Aktiva Seniorer Västerås

Någon gång bör man besöka Skagen i Danmark,  för här finns så mycket intressant att både se och uppleva.  Det gjorde vi, 37 Aktiva Seniorer, som hade några mycket trevliga dagar där, då vi bland annat besökte Grenen där Skagerrak och Kattegatt möts, att de möts här kan man verkligen se på vågorna som kommer in från varje sida. Ett soligt men otroligt blåsigt väder tog emot oss på udden, men då vi färdades med Sandormen satt vi väl skyddade. Vid vår guidade tur besöktes även Gamla Skagen, Skagens hamn, gammal fiskarbostad från 1800 talet, den tilsandede kirke (Sant Laurentii kyrka) som uppfördes i slutet av 1300 talet men stängdes på grund av stora problem med nedsandning samt konstnärskvarteret. En av höjdpunkterna var vårt besök på Skagenmuseet där Skagenmålarna, som var en grupp skandinaviska konstnärer är representerade. I dess centrum  finns målare som Anna och Michael Ancher,  Marie och P.S Kröjer, Laurits Tuxen och många fler. Vi kände igen många av de storslagna tavlorna som visades och det här är ett museum man kan återvända till. Vi gjorde även ett besök i konstnärsparet Anchers hus och intilliggande Saxilds Gaard.  På vägen hem, och efter en god middag på Färjan, kunde vi slappna av efter ett mycket trevligt Danmarksbesök.

Rickard Grähs  (se alla bilder under "Läs mer")

Ett trevligt gäng Aktiva Seniorer har gått en 3-dagars grillkurs hos Gilla Grilla i Västerås. Under sakkunnig ledning av "Sheriff Roj", har vi lärt oss det mesta om kol, olika tändmetoder, temperaturer och kryddblandningar. Vi fick sedan avnjuta våra grillade läckerheter, som fläsk- och gösfilé, hamburgare och baby ribs. Vädret var det allra bästa som det sig bör för grillkvällar, och vi skiljdes åt med fördjupade kunskaper i grillningens olika tekniker.
Text: Agneta Björs

Bilder: Eva Johansson     Klicka på bilderna för att förstora!

Den 18 maj går utflykten med 44 Seniorer till Ängelsberg för besök på Oljeön och Ängelsbergs bruk.

På Barrön (Oljeön), år 1875, händer något som bidrar till en revolution i vardagslivet för dåtidens människor. Pehr August Ålund bygger ett av Sveriges första oljeraffinaderier och börjar importera olja i huvudsak från USA och Pennsylvania. Råvarorna fraktades med pråm uppför Strömsholms kanal (Kolbäcksån).

Med hjälp av ångteknik framställde han olika fraktioner, fotogen, smörjoljor, harts och tjära. Den fotogen som producerades gav en jämn och rökfri belysning i stugor och industrier. Oljeraffineringen avbröts 1902 och smörjolje- och fettproduktionen lades ner 1927 då produktionen inte längre bar sig. Detta efter att de skyddstullar som funnits på konkurrerande produkter från utlandet avskaffades. Idag ägs raffinaderiet av PREEM.

Efter lunch for vi vidare till världsarvet Engelsbergs bruk. Där fick vi höra om hur det gick till att utvinna järnet. Det var viktigt att den färdiga järntackan hade en god kvalité. Inget kol skulle finnas kvar i den färdiga tackan och det var smedmästaren som genom att se på färgen på smältan kunde avgöra när kolet var borta. Någon termometer fanns ju inte.

Vi fick också se en bild av Sverigetavlan. Motivet är hämtat från Ängelsberg och kopior av denna tavla finns på alla svenska ambassader. Originalet finns på Nationalmuseum. Tavlans motiv anses vara den typiska bilden av Sverige.

Christer och Åsa

(se alla bilder under "Läs mer")

Naturvandring  i Asköviken

  

 

34 medlemmar i Föreningen Aktiva Seniorer gjorde en naturvandring i  Asköviken den 11 maj. Trots låg temperatur för att vara i maj så blev det en fin förmiddag. En av föreningens medlemmar, Bo Andersson, guidade oss och delgav oss litet av Askövikens historik samt delade med sig av sina kunskaper vad gäller naturen och fågellivet. I tubkikaren fick flera av oss  beskåda de fåglar som just den dagen befann sig i viken.  Vårt medhavda fika intogs vid fågeltornet. Därefter vandrade vi, i solsken, tillbaka till våra bilar.

Siw Andersson

 

Den 4 maj besökte 50 seniorer Ängsö slott där vi blev väl mottagna av vår kunniga guide Kajsa som lotsade oss runt i slottet och berättade om slottets historia. Vi avslutade vandringen med ett besök ner i ”fängelsehålan”. (Se mer text och alla bilder under "Läs mer")