundkurser och fortsättningskurser för olika ändamål. Att använda surfplattor och bildbehandling ingår bland våra utbildningar.

Som ordförande vill jag tacka alla som bidragit till Aktiva Seniorers framgångar i Västerås. Det gäller styrelsen, våra program- och bokningsansvariga, alla kurs- och cirkelledare samt alla som på något sätt deltagit i våra aktiviteter.

Ett särskilt tack till Medborgarskolan som ställer upp och hjälper oss på olika sätt.

Västerås i maj 2019

Kjell Swärd

Ordförande