Aktiva Seniorer Västerås

Alla bilder från resan finns under "Läs mer"

På grund av det stora intresset för att besöka SVT och Thielska galleriet gjorde vi en ny resa till Stockholm för 50 personer som stod på väntelista för denna resa. Nu återstår det bara 50 personer på väntelistan och de kommer att få resa i februari. Det dåliga vädret denna dag innebar att den tilltänkta promenaden runt Beckholmen fick ställas in på grund av snö och risk för halka. Vi åkte direkt till Thielska galleriet för Lunch och guidning av det förnämliga konstgalleriet som räknas som ett av de förnämsta i Sverige. Huset skapades för finansmannen Ernest Thiels storslagna konstsamlingar. Det var hans hem till 1924 och har i stort sett bevarats i sitt ursprungliga skick. Därefter åkte vi till Kaknästornet där de flesta åkte upp i det 155 meter höga tornet och avnjöt en kopp kaffe med utsikt över de strålande ljusen från Stockholm. Detta var dagens "höjdpunkt". Nästa höjdpunkt var besöket på SVT där vi blev mottagna av tre guider och fick en guidad tur på över en timme genom olika studior, kontrollrum, dekorverkstad och sminkrum. Guiderna förklarade hur man arbetar i de olika studiorna både som väderpresentatör och nyhetsuppläsare och vad som styrs i kontrollrummet. På besöket i nyhetsrummet såg vi många kända TV ansikten arbeta och förbereda sig för dagen sändningar. 

Lennart Granath

 Många bilder från besöket hittar du under "Läs mer"

Vi var 48 stycken Aktiva seniorer som åkte till Stockholm den 2 december för att bl.a gå på den mäktiga julkonserten i Blå Hallen. Vi startade dagen med att besöka Julmarknaden på Stortorget som en sådan här dag var fylld med folk som liksom vi önskade få in känslan av en annalkande jul. Här kunde vi se både den gamla stortorgsbrunnen från 1778 samt den gamla kanonkulan som enligt en gammal sägen har suttit i väggen sedan 1521. Därefter hade vi fri tid tills vi möttes för att äta en smakfull lunch på Den Gyldene freden som sedan 1722 serverat kulturpersonligheter som Bellman, Jussi Björling, Evert Taube, Cornelis Vreeswijk och nu även oss. Det var tur att Anders Zorn hade möjlighet att köpa krogen och rädda den till eftervärlden då den var på fallrepet. Han donerade restaurangen till Svenska akademin som fortfarande äger den. Dagen avslutades med en underbar timme med vacker julmusik och sång i Blå hallen.

Rickard

Viveca Sten lockade många intresserade medlemmar till årets sista månadsmöte. De flesta har nog läst hennes böcker eller sett filmerna om mord på Sandhamn och känner till inblandade personer. Nu fick vi en inblick i Vivecas skrivande, men även hennes bakgrund. Hon är jurist och civilekonom och har under många år arbetat som affärsjurist och även skrivit böcker inom det området. 

En dag 2008 startade en förändring i hennes liv. Hon promenerade på Sandhamn, där hon vistats mycket ända sedan barndomen. Hon såg plötsligt inom sig en bild av ett lik i ett fisknät intill vägen. Det blev början till en framgångsrik karriär som författare av detektivromaner som utspelar sig på den lilla ön Sandhamn. Ön har blivit internationellt känd och turisterna strömmar till för att se mordplatserna. Viveca framhöll att skrivandet sker inte bara vid inspiration utan det krävs hårt arbete och disciplin. Färläggare och redaktörer begär många omarbetningar innan en bok anses tryckfärdig, men samarbetet med dem är viktigt. Viveca har på senare år även skrivit ungdomsböcker tillsammans med en dotter. 

En lång applåd för Viveca avslutade månadsmötet.  /  Text och bild: Eva Johansson 

 

 120 medlemmar samlades till jullunch i Hahrska palatset. Det gråa och dystra novembervädret gjorde att julstämningen kändes avlägsen. Men redan i foajen höjdes stämningen med en angenäm doft av glögg. Efter förflyttning en trappa upp kändes julen mycket närmre vid åsynen av det dignande julbordet där deltagarna i god ordning tog för sig av alla läckerheter som fanns. Det blev både två och tre vändor för de flesta innan det var dags för kaffe och tårta med julgodis som avslutning på måltiden. Därefter var det dags för lunchens höjdpunkt, julmusik med Udda Gubbar och sång av Mikael Wretholm. De framförde en blandad klassisk julrepertoar med låtar som Rudolf med röda mulen, Ett litet rött paket, Julen är här, Stilla Natt och den oförglömliga O Helga Natt där Mikael Wretholms sång nästan fick taket att lyfta. För detta belönades han välförtjänt  med dagens största ovationer från publiken. När musiken tystnat kändes det att julen är på väg trots det gråa vädret. Text:Lennart Granath

Bild: Eva Johansson    Kjell Swärd avtackar 7 "Udda gubbar"

Tryck på bilden för att förstora.

 

Att IKEA har varit 33 år i Västerås och att man har 370 medarbetare här, samt att man har 9.500 artiklar i sitt lager, det hade vi 49 stycken Aktiva Seniorer inte haft en aning om, om vi inte hade fått den otroligt intressanta genomgången av Anette och Kalle den 9 november. Efter att ha intagit en frukosttallrik fick vi mycket, mycket mer information om sådana saker som miljöpolicy, tillväxt, utveckling, framtid, varuhus, produkter  m.m. Att IKEA var en av de största exportörerna av förädlade livsmedel var det nog ingen heller som hade kunskap om.  Man blir mäktigt imponerad av deras utveckling som startade 1943 och som i dag har 400 varuhus i 48 länder och därav 20 stycken i Sverige.

Rickard Grähs